Josef Trnka (TPS)
Finance  |  27.02.2011 11:53:50

Penze, dph a nemoc šílených krav


Penze a dph měly být hlavní témata dnešní Partie na Primě, jakožto instituty, které se momentálně nacházejí ve fokusu zájmu. To se také bez zbytku naplnilo. Ne každý ví, že i když důchodový účet je veden v rámci státního rozpočtu, tak disponuje zákonem garantovanou autonomií, kterou ovšem zákonodárci ne vždy respektují. To, že je formální součástí státního rozpočtu také mnohé politiky i ekonomy svádí k tvrzení větší provázanosti, než jaká ve skutečnosti je. Ne všichni si rovněž uvědomují, že ač se o penzích hovoří nejčastěji v souvislosti se starobními důchody, tak z průběžného systému jsou poskytovány i dávky invalidní a pozůstalostní, které odčerpávají nezanedbatelný díl prostředků. Někteří politici, kteří tyto nuance znají, je ovšem často zamlčují nebo nekorektně využívají k prosazování jiných zájmů, které však ne vždy mají na zřeteli blaho důchodců. Pokud jde o daň z přidané hodnoty, tak ta je nejdůležitější nepřímou daní našeho daňového systému. Platí ji spotřebitelé ve většině nakupovaného zboží, odvádějí prodejci a její připravované zvýšení, resp. téměř úplné sjednocení, má být, jak se alespoň teď tvrdí, využito k financování důchodové reformy, jež sice jakési konkrétní obrysy má, ale na těchto konturách celospolečenský konsensus zatím neexistuje. Zejména k diskusi o tom dnes do studia k Janu Punčochářovi dorazili Miroslav Kalousek a Jaroslav Zavadil. Ministr financí již před týdnem v Otázkách Václava Moravce poodhalil některá tajemství z vládní kuchyně, mě osobně nejvíc zaujalo prohlášení, že správa fondů nově uvažovaného pilíře má být výhodnější z důvodu jejich "ekonomičtějšího fungování." (Ono by se vůbec tvrzení, že stát je špatný hospodář nemělo brát jako neměnné dogma.)

Za hlavní cíl důchodové reformy ministr označil zajištění dlouhodobé finanční stability systému, a to cestou rozložení rizik. Na jeho dlouhé úvodní exposé reagoval odborářský boss podezřením, že koalice chce průběžný systém prostřednictvím opt outu zdevastovat, v důsledku úpravy dph zmínil hrozbu dalších výrazných nákladů ve zdravotnictví a odkázal na rezidua nemoci šílených krav v zemích českých. Kalousek se trochu, v rámci informace o transformačních nákladech, zamotal do popisu režimu valorizací, kde mu vcelku obeznale oponoval sám moderátor. Zavadil se dožadoval předběžných propočtů, což opět Punčochář podpořil vlastní kalkulací, kdy konkrétně doložil, že efekt v jeho případě za pár desítek let bude v podstatě zanedbatelný. Místopředseda TOP 09 nato připustil, že 5 % odvodů do nového pilíře je jenom "startovací" hodnota, předpokládá její postupné zvyšování. Zavadil dále vypíchnul trvalé snižování příspěvků do průběžného systému, ministr kontroval snahou o snižování nákladů lidské práce, šéf odborů replikoval celkově nízkými náklady v této oblasti a jako odstrašující příklad uvedl Afriku, kam doufal, že nedojdeme. Pan ministr se častěji zaštiťoval programem vlastní strany, což Zavadil emotivně definoval svinstvem. 

Celkově lze hodnotit, že nevětší díl času si ukrojil Kalousek, argumentoval rozvláčněji s odbočkami ne vždy zřetelně, Zavadil se nijak zvlášť nesnažil získat více času, vystačil s přesně cílenými otázkami, doprovázenými ne vždy šťastně formulovanými bonmoty. Punčochářovi v tomto ohledu nelze upřít největší srozumitelnost, výstižné interpretace a jasné repliky. Díky jemu by diváci měli pochopit o čem se jednalo.



Další, podrobnější informace zde,


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

04.03. 07:22  Souhlas s termínem Nemoc šílených krav... (Johanka z Arcu)
28.02. 12:02  styl a sloh (Dio)
28.02. 07:13  Souhlas s termínem Nemoc šílených krav... (Johanka z Arcu)
28.02. 05:27  Neviděla (jana)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688