Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  17.03.2011 09:23:14

ČS - koment 17.3. - CEE měny pod tlakem, výrobní inflace v USA, Japonsko

Region

·   Meziroční růst polských mezd nečekaně zpomalil (namísto očekávaných 4,9% to bylo 4,1%), což spolu s nedávno zveřejněnou nižší inflací znamená menší pravděpodobnost růstu sazeb na nejbližším zasedání polské centrální banky. Její měnový výbor tak bude mít více času na sledování situace a posouzení intenzity inflačních rizik. Dnes bude v Polsku zveřejněna průmyslová výroba a PPI. Význam těchto dat z hlediska měnové politiky je sice nižší než u už zveřejněných dat o inflaci a mzdách, ale úplně jejich význam a dopad zanedbat nelze. Takže jednak dostaneme nové informace relevantní z hlediska měnové politiky a jednak může dojít k ovlivnění nálady na trhu.

·   Regionálních měny včera zůstaly pod tlakem. Nejvíc se to týkalo zlotého, který oslabil přes 4,10 k euru. Koruna se dostala až k 24,60 a forint na 274. K oslabení zlotého přispělo i nižší očekávání růstu polských sazeb v blízké budoucnosti. Dnes by se nemělo nic změnit. Jak Japonsko tak region Severní Afriky a Blízkého a Středního východu poskytuje momentálně víc než dost důvodů k zvýšené averzi vůči riziku.

Svět

·    Americký index cen průmyslových výrobců rostl meziročně o 5,6%, znatelně rychleji než se čekalo. Přispěly k tomu energie a potraviny. Jádrový index očištěný od těchto volatilních položek rostl v souladu s očekáváním o 1,8%. Fed se orientuje na jádrovou inflaci a vliv růstu cen komodit pokládá za přechodný, takže včerejší číslo neznamená bezprostřední riziko utahování měnové politiky. Zahájené stavby domů klesly v únoru meziměsíčně o 22,5% a stavební povolení klesly o10,2%. Přestože se ještě v únoru projevovala distorze dat způsobená legislativními změnami na přelomu roku, jde o potvrzení slabosti trhu s rezidenčními nemovitostmi.

·   Trh momentálně více než data sleduje vývoj kolem jaderné elektrárnyJaponské Fukušimě, V Libyi a Bahrajnu. V japonské jaderné elektrárně se zatím situace nevyvíjí dobře, situaci by snad mohlo změnit připojení chladících okruhů k elektřině. Zprávy agentur mluví o vysoké úrovni radiace v okolí reaktorů a o možnosti, že sklad vyhořelého paliva u reaktoru 4 je bez vody, což indikuje akutní riziko uvolnění velkého množství vysoce radioaktivních materiálů z poškozených palivových článků. Pro trh žádné příznivé zprávy, nervozita by tedy měla přetrvávat. V Libyi to momentálně vypadá na poměrně brzké vítězství Kadáfího sil, nezdá se, že by se mocnosti byly schopny dohodnout na nějaké akci. Neklid v regionu trvá a také zde mají trhy důvod k nervozitě.

·   Dnes bude trh sledovat CPI a průmyslovou výrobuUSA. Případná vyšší inflace by mohl trh dodatečně znervóznit a dále přispět k výprodejům. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688