Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  22.02.2011 12:26:18

Equity Update: Napětí na Blízkém východě a situace Japonska tlačí akcie dolů

úterý otevřou evropské akciové trhy níže, neboť napětí na Blízkém východě včera nepolevilo, což po snížení ratingu Bahrajnu a Libye vyšroubovalo cenu surové ropy nad 107 USD. Sentimentu jistě nepomůže ani verdikt agentury Moody’s o snížení ratingu dluhového výhledu pro Japonsko.

Momentálně před otevřením evropských trhů jsou futures v Londýně o 0,6 % níže. Poslední vývoj na Blízkém východě by mohl mít daleko horší důsledky než dříve, kdy se výbušná situace omezovala pouze na Egypt. Nejnovější vývoj v Libyi znamená, že se do celé situace poprvé zapojil významný vývozce ropy, což zvyšuje pravděpodobnost prudkého vzestupu cen ropy – a to jsou špatné zprávy pro hospodářské oživení. Chuť k riziku tím pochopitelně pro dnešní seanci klesá pod bod mrazu. Snížení ratingu agenturou Moody’s a negativní výhled pro Japonsko nikomu na chuti riskovat rozhodně nepřidají, neboť to signalizuje stav, na který upozorňujeme už několik let: fiskální deficit, jenž vede k vysokému zadlužení rozvinutých zemí. Z dnešních makrodat bude nejdůležitější únorový údaj o důvěře spotřebitelů v USA (15:00 GMT), u nějž se předpokládá mírný pokles na hodnotu 65,0 z lednových 65,6.

Nejnovější události uštědřily asijským akciím relativně větší zásah než akciím z rozvinutých trhů, což rovněž dokumentuje graf níže. Nacházíme se momentálně v negativním trendu a otázkou je, zda se rozšíří i na rozvinuté akciové trhy.

Zdroj: Bloomberg (graf cen indexu MSCI Asia APEX 50 za posledních 12 měsíců)

Z fúzí a akvizic ohlásila společnost Zurich Financial Services odkoupení 51% podílu v latinskoamerické pojišťovací divizi Santander za zhruba 1,67 mld. USD. Transakce je součástí dlouhodobého spojenectví mezi oběma společnostmi v Latinské Americe. Podle údajů vedení společnosti Zurich Financial Services představovalo pojistné za rok 2010 vybrané oběma společnostmi 3,9 mld. USD. Očekává se, že společnosti Santander přinese transakce kapitálový zisk ve výši 1,2 mld. USD, který podle vedení pomůže posílit rozvahu společnosti.

Později v průběhu dnešního dne se očekávají hospodářské výsledky několika amerických společností.

  • Home Depot (11:00 GMT) podle očekávání vykáže výnos na akcii (EPS) za čtvrté čtvrtletí (končící lednem 2011) ve výši 0,306 USD oproti loňským 0,240 USD.
  • Wal-Mart Stores (12:00 GMT) podle očekávání vykáže EPS za čtvrté čtvrtletí ve výši 1,311 USD oproti loňským 1,170 USD.
  • Hewlett-Packard (po uzavření trhů) podle očekávání vykáže EPS za čtvrté čtvrtletí ve výši 1,286 USD oproti loňským 1,135 USD.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

Peter Garnry, Equity Analyst, Saxo Bank, www.saxobank.cz

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688