Živé ploty místo planěk

Živé ploty neslouží pouze k ohraničení pozemku, oddělení pracovní a rekreační části zahrady nebo jako ochrana před zvěří a dalšími nezvanými návštěvníky. Především by měly plnit funkci estetickou, přispívat k utváření vzhledu zahrady a fungovat jako její okrasný prvek. Živé ploty účinně ovlivňují mikroklimatické poměry na stanovišti. Upravené do vhodného tvaru a výšky mohou příznivě působit na tepelný a světelný režim a v neposlední řadě fungují jako životní prostor a zdroj obživy pro řadu živočichů. Jsou také vhodnou vizuální ochranou a taktéž zábranou proti větru, hluku, nečistotám i prachu.

Zakládání živých plotů

Rostliny živých plotů lze zakoupit přímo v květináčích například v hobbymarketech jako je OBI a vysazovat je lze od jara do podzimu. Před výsadbou je nutné připravit půdu, do hloubky ji pročistit a obohatit ji kompostem nebo zahradnickým substrátem. Vzdálenost výsadby volíme v závislosti na typu živého plotu.

 

JAK NA VÝSADBU ŽIVÉHO PLOTU

1)     Vybereme dostatečně prosluněné, otevřené stanoviště s kvalitní, vlhkou zeminou. Možný je i polostín.

2)     Půdu je potřeba zrýt po celé délce plánovaného umístění živého plotu minimálně v šířce 1,5 metru a následně z ní odstranit plevel a zarovnat a pohrabat. (ideálně ovšem už na podzim)

3)     Ke hnojení je vhodnější organické hnojivo jako kompost nebo zetlelý hnůj nebo průmyslové hnojivo s pomalým uvolňováním na bázi dusíku s čpavkem.

4)     Čím vyšší plot si představujeme, tím dále od sebe rostliny umisťujeme. Zlatý střed je 3 – 5 kusů na metr délky, ale větší předpokládanou výškou se rozestup může vyšplhat až na jednu rostlinu na metr.

5)     Nyní je čas na vyhloubení příkopu, cca 20 cm hlubokého, nebo jednotlivých jam o průměru 40 cm a pečlivě je zalít. Jestliže není půda příliš kvalitní, dno vyplníme substrátem či kompostem.

6)     Dobrým pomocníkem je natažený provázek a kolíky, s jejichž pomocí vyměříme přesné rozestupy mezi rostlinami a především rovnou linii celého plotu.

7)     Kořeny přihrneme zeminou tak akorát, ani příliš hluboko, ani příliš mělce. Dílo dokončíme pečlivou zálivkou.

 

!TIP! Nezapomeňte si pozorně přepočítat celkový počet rostlin, které budete na vytvoření živého plotu potřebovat a nakupte vždy o pár kousků víc. Zbylé rostliny můžete pěstovat zvlášť na jiném místě a v případě potřeby je použít jako dosadbu místo rostlin, které se příliš dobře neujaly.

Následná péče o živý plot

Péče o živý plot spočívá především v jeho prořezávání a sestříhávání do požadovaných tvarů. Hloubka prořezávání závisí na bujnosti růstu použitých dřevin. Chceme-li podpořit rychlost růstu během vegetace, není třeba se bránit ani razantnějšímu prořezu. Plot můžeme dotvarovat řezem na konci června nebo počátkem července, dle vyzrálosti výhonů.

Aby se živé ploty nerozrostly více, než je zdrávo a nezabíraly příliš mnoho místa, je třeba je pravidelně sestřihávat. Díky stříhání navíc ploty zhoustnou a budou vytvářet plné ochranné stěny. Listnaté dřeviny se běžně stříhají dvakrát do roka – v červnu a na přelomu srpna a září. Proti tomu jehličnaté dřeviny se stříhají zpravidla pouze jednou ročně, nejčastěji v květnu, krátce po nárůstu výhonů. Stříhají se zásadně pouze jednoleté výhony.

Zejména v suchém letním období je nutné živý plot vydatně zalévat. Od dubna do srpna můžeme živý plot přihnojit pomocí organického hnojiva. Jehličnaté živé ploty je možné kromě toho chránit pomocí speciálního hnojiva před nedostatkem živin. Drobně nařezaný odpad, který vznikne při stříhání plotu, může být ponechán pro pokrytí půdy.

Jak na stříhání živých plotů

PRACOVNÍ POMŮCKY

·         pracovní oblečení: pevná obuv, montérky, dlouhé rukávy

·         ochranné brýle, ochranná maska

·         pevný provázek

·         drátěná forma pro snazší tvarování plotu

·         vhodný typ plotových nůžek

·         ochranný štít na ruce

·         preventivní přípravky na ošetření nůžek

 

·        Rostliny je možné začít stříhat a tvarovat teprve ve chvíli, kdy pevně zakoření, zpravidla po 2 letech od vysazení.

·        Husté souvisle rostoucí živé ploty je možné stříhat i vícekrát do roka, nejlépe v červnu, srpnu a v říjnu.

·        Abychom zaručili rovnoměrný, hustý a pěkný růst, měly by se živé ploty stříhat vždy do lichoběžníku. Plot by se měl směrem nahoru zužovat a jeho šířka nahoře by měla být o 1/10 výšky menší než dole.

·        Pokud máte obavy, že neudržíte rovinu střihu po celé délce živého plotu, můžete si vypomoci napnutým provázkem nebo zhotovenou formou.

·        Plotové nůžky se odlišují délkou lišt, vzdáleností nožů a také výkonem motoru. Vhodný nástroj je třeba volit dle typu a stáří plotu, tedy velikosti a druhu keřů, které jím budete stříhat.

·        Větší plochy živých plotů vyžadují delší střižnou lištu, kolem 700 mm. Na stříhání a tvarování mladých, nízkých a úzkých plotů postačí nůžky s kratší lištou.

·        Na hodně vysoké ploty je třeba použít motorovou kosu se speciálním nástavcem plotových nůžek a teleskopickým výkyvným řezacím nožem, který umožňuje zvládat odlišně vysoké dřeviny.

·        Sehnat se dají i akumulátorové nůžky s lištou o délce do 200mm, ty slouží zejména ke kreativnímu tvarování keřů.

·        Nůžky je při práci třeba držet oběma rukama, tím je zajištěna bezpečnost práce.

·         Ačkoliv většina plotových nůžek disponuje doběhovou brzdou, je třeba si ruce chránit plastovým ochranným štítem.

·         Nezbytná je též údržba plotových nůžek, ošetření pomocí olejových sprejů zlepšuje kluzné vlastnosti, snižuje opotřebení pohyblivých dílů a zabraňují korozi.

 

Zdroj: OBI

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada