Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  07.03.2011 12:51:35

Akciové trhy se k rostoucím cenám ropy otočily zády

Krize v Libyi minulý týden eskalovala a více než polovina její ropné produkce je stažena z trhu. Americký akciový trh však předvedl po té, co nedávná data naznačila i přes vyšší ceny ropy a potravin rostoucí ekonomickou aktivitu, opět silný růst.

 

Evropská centrální banka trhy překvapila náznaky, že by ke zvýšení úrokových sazeb kvůli mohlo dojít již za měsíc, protože potřebuje dostat pod kontrolu rostoucí inflaci. To bylo překvapení, protože Evropa, obdobně jako jiné regiony, se bude potýkat s vyššími cenami ropy, což samo o sobě může mít negativní efekt a v kombinaci s vyššími sazbami by mohlo vést k prohloubení krize. Euro proti dolaru posílilo, příčinnou jsou rozdílné pohledy ECB a FEDu na svět. Spread na výnosech dvouletých německých státních dluhopisů proti americkým vládním dluhopisům se během několika posledních týdnů rozšířil na 50 bazických bodů a podpořil tak rally na euru.

 

Trh s ropou nadále reagoval na novinové titulky o vývoji situace v Libyi, na Středním Východě a v severní Africe. Objevují se náznaky, že na trh se začala dodávat ropa z dodatečných kapacit, pokud se však situace nezhorší nebo nerozšíří do dalších zemí v regionu, současné zásoby a cena by mohly být dostačující. To tedy znamená, že díky pokračující nejistotě budou nabyté pozice nadále drženy, a jen významná změna by mohla způsobit jejich likvidaci.

 



Libyjská krize podporuje severomořskou ropu Brent s tím, jak se zužuje trh se středomořskou ropou a evropské rafinerie hledají alternativu ke kvalitní lehké sladké ropě z Libye. Dopad na ceny leteckého benzinu, nafty a benzínu je významný a cena minulý týden poprvé po dvou letech překročila 1000 USD za metrickou tunu. I v USA pokračuje růst cena a průměrná cena benzínu prudce vzrostla na 3,43 USD za galon, což je 23% nad průměrem z roku 2010.

 

Zůstaňme ještě u inflace. Index světových cen potravinářské a zemědělské organizace Spojených národů dosáhl v únoru nového maxima, rostl tak už osmý měsíc v řadě. Od června 2010 přidal tento index, který srovnává ceny 55 různých komodit, o 40% a nyní je o 5% nad maximem v roce 2008. Mezinárodní měnový fond oznámil, že svět čelí díky strukturální změně v poptávce prodlouženému období vyšších cen potravin. Hlavním důvodem růstu v uplynulých šesti měsících stále zůstávají šoky, které způsobily výkyvy počasí a díky tomu snížené stavy zásob. Strukturální změny v poptávce však vrátit nejde a tak mohou ceny potravin zůstat na vyšší úrovni ještě několik let.

 



Téměř všechny komodity minulý týden rostly z různých důvodů. Index Thomson Reuters/Jefferies CRB přidal více jak 4%, rostl nejsilněji od prosince minulého roku. Bavlna a cukr umazaly nedávnou korekci; bavlna se opět pohybuje kolem svých nedávných maxim, protože světové zásoby díky zvýšené poptávce z Číny, největšího světového spotřebitele, klesají.




Minulý týden zlato vyklouzlo z okovů a dostalo se na nová maxima 1440 USD, poté opět kleslo díky zprávám o možném brzkém zvýšení sazeb v Evropě. To by mohlo znamenat postupné zvyšování sazeb všude a cena zlata začala ztrácet, protože jeho držba nenese výnos. Jeho cenu by měly podporovat projekce inflace i aktuální nejistota. Protože pokus o proražení do nového cenového pásma nevyšel, zůstalo na trhu několik nervozních dlouhých pozice, které budou muset být udány, než dojde k novému pokusu o růst.

Ole S. Hansen, Senior Manager, Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.11.2021Rostoucí výrobní ceny v USA tlačí akciové trhy do minusů Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688