Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  22.02.2011 09:07:44

ZBOHATNĚTE podle Johna Persona


Přečtěte si zajímavý rozhovor plný rad a zkušeností, které nasbíral za více jak 20 let svého působení na trzích, který se uskutečnil, když přijal pozvání společnosti Czechwealth a navštívil Českou republiku, kde uspořádal dvoudenní seminář. Tento rozhovor poskytl John Person redaktorům finančního serveru kurzy.cz.

John Person obchoduje na burze od svých 18 let a je celosvětově známý jako „Mistr Pivot Trader“. K jeho oblíbeným trhům patří především komodity, forex a jiné deriváty. John začal na burze podobně jako všichni ostatní profesionální obchodníci. Tedy nejdříve jako makléř, poté analytik, trader pro velké instituce, později se stal poradcem a dnes už obchoduje výhradně pro sebe a vzdělává ostatní.


Kdy jste začal obchodovat? Vzpomínáte si na své první kroky na burze?

Začal jsem před tolika lety, že už si to ani nepamatuji (směje se). Bylo to v mých 18 letech, jestli se ovšem tyto začátky dají považovat za obchodování to je sporné. Koupil jsem něco, o čemž jsem vůbec nic nevěděl a čekal jsem, že se něco stane. Když se nad tím dnes zamyslím, tak to byl spíše pokus o obchodování, než obchodování.

A jak tento obchod dopadl?

Jak myslíte? Ztrátou peněz…

Proč upřednostňujete komodity před akciemi?

Nedá se říci, že upřednostňuji to nebo to, nicméně v komoditách je větší riziko a tudíž větší šance rychlejšího zisku. Obchoduji vše, kde se dají vydělat peníze. Často jsou to akcie i opce, nejen komodity.

Jaké jsou tedy vaše oblíbené komodity?

Mám rád měny, energie a kovy, nicméně nebráním se žádnému jinému trhu, kde je příležitost. Pro rizikové trhy využívám opce místo přímých emini futures kontraktů.

Jaké používáte analýzy pro obchodování? Říká se, že většina obchodníků využívá především technickou analýzu, nicméně makléři propagují analýzu fundamentální. Jak je to s vámi?

Používám technickou analýzu a její jednoduché principy. Fundamentální analýzu nepreferuji, protože to je většinou stejně k ničemu. Sleduji chování účastníků davu a vývoj trhů okolo světa.

Proč si myslíte, že technická analýza funguje?

Protože ji používá obrovské množství lidí, včetně velkých institucí, kteří dle ní sledují chování davu a jdou proti tomu. Technická analýza není Svatý grál, je to pouze pravděpodobnost, kam trh může jít. Když máte dobře ošetřené riziko, tak tato pravděpodobnost znamená, že můžete vydělávat.

Tím chcete říci, že se na trhu mýlíte?

Jistě, ale ne často. Ziskové obchodování na burze není o tom, že budete mít vždy pravdu, ale když ji nemáte, tak to musíte velmi rychle uznat. To je pro mnoho lidí téměř nemožné, a proto pro ně není obchodování vhodné. Celé je to postavené na tom, že když se trefíte ve Vašem odhadu pohybu, tak to musíte vytěžit maximálně, jak můžete a naopak. Když se netrefíte, velmi rychle musíte ukončit obchod se ztrátou.

Jistě, ovšem ztráty v komoditách mohou být devastující, protože je zde páka a vše je touto pákou násobené.

Ano, já neříkal, že komodity jsou pro úzkoprsé (směje se). Musíte mít na ně správný účet a nelézt do rizikových věcí, jako jsou třeba energie. Zde místo futures použijte opce mimo peníze. Většina lidí přijde v komoditách o peníze díky základním chybám a přišly by o ně v jakémkoliv jiném trhu také. Jenom jak říkáte, v komoditách to bude díky páce o dost rychlejší.

Co byste doporučil začátečníkovi na burze?

Aby si uvědomil, jakou hru se pokouší hrát a s kým. Na trhu funguje velká manipulace a díky ní mnoho technik nefunguje tak, jak se začátečníci mohou na první pohled domnívat. Je nutné hrát hru velkých, ne hru davu, kterou většina lidí hraje a diví se, že jim to nefunguje. Je dobré zmínit, že trhy jsou také o psychologii a penězích, což jsou základní body úspěšného obchodování. Těžko budete na burze vydělávat nějaké velké peníze, když nemáte dostatečný kapitál a trpělivost. Pro začátečníka tedy platí, že je nutné začít s obchodním plánem, kde je zohledněná metoda, kapitál a myšlení. Bez toho začít rovná se brzy skončit.

Říkají vám „Mistr Pivot“. Proč?

Vážně? To jsem ani nevěděl, nicméně je to celkem jednoduché proč. Pro své obchodování se řídím technikou postavenou na pivot pointech, což jsou hodnoty, které se vypočítávají matematicky z cen předchozího časového období. Tyto pivoty můžete použít pro obchodování jakéhokoliv trhu a jakékoliv časového pásma. Jsou velmi oblíbené denními i dlouhodobými obchodníky. Třeba nedávný propad US akciových trhů nastal těsně u měsíční resistence na S&P 500 trhu (nejznámější akciový trh světa složený z 500 nejvýznamnějších akciových společností obchodovaných na US trhu). To není náhoda. Naopak tyto hodnoty sleduje obrovská masa lidí a institucí a řídí se tím.

No jo, ale pak tedy k ziskovému obchodování stačí sledovat pouze tyto pivot pointy a dle nich obchodovat. To se přeci může naučit každý a vydělávat na burze by pak bylo dost jednoduché?

