Zahrada jako prostor pro relax

Pro spoustu pěstitelů a milovníku zahradničení představuje zahrada především práci, ovšem práci, která je zároveň koníčkem. Odměnou za „dřinu“ na zahradě jsou pak krásné květiny, radost z pohledu na krásně upravený zelený trávník, bohatě plodící stromy a hlavně čerstvé ovoce a zelenina. Fakt, že si ovoce a zeleninu zvládnou na zahrádce vypěstovat sami, přináší nadšeným pěstitelům to pravé potěšení ze zahrádkaření, nemluvě o tom, že se o své úspěchy mohou podělit s přáteli a blízkými.

Ovšem zahrada nemusí být pouze místem neustálého rytí, pletí, sázení a přesazování. Zahrada může také krásně posloužit jako místo pro váš odpočinek, ať už po náročném dni v zaměstnání nebo právě po někdy vyčerpávajícím zahradničení. A pokud máte na zahradě dostatek prostoru, může se stát ideálním prostorem i pro dovádění vašich ratolestí.

Zahradní nábytek

Chcete si na vaší zahrádce dopřávat zasloužený odpočinek, nebo toužíte po oáze klidu ve vaší zimní zahradě? Vybírat můžete z celé řady zahradního nábytku, který se ale může lišit materiálem, vzhledem, praktičností, odolností a pochopitelně i cenou. Například hobbymarkety OBI nabízí zahradní nábytek ve všech variantách od úsporných, jak cenou, tak prostorovou náročností, po vysoce kvalitní sestavy pro náročnější rekreanty.

Před nákupem zahradního nábytku je ovšem třeba promyslet celou řadů faktorů, od promyšlení konkrétního použití po velikost úložných prostor pro zimní uskladnění. Například dřevěný nábytek by měl být během vlhkých a studených období roku uložen uvnitř, kde ovšem bude kvůli své masivní konstrukci zabírat poměrně velký prostor. S výběrem nejlepší varianty pro vás pomůže následující přehled.

Proutěný nábytek

Proutěný nábytek navozuje středomořskou atmosféru a vaši zahradu promění v ráj připomínající pohodovou dovolenou u moře. Vysoká estetičnost je ovšem vykoupena nižší odolností vůči počasí. Pokud nábytek zmokne, navlhne, nebo je dlouho vystavován vysokým teplotám, může dojít k trvalému poškození. Naopak pokud není proutěný nábytek přímo vystavován povětrnostním vlivům, může se pyšnit dlouhou životností. Právě z tohoto důvodu se ideálně hodí zejména pro zastřešené terasy nebo zimní zahrady.

Tip odborníka:

„Pokud se nechcete vzdát proutěného nábytku, můžete použít proutěné pletivo z umělých vláken, které je nanejvýš podobné ratanovému nábytku. Vyznačuje se vysokou odolností a dlouhou životností při minimální údržbě a nevadí mu ani déšť nebo přemíra slunečního svitu,“ popisuje Otto Bezděk z olomouckého OBI marketu.

Kovový nábytek

Vzpomínku na šarm časů minulých a lehkou nostalgii může na vaší zahradě vykouzlit kovový nábytek. Jeho životnost se různí, záleží na povrchové úpravě a způsobu ošetřování. Pokud chcete, aby váš nábytek byl s co nejnižšími náklady funkční po dlouhá léta, dbejte na to, aby byl pozinkovaný nebo opatřený práškově nanášeným lakem. V případě rezivění zrezlá místa opatrně obruste jemným smirkovým papírem a opravte pomocí lakovací tyčinky na drobné opravy laku.

Plastový nábytek

Plastový nábytek představuje klasiku mnoha českých zahrad, vyniká velice snadnou údržbou a je k dostání v nejrůznějších barvách a designech. Pro zachování jeho vzhledu stačí pouze pravidelně nábytek otírat vlhkou utěrkou. Plast se také vyznačuje velmi dlouhou životností. Při vystavení extrémnímu teplu, dešti nebo mrazu však může subtilnější provedení nábytku zkřehnout. Nevýhodou plastu může být pro někoho poměrně laciný a ne příliš estetický vzhled, s tím se však dá pracovat s pomocí trendově potištěných podušek a ubrusů.

