Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  14.03.2011 11:14:58

Týden významného uzavírání pozic na komoditách

Ceny komodit byly doslova podminovány rizikem ekonomického zpomalení, kterému nahrály slabší data zveřejněná v Číně a USA, zemětřesení v Japonsku a opět problémy vládních dluhů některých zemí v Evropě.

 

Index DJ UBS utrpěl nejvyšší ztrátu od listopadu, protože pokles cen akcií snížil ochotu vstupovat do rizikovějších investic. Největší ztráty si připsaly zemědělské komodity a základní materiály.

 

 

Ropa

Ropa v pátek podlehla významnému vybírání zisků, protože obavy z nedostatku dodávek se proměnily v obavy o výši poptávky kvůli vysokým cenám. Týdenní statistiky ukázaly zvýšení zásob ropy v Cushingu, vyšplhaly se na nová rekord 40 milionů barelů. Nárůst zásob se opět promítl do zvýšení spreadu vzhledem k ropě Brent nad 10 dolarů poté,co došlo k jeho významnému poklesu ze 16 dolarů po vypuknutí nepokojů v Libyi.

  


 

Volatilita na ropě WTI zůstává nadále zvýšená, proti lednu tohoto roku narostla o 30%, proti průměru minulého roku je však vyšší pouze o 6%. Trh zapracoval do cen přerušení dodávek z Libye a spekulativní dlouhé pozice hledají další zprávy, které by pomohly udržet cenu na vyšší úrovni. Poslední údaje z CFTC ukazují, že hedgeové fondy a velcí investoři drží v dlouhých pozicích na ropě WTI na 300 milionů barelů. To patrně vedlo minulý týden k likvidaci pozic, protože nové zprávy o přerušených dodávkách se už neobjevují. Po prolomení hranice 100 USD směrem dolů by ropa WTI s dubnovým dodáním měla nalézt hlavní podporu na ceně 95 USD.

 

Stříbro

 

Stříbro přidalo od začátku roku 11% a minulý týden dosáhlo 30 letého maxima, poté došlo k vybírání zisků v důsledku poklesu averze k riziku. Světové zásoby se tenčí, protože stříbro se těší zájmu hned ze dvou stran, a to jak ze strany průmyslu, tak investorů, kteří hledají uchovatele hodnoty jako zajištění proti inflaci.

 

To vedlo mnohé investory k myšlence, bez ohledu na její správnost, že cena stříbra poroste za všech okolností. Stříbro díky tomu překonalo ve výkonnosti zlato, od srpna dokonce o 40%, tehdy se jedna unce zlata rovnala 68 uncím stříbra, dnes tento poměr klesl na 40 uncí.

 

Býci mají v hledáčku starý rekord na 50 dolarech z roku 1980, kdy bratři Huntové během období rostoucí inflace vyšachovali trh.

  


 

Zlato

Cena zlata vyrovnala lednovou korekci a po té, co dosáhla nových maxim, se tento kov obchodoval do strany. To vše v průběhu eskalace konfliktu v Libyi a zvýšeného rizika ve splácení evropských státních dluhů. To naznačuje, že investoři nemají důvod prodávat, ale ani potřebu kupovat.

 

Investice ve fondech ETF se zvýšily a hedgové fondy a velcí investoři navýšili pozice ve futures kontraktech. To je z pohledu býků pozitivní vývoj, ale v červnu bude ukončen program kvantitativního uvolňování 2 a další kroky FEDu budou rozhodující: kvantitativní uvolňování 3 může cenu zlata podpořit, vyšší úrokové sazby budou pro cenu zlata naopak negativní.

 

Obiloviny a olejniny

Od únorového maxima mají za sebou obiloviny a olejniny pokles dlouhých spekulativních pozic o 16%. Globální fondoví manažeři se podle svých slov přesunují ze zemědělského sektoru do sektorů jiných a spolu s mírným zlepšením světové nabídky a vývoje poptávky to vedlo k poklesu cen. Dolaru se podařilo ustoupit z nízkého cenového pásma a to vyvolalo i tlak na ceny. Podle posledních zpráv ze CFTC držely hedgeové fondy a velcí investoři 851 000 lotů future kontraktů na obiloviny a sojové boby, což je ve srovnání s minulým rokem stále velmi mnoho.

 

 

 

Sojové boby

Cena sojových bobů byla pod tlakem díky zprávám že sklizeň v Jižní Americe by mohla být opět rekordní a překonat rok 2010. To vedlo ke zvýšení předpovědí o stavu světových zásob této nejdůležitější olejniny. Cena kukuřice byla minulý měsíc podpořena výrobou etanolu v důsledku vyšších cen benzínu a za minulý měsíc překonala cenu pšenice o 18%.

 

Pšenice a rýže

Výhled pro pšenici závisí na podmínkách v severní Číně, kde je aktuálně suché počasí, které ohrožuje současnou sklizeň. Ceny na burze v Chicagu jsou aktuálně o 22% pod únorovým maximem a minulý týden ztratila cena pšenice nejvíce za poslední roky poté, co USDA (americké ministerstvo zemědělství) zvýšilo odhad zásob o 4,1 milionů tun. Cena rýže je od svých maxim vzdálená o 25 procent, protože USDA očekává, že zásoby budou nejvyšší za osm let a mohou tak pomoci zmírnit napětí v otázce potravinové bezpečnosti.

 

Kakao

Cena kakaa minulý týden poklesla o 7%. Politicky motivovaný zákaz exportu kakaa z Pobřeží Slonoviny, největšího světového producenta, nevyvolal na trhu obavy, protože na trh dorazila produkce ostatních zemí. Ghana, druhý největší producent, očekává, že současná úroda bude o 42% vyšší a nabídka by tak mohla překonat poptávku.

Káva

Cena kávy naopak rostla a to díky očekávání, že světová nabídka kvalitní kávy nedokáže uspokojit poptávku. Zásoby zemí exportujících kávu jsou na 40 letých minimech a trh nedokázal reagovat na překvapující zvýšení produkce v Kolumbii. Producenti nejsou ochotni prodávat, protože čekají nárůst cen.

 

Základní kovy

Kompozitní index LME, který srovnává ceny šesti hlavních základních kovů, poklesl za minulý týden o 6%. Celý index minulý týden zamířil od začátku do negativního pásma. Růstový trend od června 2010 je tak v ohrožení, ale v okamžiku sestavování tohoto reportu byl stále v platnosti.

 

 

 

Nejvíce škod na ceně napáchaly obavy z čínské poptávky, které neroste očekávaným tempem, a krize MENA. Měď, nejrozšířenější kov, klesla na nejnižší cenu od prosince poté, co čínský import poklesl na dvouletá minima. Čínská spotřeba mědi představuje 40% světové poptávky, ale kolik z tohoto poklesu můžeme přičítat prázdninám kvůli novému lunárnímu roku, se ukáže časem, protože vláda ve své zprávě tvrdí, že import zůstane “na relativně vysoké úrovni” v roce 2011.

 
Ole S. Hansen, Senior Manager, Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688