Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  04.03.2011 08:57:03

ČS - koment 4.3. - Singer, Trichet a sazby, ISM ve službách

Region

·          HU(D-1) index.hu oznámil, že Fidesz plánuje částečně zvrátit snížení mezd centrálních bankéřů z minulého roku (vláda tehdy okřesala plat guvernéra, tím pádem i plat ostatních členů), protože se mu nedaří najít kandidáty na 4 v úterý uvolněná místa v MPC…(kdyby byl zájem, berou tam 700k HUF, cca. 3600 USD). Maďarsko tak momentálně nemá kompletní Bankovní radu…

·          CZ(D-1) guvernér ČNB Singer na prezentaci řekl, že ČRdobré předpoklady pro návrat k rychlým tempům růstu. Společně s vyjádřením pro Profit nedávno, že ‚nízké sazby jsou DD neudržitelné,teď ale fungují“ to vnímáme jako pomalé otevírání si dveří ke zvýšení sazeb.  Včerejší ECB je pak o důvod navíc. V dubnu to nečekáme, květnová prognóza ale už může hike přinést. V každém případě to podobně jako v PL nebude začátek agresivní kampaně – inflační výhled je v pohodě, nezaměstnanost vysoko, poptávka utlumená, kačka silná, fiskální konsolidace probíhá.

Svět

·          EU(D-1,D) ECB včera slovy Tricheta naznačila („strong vigilance“, fráze, kterou v letech 2005-2007 ECB naznačovala blížící se růst sazeb; stejně tak neřekl, že „sazby jsou na vhodné úrovni“), že v dubnu zvýší sazby, což je mnohem dřív, než co trhy (i my) očekávaly. Zdůvodnění je jasné – „když máme šok,a ten máme, je naší odpovědností zamezit zprostředkovaným dopadům na inflaci.“  Jen tak bokem Trichet přislíbil, že na další 3 měsíce bude k dispozici neomezená likvidita.  No, EURUSD zareagoval dle očekávání, posunul se k 1,40. Osobně nejsem přesvědčen, že to, co ECB dělá je to, co by vzhledem k slabé ekonomice (snad kromě Německa, a i tam není jádrová inflace žádná hrozba) měla. V každém případě Trichet rovněž řekl, že to není „začátek série hiků“ – což se dá vysvětlit i tak, že nebudou zvyšovat na každém zasedání J V každém případě to mění výhled – naši rakouští kolegové čekají do konce roku 2-3 hiky.

·          Pro ČR je to riziko k dřívějšímu utažení sazeb – skrze úrokový diferenciál by (teoreticky) kačka měla oslabit (scénář 4 hiků do 1Q/12 ukazuje na kačku slabší o cca. 30 hal. letos), což se podepíše na vyšší inflaci. To by mělo ČNB přimět k vyšším sazbám. Problém zde je, že na úrokový kanál se dle mého moc věřit nedá  - v letech 2006-7 byl rozdíl v repu cca 80 b.b v neprospěch kačky a žádné oslabení se nekonalo…Modelově to tak ale může ČB vyjít…CEE(D-1) Měny regionu včera pod vlivem ECB mírně oslabily – kačka na 24,3, PLN až těsně pod 4.

·          US(D-1) ISM nevýrobní na 5y maximu (59,7), index zaměstnanosti nejvýše od 04/06 (55,6), nové objednávky na 64,4. Recovery goes on! To je výborná zpráva pro  trh práce – dnešní payrolly tak budou nesmírně zajímavé a  pokud vyjdou dobře, můžou posílit dolar (v posledních měsících ale spíše zklamávaly). Long USD bych ještě nechal... S/L na 1,41 :)

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.05.2023Index ISM ve službách vzrostl (3.5.2023) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
09.01.2023ISM ve službách srazil dolarové sazby ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
03.11.2022Index ISM ve službách klesl (3.11.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688