Nejde jenom o pivot pointy, k tomu musíte použít i jiné části technické analýze, jmenovitě speciálně upravené klouzavé průměry, svíčkové formace a zdvojená, či ztrojená časová pásma. Pro intradenní obchodování je pak dobré využít také sentiment indikátory a ke všemu připočtete řízení rizika a správný money management. I přesto je to pouze pravděpodobnost, že Vám to takto bude fungovat, nicméně jak už jsem říkal, tato pravděpodobnost je v případě pivot pointů dost vysoká na to, abyste na obchodování vydělávali.

Je dle vás obchodování na burze těžký byznys? Můžete jej k něčemu přirovnat?

To není správně položená otázka. Zkuste se zeptat hráče amerického fotbalu, jestli je to těžký byznys. Řekne asi ano, ale pořád to pro něj bude lehčí, než třeba kácení dřeva na Aljašce. Dřevorubec z Aljašky nebude hrát fotbal, špičkový kardiochirurg bude zářit na své klinice a na burze mu to bez práce nepůjde úplně stejně, jako komukoliv jinému. Nicméně myslíte si, že by špičkový odborník na cokoliv jiného kromě financí mohl dobře vydělávat na burze? Možná, ovšem často to je spíše tak, že  raději svěří peníze odborníkům a zaplatí jim, aby se o ně za úplatu starali. Já si zase nepůjdu stoupnout na hřiště, aby mě nějaký 150 kg kolos rozválcoval. Každý obor má své pro a proti. Je jedno, jestli jste špička v tom nebo v tom, když něco děláte s láskou a dřete, tak se musí dostavit výsledky. Jestli pro výsledky potřebujete akademické vzdělání nebo ne je vedlejší, prostě půjdete za tím, co Vám dá nejlepší možnost vyniknout ve svém vybraném oboru.

Jaké vzdělání je tedy vhodné pro obchodování na burze?

No kupodivu je to psychologie nebo matematika, ne finance, ekonomie a tomu příbuzné obory. Techniky ziskového obchodování jsou vesměs dost jednoduché, ovšem problém je přístup každého obchodníka. Vesměs nikdo ze začátku nebude profitovat tak, jak si myslí, že bude a pouze jeho/její kontinuální přístup rozhodne, jestli vůbec… Burza se od jiných oborů liší tím, že v jiném oboru získáte know how, zkušenosti a když to děláte dobře, tak postupně vyděláváte více a více. Know how se příliš nemění, protože Váš byznys se mění pouze velikostí. Burza se mění neustále, a co funguje perfektně dnes, může za rok prodělat neskutečné sumy. Proto se musíte velmi rychle adaptovat na změnu, jinak to skončí fiaskem. Na druhé straně jakmile jednou na burze vyděláváte, tak máte pevný základ vydělávat navždy, protože už víte o čem to je – o přístupu.

Z rozhovoru s vámi je zřejmé, že berete obchodování na burze jako klasický business. Tudíž jste businessman a dovolte mi otázku, jak máte diverzifikované investice?

Ano burza není nic jiného, než tvrdý byznys. Máte zisky, máte ztráty, rozdíl je Váš profit. K tomu náklady, deník podnikatele, účetní, audit, vše jako v jiném byznyse. Kromě obchodování vlastním i nemovitosti a mám i jiné aktivity spojené s trhem.

Spravujete finanční prostředky soukromým osobám nebo institucím?

Jsem licencovaný k té činnost a radím klientům a jejich makléřům, kde a proč mají koupit a prodat. Celý proces lze zautomatizovat, tzn., že subjekt pošle peníze k makléřovi a jakmile řeknu kup, tak makléř automaticky koupí. To samé s prodejem. Klient se může všeho zúčastnit nebo se o všem dozví až po provedení obchodu.

Máte o tyto služby mnoho zájemců?

Ano, lidé mají tendenci nechat za sebe rozhodovat.

Objevujete se pravidelně na CNBC, citují vás světoznámé média, doporučují vás věhlasné celebrity…

No, já si myslím, že je to uznání mé práce a také byznys. Oni něco chtějí, já jim to dám a za to dostanu své. Výsledek je spokojenost všech zúčastněných.

Pamatuji si, jak jste na CNBC mluvil o ropě a tvrdil jste přesný opak toho, co říkali ostatní. Byli i zde CNBC rádi, že říkáte něco, co v té době všichni považovali za nesmysl, tedy že ropa půjde dolů?

Proto si mě tam zvou. Aby slyšeli názor profesionálního obchodníka, analytiků a ekonomů mají svých dost. To, že se naše názory neslučují je v pořádku, aspoň je nějaká sranda (směje se).

Přijal jste pozvání uspořádat prezentace v Čechách. Mohu se zeptat, proč jste si vybral zrovna Čechy?

Já si to nevybral, vybral to můj kamarád Ludvík Turek a ten je, pokud se nemýlím, odsud. Kdyby byl Ludvík z Ruska, byl bych teď asi v Moskvě (směje se). Mnoho mých známých bylo ve Vašem hlavním městě Praze a všichni se předhánějí v superlativech o jejích památkách. Zdržím se cca týden, pak letím do Londýna hovořit pro CNBC Europe.

Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

03.08.2013Spořením jen těžko zbohatnete Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.06.2011Video: Opravdu Česko krachuje? Lze zbohatnout v Africe? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.06.2011Čína je mrtvá, zbohatněte v Africe! Pavla Hřebíčková (Kurzy.cz)
16.02.2011ZBOHATNĚTE podle Joa Rosse Czechwealth (Czechwealth)
10.02.2011ZBOHATNĚTE podle Jesse Livermore Czechwealth (Czechwealth)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688