Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  12.05.2011 07:42:06

Bude plyn ještě dražší? Co na to akcie ČEZu?


V poslední době téměř všechny společnosti oznámily zdražení zemního plynu až o 12 % od června 2011. Své zdražení dávají za vinu především krizi v Libyi, která vyvolala zdražení plynu na spotových trzích.

Cena zemního plynu zrostla za posledního půl roku o 22 procent. Za tímto zdražením však nestojí nedostatek zemního plynu. Je třeba říci, že zásoby zemního plynu jsou daleko větší, než zásoby ropy. Těžařské společnosti jsou nuceny prodávat zemní plyn za velmi nízké prodejní ceny s minimálními maržemi.

Uzavření jaderných elektráren

Po jaderné katastrofě v elektrárně Fukušima se rozhodlo Německo dočasně uzavřít 7 jaderných elektráren, aby se prověřila jejich bezpečnost. Následně nastalo další nečekané rozhodnutí kancléřky Merkelové, která prohlásila, že všechny jaderné elektrárny budou odstaveny nejpozději v roce 2022. Přitom ještě v srpnu 2010 se kancléřka vyjádřila pro prodloužení doby využívání jaderných elektráren v zemi o deset až 15 let od doby, kdy má vypršet jejich životnost. Poslední ze 17 jaderných elektráren by se tak měla uzavírat nejdéle do roku 2040. Bohužel, zatím se však mluví pouze u zavírání jaderných zdrojů, ale není jasné, jakým způsobem Německo nahradí výpadek výroby elektrické energie z jádra. Přestože kancléřka hodlá podporovat výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, tyto zdroje pokryjí pouze několik procent výpadku, který způsobí odstavení jaderných elektráren.

Nové uhelné a paroplyné elektrárny v Německu

Je proto jasné, že Německo bude muset postavit nové uhelné a paroplyné elektrárny. Avšak problém je, že uhlí na světových trzích již delší dobu zdražuje. Jeho zásoby jsou velmi omezené a elektrárny, které uhlí spalují, budou muset nakupovat drahé emisní povolenky. Paroplyné elektrárny jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale Německo je závislé na dovozu této komodity – převážně z Ruska. To si již uvědomila společnost Gazprom, která na to reagovala zdražením dlouhodobých kontraktů na průměrných 500 USD za 1000 krychlových metrů. Očekávalo se zdražení na max. kolem 400 USD za 1000 krychlových metrů. A je velmi pravděpodobné, že toto zdražení není poslední, protože poptávka po plynu poroste neustále, neboť Německo není jediná země, která se rozhodla omezit anebo zastavit výrobu elektrické energie z jádra, odklon od jádra už schválil italský parlament.

Další faktor, který nahrává růstu plynu, jsou docházející zásoby uhlí a například v ČR to nutí teplárenské společnosti k přechodu na plyn. Můžeme tak říci, že ceny plynu a elektřiny budou v budoucnu nadále růst.

Jak profitovat na plynu?

A jak na tom můžeme profitovat? Je několik variant. Buď nákupem amerického ETF s označením UNG. Jedná se charakteristikou o akcii - ETF kopíruje futures kontrakt plynu, který se obchoduje na NYMEX. V potaz však musíme brát náklady na určitý časový rozpad a překupování kontraktů s delší splatností. My nadále očekáváme postupný růst ceny této komodity na světových trzích, viz graf.


Jako další investiční příležitost, která je vztažena k této problematice energetických komodit, jsou akcie ČEZu. Společnost bude těžit z neustálého zdražování elektrické energie na světových trzích a management společnosti jasně deklaroval, že nehodlá měnit strategii rozvoje výroby elektrické energie z jádra.

Společnost hodlá dostavět dva nové bloky v Temelíně a jeden nový blok v Dukovanech, také se podílí na dostavbě jaderné elektrárny na Slovensku v Jaslovských Bohunicích, kde vlastní 49% projektu. Pokud se podíváme na graf akcie níže, můžeme vidět raketový nárůst ceny akcie za poslední dva měsíce, cena akcie se momentálně nachází na letošních maximech a před námi je ještě výplata dividendy ve výši 50 hrubého. Po výplatě dividendy můžeme očekávat spíše dočasný pokles ceny akcie o dividendu. Momentálně si myslíme, že je vhodné počkat na korekci, která by mohla přijít a začít pomalu akumulovat akcie kolem 860 .


Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688