Finance  |  01.03.2011 10:11:56

ČS ranní restart 1/3 - inflační tlaky v české ekonomice jsou nízké a úroveň sazeb neudržitelná

Na úvod oprava a omluva: minulý týden jsme psali o tom, kolik dostane stát navíc ze sjednocení DPH. Spletli jsme se ale v tom, že jsme počítali se standardním rozdělením dodatečného výnosu DPH (t.j. mezi stát, obce a kraje) -  správné ale má být, že to bude tak, že  celé dodatečné zvýšení (které dle nás bude cca 50 mld., MPSV počítá s 58 mld.) bude pro stát, obce/kraje nedostanou zřejmě téměř nic. Bude se tedy muset změnit rozpočtové určení daní. Za chybu se omlouváme.

Region

  • Podle guvernéra ČNB M. Singera jsou inflační tlaky v české ekonomice nízké a úroveň úrokových sazeb je neudržitelná. Souhlasíme: poptávková inflace je v deflaci (-0,9% meziročně) a to, že sazby nezůstanou věčně na 0,75% je také celkem jasné. Co jasné není je časování začátku utahování měnové politiky. My předpokládáme, že s ním ČNB začne ve třetím čtvrtletí, ale případné výrazné urychlení zvyšování sazeb ECB by mohlo posunout termín začátku utahování měnové politiky dopředu i u nás.
  • Měny v regionu včera výrazně posilovaly, důvodem bylo opadnutí paniky kolem chaosu v Libyi. Trh evidentně prošel psychologicky podmíněnou vlnou vybírání zisků a nyní se vrací k realističtějšímu hodnocení situace (pád Kadáfího režimu není koncem světa). Dnes by mohlo posilování měn v regionu pokračovat, předpokladem je, že z problémového regionu Severní Afriky až Středního východu nepřijde nějaká jobovka.

Svět

  • CPI eurozóny rostlo v lednu o 2,3% meziročně, jádrový CPI rostl o 1,1%. Rozdíl mezi jádrovou a celkovou inflaci jasně poukazuje na vliv volatilních složek, hlavně energie, bohužel ECB má jako cíl celkovou inflaci pod 2%, takže je riziko, že na jeho překročení může reagovat zvýšením sazeb, přestože vliv růstu cen komodit je patrně jen přechodný. Více se dozvíme na zasedání ECB ve čtvrtek. Dnes bude zveřejněn předběžný CPI za eurozónu na únor, podle dat z Německa by nemělo dojít k podstatné mu zrychlení inflace (čeká se 2,3% meziročně).
  • Osobní příjmy v USA rostly lednu o 1% meziměsíčně, na rychlém růstu se podílel kompromis mezi demokraty a republikány o prodloužení Bushových daňových škrtů. Výdaje rostly jen o 0,2%, vliv mohlo mít nepříznivé počasí. Vývoj příjmů i lepšící se důvěra spotřebitelů ukazují na zlepšení situace u výdajů domácností v dalších měsících.
  • Chicagský PMI rostl v lednu nečekaně na 71,2. Pomohla mu hlavně mimořádně silná produkce, předstihové nové objednávky stagnovaly a subindex zaměstnanosti dokonce poněkud klesl, zůstal však vysoko nad 50, což znamená růst počtu pracovních míst. Celkově index potvrzuje dobrý stav ekonomiky a dává šanci, že dnešní důležitější celostátní ISM výrobní dopadne také dobře.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688