Týden na komoditách: Zlato rostlo, stříbro ale víc

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
21.02.2011 10:56:15

Komodity pokračovaly v růstu díky silné globální poptávce a klesajícímu stavu zásob. Fundamentální ekonomická data pokračují v podpoře globálního ekonomického oživení, zatímco titulky novin plní zprávy o rostoucí inflaci, zejména v segmentu potravin a energií. Pokračující politické napětí v regionu Středního východu a Severní Afriky plní přední stránky novin taktéž a rostoucí ceny základních potravin podporují růst zemědělského sektoru. Jestřábí komentáře Evropské centrální banky ohledně rostoucí inflace pomohly oslabit dolar proti euru.

 

Celý týden přinesl mírné zisky

Index Reuters Jeffries CRB zaznamenal za celý týden mírný nárůst, přičemž jednotlivé sektory vykazovaly různé výkonnosti. Největší nárůst si jako obvykle připsala bavlna a káva. Drahé kovy předvedly silný růst, zlato a stříbro dokázaly zvrátit výprodej z počátku roku 2011, platina a paladium pokračovaly v růstu díky silné poptávce z automobilového průmyslu.

 

 

Stříbro překonalo výkonností zlato

Zlato pokračovalo v růstu z konce ledna, zároveň s přestávkou v nepokojích v Severní Africe. Silná fyzická poptávka vyvážila mírné uzavírání pozic  na zlatých ETF, které od prosincového maxima poklesly o 4,5 procenta. Stříbro však za poslední týdny během nepokojů  v Severní Africe překonalo zlato o 12 procent.  Investoři kupují stříbrné mince a ohrožují tak zásoby tohoto kovu.

 

Klíčovou otázku pro příští měsíce představuje výše inflace a s tím spojený postup centrálních bank, resp. to, zda centrální banky rozvinutých zemí budou schopny včas šlápnout na brzdu a zmírnit ekonomické oživení. Trh navíc již do cen zapracoval zvýšení sazeb v Evropě, Anglii a USA během druhé poloviny roku 2011. Jestli to bude v souladu s křehkým ekonomickém oživením, zůstává otázkou. Trh se nyní obává toho, že pokud centrální banky tento boj nezvládnou, drahé kovy mají před sebou prostor pro cenový růst.


 

Zlato prolomilo 1370 USD a nyní se obchoduje okolo úrovně 1400 dolarů. Má před sebou vytvoření trojitého vrcholu  mezi cenami 1424 a 1430 USD. Stříbro mezitím prolomilo prosincová maxima a přiblížilo se 30ti letým maximům těsně pod úrovní 32 dolarů za unci. Ještě před rokem byste za unci zlata pořídili 70 uncí stříbra, nyní tento pomět klesl na 43,50, nejníže za 13 let.

 

Obavy z nedostačující nabídky podporují v růstu ceny energií

 

Globální poptávka po energiích i nadále podporuje cenu ropy Brent, která setrvává nad úrovní 100 dolarů, přičemž se nadále rozevírají nůžky mezi cenou ropy WTI, která se díky dostatečnému množství v Cushingu propadla pod 90 USD. V nejbližším období budou cenu ropy ovlivňovat a podporovat nepokoje na Blízkém východě a v Severní Africe, zdravá poptávka po ropě z Asie a zvýšená poptávka po ropných destilátech jako je diesel.

Rostoucí protesty v Bahrajnu a Libyi zvyšují obavy z přerušení dodávek ropy právě ze zemí, které v této oblasti ropu produkují. To by mohlo znamenat nebezpečnou situaci z pohledu globálního stavu poptávky a nabídky, navíc OPEC drží většinu dodatečných kapacit.

Spekulativní dlouhé pozice u ropy WTI zůstávají nadále blízko svých maxim a pokračující přesun prostředků z ostatních světových benchmarků by mohl spustit uzavírání těchto pozic a další rozšíření spreadu. Proto nikomu nedoporučujeme obchodovat spread mezi ropou WTI a Brent, protože došlo k porušení jejich vzájemné vazby.

 

Bavlna prolomila cenu dvou dolarů za libru

Extrémní volatilita na ceně bavlny pokračuje, přičemž minulý týden cena dosáhla překvapující úrovně dvou dolarů za libru, poprvé v historii. Nízká nabídka spolu se silnou globální poptávkou žene ceny vzhůru a přádelny nestíhají zajišťovat potřebnou nabídku. Během roku 2011 by se produkce měla zvednout, protože farmáři reagovali na rostoucí cenu zvýšením osevních ploch. To by mělo pomoci zvýšit v nadcházejících měsících světové zásoby a tato situace se také odráží ve forwardových cenách. Kontrakt s prosincovým dodáním se obchoduje 70 centů pod aktuální spotovou cenou.

 

Výběr zisků na zrninách

Po té, co sojové boby, pšenice a rýže dosáhly v předminulém týdnu nových maxim, došlo v minulém týdnu ke korekci, protože vysoké ceny snížily poptávku. Produkce sojových bobů v Brazílii, druhém největším světovém producentovi, vypadá, že překoná loňskou rekordní úrodu, protože vydatné deště zvýšily úrodu. Cenu pšenice by nadále měly podporovat občanské nepokoje a sucho na severu Číny, které ohrožuje zimní produkci.

 

Co nám říkají forwardové ceny?

Pasivní investice do ETF fondů nebo komoditních fondů jako je GSCI a DJ-UBS často nepřinesou výnos, který investoři očekávají. A to díky rozdílu mezi reportovanou měsíční spotovou výkonností a forwardovými cenami. Výše zmíněné typy investic často investují do aktuálního spotového future kontraktu na daný měsíc a při vypršení ho musí přerolovat do kontraktu na měsíc následující. To je vystavuje riziku sklonu forwardové křivky. Pokud je následující cena nižší, znamená to připsání pozitivního výnosu z rolovaní a naopak v případě pozitivního sklonu.

Graf níže ukazuje rozdíl mezi spotovou cenou a jednoročním forwardem. Většina soft komodit, které za sebou v uplynulých šesti měsících mají  silný růst, má kladný výnos z rolovaní kontraktů, protože forwardová cena je nižší než spotová. To se děje primárně díky napjaté situaci na straně nabídky, která udržuje spotové ceny na vyšší úrovni. Na opačném konci je ropa WTI a zemní plyn. Forwardové ceny obou komodit se obchodují výše a to může umazat potenciální zisky z držby dlouhých pozic.

 

Ole S Hansen, Senior Manager, Saxo Bank, www.saxobank.cz 

 

 

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
25.04.2024 22:08 1 unce 2 332,97 USD
25.04.2024 22:04 1 unce 2 332,73 USD
25.04.2024 21:56 1 unce 2 332,27 USD
25.04.2024 21:48 1 unce 2 333,81 USD
25.04.2024 21:44 1 unce 2 334,52 USD
25.04.2024 21:34 1 unce 2 335,26 USD
25.04.2024 21:28 1 unce 2 335,61 USD
25.04.2024 21:20 1 unce 2 333,06 USD
25.04.2024 21:14 1 unce 2 332,83 USD
25.04.2024 21:08 1 unce 2 333,43 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.