iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  10.05.2011 09:26:46

Akciový výhled 10. 5.: Komodity vrací úder! (+ ČEZ, UNI, Sazka)


iPoint.cz

Milovníkům pasivního adrenalinu u televizních obrazovek zbyla už prakticky jediná možnost: Jelikož výkony českého hokejového týmu mají do volatility hodně daleko, nezbývá, než přepnout na finanční kanál a nechat své srdce defibrilovat elektrošoky cenového vývoje na komoditním trhu. Jde bez nadsázky o tornádo, jež vás vynese do nadoblačných výšek, abyste následně propadli středem na tvrdou zem. Trhy už dlouho nepamatují takové přelévání majetku, jaké v těchto chvílích probíhá mezi spekulanty na komoditách. Další rovinou událostí je již klasické řecké fiskální drama. Ale ruku na srdce: Domníváte se, že hlavní hráči na trhu ještě neodešli z hlediště? Ačkoli soudce ještě nerozhodl, davový lynč už proběhl a řecké báje a pověsti už investoři dočetli do konce. Olymp už dávno osiřel a snad poslední rána pod pás, kterou by mohla země tisíců ostrůvků trhům přichystat, by bylo naplnění oné páteční spiegelovské spekulace o řeckém měnovém separatismu jménem drachma. Jinak trhy zřejmě jih Balkánu nemají nač vyhlížet. A že je to vpravdě fiskální balkán.

Nicméně ke konkrétním číslům: Indexy v Asii se dnes po nepříliš smělém startu nového týdne opět zazelenaly. Nikkei 225 přidal 0,23 %, TOPIX je výše o 0,38 % a hongkongský Hang Seng posílil o 0,76 %. Růst trhů v Asii, stabilizace na komoditním trhu a mírně pozitivní futures na evropské indexy naznačují, že by dnes trhy měly na včerejší optimistické naladění navázat a otevřít v kladném teritoriu.

Po nedávných propadech komodit, kdy cena americké lehké ropy spadla během pěti dní ze svých maxim 115 USD až na 95 USD za barel, se situace stabilizovala. Ropa posílila o 5,37 %, 2,55 USD za nad významnou hranicí 100 USD za barel. Posilovaly i drahé kovy, jako stříbro (+5,18 %) nebo zlato (+0,78 %). Stříbro nedávno zažilo největší propad od roku 1975, když za pouhých pět obchodních seancí odepsalo přes 31 % ze své hodnoty. „Obrat na stříbru není tolik překvapivý, jelikož je vždy silná poptávka po čemkoliv, co prudce padá“, řekl v rozhovoru pro Bloomberg Mark Pervan, analytik ANZ Banking Group Ltd. Komoditní trh je stále značně volatilní, a můžeme tak v nejbližších dnech očekávat jak prudké vzestupy, tak strmé pády.

Na pozitivní náladu na akciových trzích zpočátku týdne by měli trhy dnes navázat. V pondělí index S&P 500 posílil o 0,45 %, index Dow Jones 0,36 % a NASDAQ Composite 0,55 %. Díky stoupajícím cenám komodit se dobře dařilo odvětví energetiky a základních materiálů, které posílili až o 1,7 %. Černou ovcí mezi odvětvími bylo finančnictví, které jako jediné ze všech bylo v mínusu. Ostatní odvětví posilovala v rozmezí 0-1 %. Na dnešní odpoledne neočekáváme žádná významnější data. Zítra budou zveřejněny zásoby ropy a obchodní bilance v USA a Kanadě.

Jak je na tom dnes ráno stará dobrá Evropa? Vcelku neutrálně, ani zde neběží řecké drama v prime timu. Hlavní indexy otevřou poblíž včerejších uzavíracích hodnot, nálada je dokonce pozitivní, investoři již zřejmě balí kufry na levnou dovolenou na Krétě. Praha půjde zřejmě vlastní cestou, a to díky ČEZ:...

Kudy kam na dnešním parketu, hodnocení výsledků ČEZ, KIT, Sazka a pozastavení licence, či nové doporučení i valuace pro Unipetrol. Čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688