Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  22.02.2011 11:10:42

Erste - projekce výsledků za 4Q2010

Erste by měla na konci tohoto týdne kvartální zisk za 4Q2010 velmi podobný tomu, kterého dosáhla v předchozím čtvrtletí, tj. 3Q2010. Očekáváme sice mírně nižší provozní zisk (-4,3% q/q), který by ovšem měl být vykompenzován pokračujícím poklesem nákladů rizika. Ty by se poprvé od 1Q2009 měly dostat pod hranici 500 mil. EUR. Kromě toho čekáme o něco lepší finanční výsledek hospodaření ve srovnání s 3Q2010, což by mělo vést k zisku před zdaněním 413 mil. EUR, tedy cca o 10 mil. EUR více než v předchozím čtvrtletí. Na čistém zisku by nicméně měl být rozdíl menší, protože očekáváme vyšší relativní podíl minoritních podílů (především díky o něco lepším výsledkům rumunské dcery BCR ve srovnání s 3Q).

Provozní výnosy by měly být mezikvartálně slabší ze dvou důvodů: tím prvním je nižší projektovaný čistý úrokový výnos (NII), který ve 3Q pozitivně překvapil, nicméně část faktorů, které za tímto překvapením stály, již ve výsledcích za 4Q neočekáváme. Úvěrový trh zatím stále stagnuje (očekáváme kvartální růst hrubých úvěrů pouze o 0,5%) a ve 4Q se zřejmě ve větší míře projeví větší konkurenční tlak a tedy i dopad na úrokové marže, zvláště v segmentu korporátních úvěrů. Druhým důvodem, proč očekáváme nižší NII, jsou výnosy z obchodování, které byly ve 3Q také velmi vysoké a nyní očekáváme jejich normalizaci na úrovni kolem 90 mil. EUR.

Podobně jako u výnosů i na provozních nákladech tentokrát (netradičně) očekáváme pokles OPEX ve 4Q vs. 3Q. Tento pokles nedokáže zcela kompenzovat nižší výnosy, poměr nákladů k výnosům (CIR) ve 4Q se mírně zvýší, predikujeme růst z 48,4% na 49,3% a celoroční CIR pod úrovní 49%. Tím hlavním faktorem, který by měl zajistit, že zisk ve 4Q bude minimálně na úrovni 3Q, by měly být již výše zmíněné klesající náklady rizika a také o něco nižší ztráta na finančním výsledku.

 Očekáváme, že management Erste navrhne dividendu ze zisku 2010 ve výši 0,75 až 0,80 EUR/akcii (tj. až 19,5 CZK/akcii, dividendový výnos 2,1%), tedy 28% až 30% payout. Pro investory budou klíčové především úvěrové údaje z Rumunska, případné novinky kolem bankovních daní (Maďarsko, Rakousko) a otázky týkající se kapitálové přiměřenosti banky.

Celá predikce výsledků Erste ke stažení zde. zde. (109,22 KB)

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688