Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  16.03.2011 11:17:06

QE2 je mrtvé. Ať žije QE3!

Výsledkem událostí posledních tří týdnů bude v USA jenom další nalévání likvidity z veřejného sektoru ve formě třetí vlny kvantitativního uvolňování (QE3) a Evropská centrální banka (ECB) a Bank of England (BoE) s největší pravděpodobností prozatím nepřistoupí ke zvyšování úrokových sazeb.

 

Nepokoje na Blízkém východě a v Severní Africe společně se zemětřesením v Japonsku poskytnou praktické i politické záminky k poskytování snadno dostupných peněz, což ještě více prohloubí insolventnost jednotlivých států z důvodu jejich větší zadluženosti, ovšem na trhy budou mít tyto krátkodobé injekce likvidity opět povzbuzující účinek.

 

Cenou, kterou za tuto do reality přenesenou verzi tištění peněz v Monopolech zaplatíme, bude zkreslení funkce ceny u většiny typů aktiv a v konečném důsledku nás to o další krůček přibližuje ke dni, kdy tíha insolventnosti převáží nad krátkodobými výhodami spočívajícími v nízkých sazbách. V tomto ohledu by se tsunami, která postihla Japonsko, mohla stát rozhodujícím faktorem, který nastartuje změnu hlavních makroekonomických trendů.

 

Globální recyklace kapitálu pocházejícího z Japonska a z Číny sloužila jako hlavní zdroj financování stále rostoucích deficitůUSA a v Evropě. Typičtí japonští pan a paní Watanabe se po celá desetiletí snažili zhodnotit své úspory v JPY jejich investováním v zahraničí.

 

Nyní nám v Japonsku hrozí riziko změny chování na mikroekonomické úrovni, protože většina japonských investorů se možná ze zahraničních trhů stáhne a rozhodne se více investovat a nakupovat lokálně. Pokud k tomu skutečně dojde, v globálním systému bude k dispozici méně volných peněz, což značně ukrojí z celého koláče volně dostupného kapitálu. Takováto změna v chování investorů by se v zemích G-20 mohla stát spouštěcím mechanismem pro politické rozhodnutí o dalším kvantitativním uvolňování.

 

Jinými slovy, QE2 doběhne v červnu, ovšem než k tomuto dospějeme, budou představitelé Fedu a Bílého domu již zaměstnáni přípravou další vlny kvantitativního uvolňování a ECB a BoE budou hledat důvody, proč nijak nereagovat. Je to tak, opravdu to vypadá, jako bychom sledovali trailer k Smrtonosné zbrani 25!

 

 

Po počátečním otřesu by se mohl USDJPY propadnout až na 65,00 (navzdory intervenci) a akciové trhy by mohly korigovat své úrovně o několik procent možná až na 1200 bodů, použijeme-li ke srovnání americký index S&P500. Vzhledem k obrovskému množství peněz vržených na trh v další vlně stimulačních opatření se ale s největší pravděpodobností dočkáme ještě jednoho posílení, a to dokonce až k hranici 1385,00 bodů, která je u indexu S&P500 konečným cílem a která se nachází o několik procent nad únorovým maximem.

 

Navzdory přesvědčení, že tento počáteční výprodej může být jen korekcí před dalším pohybem vzhůru, ke skutečným škodám dojde na politické úrovni. Ve všech zemích nastanou díky volbám velké politické změny, protože lidé/voliči si začínají uvědomovat, že vzkaz, v němž jim politici a veřejní činitelé sdělují, že je všechno v pořádku, je v nejlepším případě zavádějící a v tom nejhorším odvážně drzou lží.

 

Vysoká míra nezaměstnanosti, rostoucí finanční náklady a neochota vypořádat se s de facto insolvencí je, naneštěstí pro úřadující politiky, nyní pro jejich voliče realitou. Brzy uvidíme, jak se oba paralelní světy normální ulice a Wall Streetu slijí v jeden, a to je, ironicky řečeno, dobrá zpráva.

 

Skutečná krize je jediným způsobem, jak změnit chování veřejných činitelů a politiků, kteří se nakonec budou muset zodpovídat svým voličům. Hra ještě neskončila, ale pravidla a sázky se mění a rostou, a to na trzích způsobí po zbytek roku 2011 a v dalším období značnou volatilitu.

 

 

Další komentáře a informace vám poskytne Jana Koutná, Marketing Manager pro CEE – jk@saxobank.com

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank A/S

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

26.01.2020Hunt for Yield: Výnosy jsou mrtvé, ať žijí výnosy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.08.2018Ať žije hliník v našich interiérech Jana Brožková (Bydlet.cz)
15.02.2015Zlato je mrtvá investice a mrtvou zůstane Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.09.2014Investoři jsou hloupí, snaží se porazit trh. Ať žijí fondy! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688