X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie v ČR  |  28.03.2011 13:23:19

České akcie rostly ve 12. týdnu poprvé v průběhu čtyř týdnů

České akcie rostly poprvé v průběhu čtyř týdnů. Klíčovou domácí událostí bylo čtvrteční jednání ČNB, jež zachovala úrokové sazby na nejnižší úrovni v historii. Pozitivní zprávou bylo schválení stálého stabilizačního mechanismu eurozóny. Podle předpokladu MMF Japonsko zvládne hospodářskou obnovu, stav poškozené jaderné elektrárny je ve Fukušimě snad stabilizovaný, jaderná krize nehrozí.

Hlavní index pražské akciové burzy zakončil v pátek 25. března se ziskem 0,4% na 1245,4 bodů. V průběhu dvanáctého týdne si PX připsal 2,8% a následoval 0,5% ztrátu v předchozím období. Pouze dva z patnácti titulů zakončily v rámci SPAD v negativním teritoriu. Nejsilnějším titulem se stal překvapivě Orco (+15,4%), v závěsu CME (5,3%). Objem zobchodovaných akcií dosáhl jen 778,6 milionů korun. Od počátku roku vykazoval PX zhodnocení 1,7%.

V USA uzavíraly akciové indexy v plusu. Investoři ještě reagovali na čtvrteční smíšené výsledky Oracle a RIMM. Vzestupně revidovaný odhad HDP za 4Q nakonec převážil jazýček na vahách ve prospěch býků. Hlavní Dow Jonesův index zakončil o 0,4% výš na úrovni 12 220,59 bodu. Šestnáct z třicítky blue chips zakončilo v pozitivním teritoriu včele s IBM a CVX. V průběhu týdne DJIA zaznamenal robustní 3,1% růst. Širší index S&P 500 posílil 0,3% na 1 313,80 bodů, oproti minulému týdnu si polepšil o 2,7%. Technologický index Nasdaq Composite si připsal 0,2% na 2 743,06 bodů, mezitýdenně vyskočil o 3,8%.

Evropské akcie ovlivnil summit EU a budoucí stabilita eurozóny. FTSE Eurotop zakončil se ziskem 0,1% na 1 124,65 bodů a mezitýdenně si polepšil o 3,3%. DJ Stoxx 50 vzrostl o 0,2% na 2 596,56 bodu a oproti minulému týdnu vyskočil o 3,5%.

Developer Orco zveřejnil hospodářské výsledky za 4Q. Tržby meziročně vzrostly 33,6% na 86,4 mil euro a předčily očekávání. EBIT vykazoval -0,9 mil euro porovnáním s -5,7 mil eur ve 4Q 2010, čistá ztráta byla na úrovni -8,5mil euro oproti -49,3 mil eur ve stejném čtvrtletí před rokem. Za celý rok se pohybovaly tržby Orco na historických úrovních 315 mil eur, provozní zisk na 51 mil eur a čistý zisk 233 mil eur.

Ministerstvo financí zahájilo správní řízení se společností sazka o dočasném pozastavení provozování číselných loterií. Důvodem je nevyplácení výher v zákonné lhůtě. Prezident Klaus podepsal novelu zákona o PHM, která umožní ČOI zveřejňovat podrobné informace o prodejcích nekvalitních paliv. Současně nařizuje povinnou registraci distributorů pohonných hmot s cílem zamezit podvodům a daňovým únikům.

Tento týden bude pokračovat výsledková sezóna. Ve středu zveřejní hospodaření za 4Q AAA Auto, ve čtvrtek pojišťovna VIG. Z klíčových evropských makroekonomických dat vyjde v úterý konečný odhad HDP Británie za 4Q. Ve středu ekonomický sentiment a klima eurozóny za březen, ve čtvrtek konečný CPI eurozóny za březen a v pátek konečný průzkum PMI výroby eurozóny za březen a také míra nezaměstnanosti za únor.

V USA budou v pondělí zveřejněny osobní příjmy a spotřeba za únor, v úterý březnový telefonický průzkum spotřebitelské důvěry Conference Board, ve středu zaměstnanost soukromého sektoru podle ADP za březen, ve čtvrtek týdenní žádosti o podporu a průmyslové objednávky za únor, v pátek vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti mimo zemědělství za březen, výrobní ISM za březen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688