Hliníkový nábytek

Hliníkový nábytek je stabilní při každém počasí, vlhko ani teplo na něj nemají vliv. Výběr různých variant je zde široký, od vyloženě čistých kousků po ty, které kombinují hliník s dalšími materiály, jako jsou dřevo, plast či plachtovina. Hliník nepodléhá korozi, a proto má tento nábytek dlouhou životnost. Díky svojí odolnosti nevyžaduje ani žádnou zvláštní péči. Další výhodou je nízká hmotnost hliníku, s nábytkem tak lze velmi snadno manipulovat.

Nábytek z tvrdého dřeva

Klasikou na vaši zahradu může být nábytek z tvrdého dřeva. Dřevo jako čistě přírodní materiál na zahradu jistě patří a výborně do ní zapadá. Proto se dřevěný nábytek hodí téměř pro každou zahradu i styl. Pokud si vyberete nábytek z extrémně odolného tropického dřeva jako je eukalyptus nebo teak, bude mít dokonce delší životnost než nábytek plastový. Aby zůstal medově hnědý odstín dřeva zachován, měl by být nábytek dvakrát ročně důkladně vyčištěn a napuštěn speciálním olejem pro určitý druh dřeva. Náklady na údržbu nejsou příliš vysoké, důležitá je spíše pravidelnost ošetřování. V opačném případě se vytvoří působením povětrnostních vlivů stříbřitě šedá patina. Při nákupu dřevěného zahradního nábytku máte také možnost se orientovat podle značky kvality „FSC“ (Forest Stewardship Council), která garantuje původ dřeva z ekologického a sociálně odpovědného lesního hospodářství. Máte tedy jistotu, že právě váš dřevený nábytek rozhodně nepochází z ohrožených, mizejících světových lesů.

Ošetřujeme dřevěný zahradní nábytek

Dřevo je nejprve nutné očistit, nejlépe pomocí kartáče a neutrálního mýdla. Použít lze také speciální čisticí prostředky, jako čistidlo na teakový nábytek a chlorový bělicí prostředek. Pokud je nábytek silně narušen, měl by být obroušen brusným papírem se střední drsností až na zdravé dřevo. Před nanesením ochranného prostředku musí být dřevo naprosto suché a očištěné od prachu a tuku. K ošetření je vhodný například olej na tvrdé dřevo, speciální olej na teakové dřevo nebo lazura na teakový nábytek pro použití ve venkovním prostředí.

Postup ošetření dřevěného nábytku:

1.     Nejprve na podlaze rozprostřete noviny, aby se nevytvořily žádné skvrny.

2.     Před aplikací nátěru je potřeba nábytek zbavit všech nečistot a nerovností pomocí brusného papíru.

3.     Poté nanášíme na nábytek štětcem tenkou vrstvu ošetřujícího prostředku.

4.     V případě potřeby tento postup opakujte. Pamatujte, že je lepší nanést dvě tenké vrstvy nátěru než jednu silnou, která by se mohla sloupnout.

Dřevěný nábytek se také dá ošetřovat pomocí vysokotlakých čističů. Znečištěný nábytek nejprve zbavíme nečistot, poté pomocí vysokotlakého čističe nanášíme impregnační prostředek. Ošetření lze provádět pouze pomocí čističů, které disponují nádržkou na čisticí prostředky. Stejný postup se dá použít i při ošetřování dřevěných teras, impregnační prostředek povrch chrání a brání opětovnému znečištění ošetřených dřevěných ploch. Vysokotlaké čističe se pochopitelně dají použít i pro jiné typy nábytku – například plastové a kovové. U nich se již impregnace neprovádí.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada