Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.02.2011 10:54:02

Skupina ČEZ dosáhla za rok 2010 čistého zisku 47,2 miliardy korun

Čistý zisk energetické Skupiny ČEZ překonal o půl miliardy očekávání a dosáhl úrovně 47,2 miliardy korun. Plánované hodnoty loňského roku překonala Skupina ČEZ i v kategorii provozního zisku před odpisy (EBITDA), když ukazatel přesáhl 89,1 mld. . Ačkoliv výsledky roku 2010 jsou v meziročním srovnání s rokem 2009 podle očekávání nižší, ČEZ nakonec doručil svým akcionářům zisk vyšší, než plánoval.

 

Výsledky loňského roku, ač ovlivněné krizíregionu, dále zvýšily význam Skupiny ČEZ. Česká republika nemá větší aktivum než je jeho podíl v ČEZ. Jen od svého vzniku v roce 1992 přispěl ČEZ do státního rozpočtu na daních, dividendách i v podobě příjmu z prodeje části akcií téměř 370 miliardami korun. Žádná jiná firma takový zisk českým občanům nedoručila,“ uvádí Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Pro období do roku 2015 připravila navíc Skupina ČEZ stabilizační a konsolidační program NOVÁ VIZE. Jehož hlavním cílem je finančně stabilizovat Skupiny ČEZ pro období turbulentních změn na energetickém trhu. ČEZ jako nejméně zadlužená evropská energetická firma má oproti konkurenci ty nejlepší předpoklady uspět i v tomto období, kdy krize a změny postihují energetický sektor se zpožděním.

„Je naší ambicí překonat výkonnost trhu evropských utilit nekompromisní efektivitou a vydělávat peníze svojí znalostí a schopností.  Po programu EFEKTIVITA nyní přicházíme s ještě ambicióznějším programem NOVÁ VIZE. Na další investiceČEZ v nejbližších pěti letech připraveno více jak 300 miliard korun a i přes snížení, jde o částku vyšší než v předchozím období. Investice budou směřovat hlavně do Česka, což podpoří české podniky ,“ dodává Martin Roman.

„Máme několik priorit mezi něž patří dokončení obnovy klasických elektráren, rozvoj jaderné energetiky a optimalizace provozu elektráren. Úspory se dotknou i režijních nákladů, mzdové náklady budou zmraženy. Budeme klást ještě vyšší důraz na výkonnost akvizic, zpřísníme dále kritéria jejich hodnocení a v případě, že naše nové nároky nebudou splňovat,  připravíme i divestiční strategii. Razantní optimalizace vnitřního fungování a nákladové struktury Skupiny ČEZ přinese dalších 36 miliard korun,“ doplňuje Daniel Beneš, místopředseda představenstva a výkonný ředitel ČEZ.

Výroba elektřiny ČEZ, a. s., zaznamenala v roce  2010 meziroční nárůst o  1,2 TWh (o 2 %). Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily v roce  2010 o 0,8 TWh (o 2,9 %) více loni. Výroba v uhelných elektrárnách meziročně vzrostla o 0,3 TWh vyšší a dosáhla úrovně 31,4 TWh. Výroba z obnovitelných zdrojů se meziročně zvýšila o 11 %, zejména vlivem příznivých průtoků na vodních elektrárnách.

Data roku 2010 opět ukazují meziroční růst spotřeby elektřiny. Poptávka po elektřině v České republice podle předběžných údajů v roce 2010 meziročně vzrostla o  3,8 %, po přepočtu na teplotní normál o 2,4 % . Spotřeba velkoodběratelů vzrostla o  4,5 %, spotřeba podnikatelského maloodběru o  0,2 % a spotřeba domácností byla vyšší o  2 %.  

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

 

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za rok 2010

                                                                                            (mil. )             meziroční změna %

Provozní výnosy

198 848

+ 1 %

EBITDA (nebo Provozní zisk před odpisy)

89 089

- 2 %

Zisk po zdanění

47 158

- 9 %

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688