Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  02.05.2011 11:24:18

Peter Garnry (Saxo): Český trh je atraktivní dividendami


Střední a východní Evropa se líbí. Ekonomiky v regionu překonaly krizi a rostou. Ceny akcií jsou přitom v porovnání s okolními trhy na férových úrovních. Což platí jak o Rusku, tak o menších trzích, jako je pražská burza. Sázka na některý z českých titulů, například na NWR nebo ČEZ, tak nemusí být výstřelem do prázdna, radí akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Ekonomiky střední a východní Evropy (CEE) jsou alespoň na pohled od turbulencí v eurozóně izolovány. Dá se čekat, že akcie na těchto trzích neutrpí problémy Řecka a spol.?

Peter Garnry (PG): Většina evropských akciových trhů je poměrně těsně propojena. To platí i pro střední a východní Evropu. Ta je tak na vývoj ve svém okolí citlivá. Proto, pokud Řecko ohlásí restrukturalizaci vládního dluhu, srazí to pravděpodobně akciové trhy eurozóny – a společně s nimi i indexy v regionu CEE. Tomu nelze uniknout.

Otázkou zůstává, zda by k restrukturalizaci po Řecku přistoupily i Portugalsko a Irsko. V tuto chvíli se pozornost pochopitelně soustředí na Řecko, které je na tom nejhůře. Ale zároveň je nutné sledovat Španělsko, to se musí udržet. Jinak by to s eurozónou nevypadalo moc dobře.

Vycházejme z toho, že se Řecko skutečně rozhodne restrukturalizovat dluh. Obecně se čeká, že na to nejvíce doplatí finanční tituly. Bude to platit i ve střední a východní Evropě?

PG: Restrukturalizace řeckého dluhu východoevropské banky přímo tak tvrdě nezasáhne. Mají totiž dostatek kapitálu na to, aby se s tím vyrovnaly. Nicméně, pokud v Řecku nastane skutečný chaos, může tím trpět celý bankovní trh; celý evropský finanční systém by se mohl dostat pod tlak. A to by banky ve střední a východní Evropě mohlo do jisté míry nepřímo poškodit.

My však čekáme, že se politici budou snažit udělat, co bude v jejich silách, pro to, aby bylo vše na podobný krok "nachystáno". A že proto restrukturalizace řeckého dluhu – až k ní dojde – nabude mít na trh zásadní vliv. Trh už ji ostatně do cen započítal.

Berme v potaz situaci v eurozóně a další vnější i vnitřní faktory. Které trhy v regionu střední a východní Evropy se vám v tuto chvíli jeví jako nejzajímavější? Na které sázíte?

PG: Nám se líbí region CEE jako takový, a to kvůli valuacím. A také kvůli tomu, že se zemím v tomto regionu vcelku dobře povedlo překonat krizi a nastartovat hospodářský růst.

Co si myslí Peter Garnry o akcií ČEZ a NWR? Čtěte pokračování rozhovoru ZDE:

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688