Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  11.04.2011 11:47:59

Je na stříbře bublina? Týdenní komoditní souhrn

 

Události na trhu dále nahrávají komoditám, přičemž některé z nich dosáhly minulý týden několikaletých maxim. Americká vláda stála před rizikem, že se nedokáže dohodnout na rozpočtu a bude snad muset pozastavit svou činnost, Evropská centrální banka zvedla poprvé od jara 2008 sazbu a v oblibě jsou tak opět carry trades, přičemž největší rozdíl najdeme na měnovém páru AUD/JPY, který od japonského zemětřesení vzrostl o 12%.

 

Dolar klesl proti koši měn na nejnižší hodnoty od prosince 2009  a pokračující nejistota, zda se ekonomika ukáže jako dostatečně silná i bez další hotovostní injekce, vede k tomu, že volné prostředky jsou investovány do stříbra, zlata, ropy a kukuřice.

 

Čína zvýšila úrokovou sazbu ve snaze zkrotit inflaci a dostat pod kontrolu objem úvěrů již počtvrté od loňského října. Dále pak Čína již podruhé v roce 2011 kvůli růstu ceny ropy na trzích zvýšila státem kontrolovanou cenu benzínu.

 

Index CRB za uplynulý týden přidal 1,4% a i když se těm, co přidali nejvíce, nepodařilo připsat si na komoditní měřítka velké zisky, pozorujeme, že napříč různými trhy došlo k prolomení zajímavých úrovní. Kontrakt na zemní plyn odepsal 7% poté, co Americký úřad pro energetické informace oznámil jednoznačně medvěd týdenní změnu zásob. Trh se od příštího týdne opět zaměří na tvorbu zásob, protože zimní sezóna je u konce a nová produkce zásoby jen zvýší.

 

 

 

 

Stříbro

Stříbro poprvé za 31 let prolomilo hranici 40 USD a mnozí nyní věří, že cesta k 50 USD, tedy absolutnímu maximu, je hotová věc. Celkové prostředky zainvestované ve fondech ETF se dostaly na nová maxima a od březnové korekce rekordně stouply. Celkově ETF fondy nyní drží téměř 50 milionů uncí a jsou o 45% vyšší než před rokem.

 

Investoři kupují akcie na stříbro a poptávka po stříbrných mincích v Číně a Indii roste nevídaným tempem. Stříbro za uplynulý měsíc přidala 12% a za uplynulý rok 120%, což je opravdu pozoruhodný výkon, protože o nedostatku stříbra nemůže být řeč.

 

 

 

Hlavní příčinou vývoje ceny stříbra tedy byly především peněžní toky do investičních fondů, navíc se přidaly do party také hedgeové fondy. Toto může být také jedním z hlavních problémů v situaci, kdy rally nabrala směr. Trh se stříbrem je i nadále poměrně malý a vykazuje vysokou betu se zlatem. To nadále míří na sever neméně radostně, ale pamatujte, že na tobogánu po cestě nahoru následuje jízda z kopce, během které se nabírá značná rychlost.

 

Hlavní konzultantská firma v oblasti kovů, GFMS, vyjádřila minulý týden obavy z rychlého nárůstu ceny, nicméně nevidí důvody, proč by aktuální nálada na trhu nemohla cenu vyhnat až k 50 USD. Zároveň varovala před rizikem prudkého poklesu, pokud by investoři přistoupili k prodejům a nabídka by převážila poptávku.

 

Zlato

 

Zlato následovalo stříbro směrem vzhůru, dosáhlo nového maxima a vypadá to, že by mohlo během druhé čtvrtletí atakovat hranici 1500 USD. Při srovnávání cen obou kovů je to stříbro, které na sebe poutá pozornost. Nyní má jedna unce zlata hodnotu 36,5 uncí stříbra, na začátku roku 2011 to bylo 46 uncí a před rokem 63.

Ropa

 

Ropa pokračuje v růstu a Brent se dostává do nebezpečného pásma nad 120 USD za barel, kde by v případé, že by se tam udržela déle, mohla negativně působit na růst světové ekonomiky a v důsledku toho na pokles poptávky. Poslední růst přišel navzdory tomu, že chyběly nové zprávy. Krize v Libyi stále není vyřešená a další známky toho, že by se konflikt rozrůstal, nejsou.

 

V Nigérii, největším africkém producentovi ropy a nelidnatější zemi Afriky, se 9. a 16. dubna konají prezidentské a parlamentní volby. Volby v letech 2003 a 2007 provázelo násilí a přerušení dodávek a tak trh bude dění sledovat.

 

 

 

Obilniny

Obilniny pokračují od reportu Amerického ministerstva zemědělství 31.3. v býčím trendu. Report ukázal velmi nízké zásoby kukuřice a sojových bobů. Díky tomu cena kukuřice minulý měsíc překonala maximum 7,65 USD za bušl z roku 2008, protože i přes skvělé pěstební podmínky se nepodaří zásoby doplnit. K růstu navíc přispívá i vysoké cena zemního plynu, která je proti průměru z roku 2010 vyšší o 34% a díky které je výroba etanolu atraktivní. Jediné, jak lze poptávku po etanolu omezit, je nechat to na přirozeném procesu růstu ceny až k hranici, kdy se pokles poptávky projeví.

 

Pšenice

Pšenice zůstala za kukuřicí téměř o 9%, protože předcházející report přinesl pro zásoby pšenice lepší zprávy. V Rusku se našlo navíc 8 milionů tun pšenice a to otvírá možnost, že by čtvrtý světový exportér mohl zrušit zákaz vývozu. Ukázalo se, že farmáři drží v obavách před rostoucími cenami o 3 miliony tun více a na jihu země se v silech našlo navíc 5 tun pšenice, která byla před zákazem určena na vývoz.

 

Domácí ceny se navíc znatelně snížily, protože Rusko očekává produkce až 85 milionů tun, o 41% více než loni. Zákaz exportu nicméně bude trvat až do doby, než bude známá letní produkce.

 

Kakao

Export kakao z Pobřeží slonoviny by se měl obnovit během několika dní. Podle Spojených národů současný prezident převzal kontrolu po prezidentovi předchozím, který je po násilnostech spojenými s prezidentskými volbami, které se konaly 28. listopadu, uvězněn doma.

 

 

Ve skladech je k nalodění připraveno zhruba 440 000 tun kakaa, z nichž část může být poničena. Spekulace o ukončení konfliktu snížily cenu kakaa od březnového maxima o 19%, což i po překotném vývoji v posledních měsících znamená v ročním srovnání cenu vyšší o 1,2%.

 

 

Více informací naleznete na www.saxobank.cz

 

 

 
Ole S. Hansen, Senior Manager

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688