Odzimování sekačky a příprava do boje s Briggs&Stratton

Na zahradách sice ještě není nic, co by připomínalo bujnou travní vegetaci a co by si říkalo o zkrocení sekačkou či traktůrkem, ale že štěstí přeje připraveným, to platí i v péči o zahradu. Příroda je mocná čarodějka a co dnes vypadá jako ubohé zbytečky trávy z minulého léta, se může zítra stát divokou džunglí. A pak se vyplatí být připraven.

Jak sekačku správně „odzimovat“? Co zkontrolovat, co doplnit  a na co si dát pozor, než se dáme do prvního sečení? Odpovědi hledejme u odborníků – ti ze společnosti Briggs&Stratton rádi poradí.

Klíčem k úspěchu je dodržování sledu 4 kroků, které se opakují vždy na jaře, v průběhu sezóny i po jejím skončení:  výměna filtru, výměna oleje, kontrola svíček a paliva.

Je patrné, že důraz je vždy kladen zejména na srdce sekačky, tedy její motor. Pozornost však musíme věnovat i ostatním komponentům – s tupým nožem nebo protáčejícími se kolečky bychom toho asi moc neposekali. Postupujme tedy od zjevných nedostatků na sekačce vyvezené poprvé po dlouhé zimě z garáže či kůlny. Pokud jste zhřešili a nelámali si hlavu s jejím zazimováním, může se vám tato laxnost vymstít nejen zaschlou trávou a bahnem po celé konstrukci stroje , ale take dřením  ve šroubových spojích. Ty je proto vhodné promazat například vazelínou. Pokud je sekačka starší a nůž otupělý, je třeba jej nechat opět nabrousit.

1) Filtr – plíce sekačky

Po očištění stroje můžeme přejít k revizi útrob. Jak již bylo zmíněno, filtr je jednou z nejexponovanějších částí a take nejcitlivějších na opotřebování. Pokud je příliš zanesený, motor nebude mít dostatečný přívod čistého vzduchu, zanáší se a opotřebovává. Současně zvyšuje spotřebu paliva, což je zbytečným důsledkem, kterému se dá snadno předejít. Výměnu filtru provádíme v závislosti na frekvenci práce se sekačkou, tedy jak často ji používáme. “Spolehlivým ukazatelem nám může být vlastní úsudek a selský rozum - zanesený filtr je prostě třeba vyměnit a nehledíme přitom na to, že jsme ho vyměňovali před půl rokem”, vysvětluje princip výměny Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton. “U nás používáme do sekaček filtry pěnové, papírové či kombinace obou a záleží pak na typu sekčky, jaký do ní zvolíme,” dodává.

2) Životadárná tekutina pro motor

Zásadním krokem je pak výměna motorového oleje, resp. jeho doplnění. Pomocí měrky zjistíme, kolik ho v nádržce je a případně doplníme dostatečnou hladinu. Výměna oleje by měla nastat alespoň jednou za sezónu nebo jednou za 25 hodin provozu. Pokud sekačku používáte poprvé, doporučuje se olej vyměnit hned po prvních 5 hodinách provozu a pak již standardním způsobem.

Tzv. Tune up Kit od Briggs&Stratton obsahují vše, co konkrétní sekačka potřebuje – olej, vzduchový filtr nebo třeba speciální přísady do paliva, které jej udržují v žádoucím stavu.

3) Jiskra v oku

Zapalovací svíčky jsou další kapitolou pro úspěšný výjezd do travnatých porostů. Bez nich pro změnu motor vůbec nenastartujete, a proto je třeba dbát na jejich výměnu rovněž alespoň jednou za sezónu. Platinové zapalovací svíčky od Briggs&Stratton jsou vyrobeny tak, abyste jej mohli okamžitě a snadno vyměnit za staré.

4) Energie sbalená v kanystru

Posledním krokem je palivo do motoru. Pokud necháte sekačku stát déle než měsíc, můžete mít problémy s vodou, kterou do sebe palivo přez zimu natáhne a znemožní start stroje. Radovan Bureš proto doporučuje buď palivo zcela „vyjet“ nebo naopak nádrž dolít až po okraj, aby se voda neměla kde srážet. Výraznou pomocí může být rovněž použití stabilizátoru přidávaného do paliva.

Teď už nám nic nebrání nastartovat naše benzínové parťáky a opět se vydat na dobrodružnou jízdu kolem domu. Pokud budete dodržovat zmíněné rady, existuje reálná šance, že dům objedete ještě mnohokrát.

 

Pokud se rozhodujete pro koupi sekačky nové, Radovan Bureš doporučuje ověřený stroj Nexus  550 NX44 – ručně vedenou rotační benzinovou sekačku s pojezdem.

pohon: čtyřtaktní s motorem Briggs &  Stratton 550 Series s technologi

záběr sekání: 44 cm

centrální nastavení výšky sečení v 8 polohách

dvouplášťový polypropylenový skelet (technologie Bi-Shield)

v prodejní síti MOUNTFIELD a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada