Kobercům letos velí příroda. Ve vzorech i materiálech.

Moderní interiér se v letošním roce neobejde bez koberce s přírodním designem. Byty a domy ozdobí motivy lesa, oblohy, vody či listí a celkově budou dominovat barvy matky přírody. Populární budou i přírodní materiály jako bambus či banánovník. V centru zájmu spotřebitelů navíc budou i koberce vyrobené s maximálním ohledem k životnímu prostředí. Takové zákazník pozná podle mezinárodního označení GUT. To vše vyplývá z průběhu největšího veletrhu podlahových materiálů na světě Domotex, který se konal v Německu. Koberce s označením GUT najdou v České republice spotřebitelé v síti prodejen Komfort, která je předním prodejcem podlah a koberců.

 

 „Trh s koberci je velmi podobný módě. Každý rok čekají všichni na to, co designéři vymyslí a kudy se trh vydá. Směr tradičně ukazuje největší přehlídka koberců – německý Domotex. Letos zamířili tvůrci do přírody. A to nejen v designu, ale také ve zpracování a materiálech,“ přiblížila kobercové trendy Sylva Pivodová, marketingová manažerka společnosti Komfort.

 

Kromě přírodních motivů poukázal Domotex i na geometrii. Velmi žádané budou koberce s pásky nejrůznější šířky a bohaté barevné kombinace. Tvůrci koberců se v letošní kolekci zaměřili také na metodu patchwork, jejíž obliba roste. Tato metoda umožňuje každému vyrobit si svůj vlastní koberec z malých dílů nejrůznějších designů. Někteří výrobci dokonce nabízejí koberec vyrobený mechanicky s využitím metody patchwork.

 

Hlavním tématem roku 2011 ale bude příroda. A ta hraje velkou úlohu také při způsobu výroby koberců. Do popředí vystupuje pečeť GUT. „Je to vyznamenání pro koberce, které splňují ty nejpřísnější kritéria. Koberec s pečetí GUT je ekologicky nezávadný, tedy bezpečný pro uživatele a také pro životní prostředí. V průběhu jeho výroby byly vyeliminovány veškeré škodlivé látky,“ přiblížila význam pečeti Sylva Pivodová.

 

GUT (Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden) je zkratka německého sdružení se sídlem v Aachenu. Sdružení se snaží motivovat výrobce koberců k maximálnímu ohledu na životní prostředí. Pečeť se uděluje kobercům, při jejichž výrobě byly dodrženy nejpřísnější normy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry