Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.02.2011 09:11:03

ČS - koment 21.2. - odpočinkový týden, Maďarsko

USA

O       Makro data: Po týdnu nabitém daty přijde trochu odpočinkovější týden. Trhy budou sledovat hlavně spotřebitelskou důvěru a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. U spotřebitelské důvěry se čeká mírný růst, což odpovídá zlepšující se situaci na trhu práce a stále velmi nízké úrovni indexu. Volatilní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby by se měly vzpamatovat po propadu před měsícem. První revize HDP by měla přinést mírné snížení růstu, hlavně kvůli patrně poněkud nižší spotřebě domácností. Konečně prodeje nových a existujících domů by neměly přinést žádné větší překvapení a měly by potvrdit de facto stagnaci na velmi nízkých úrovních. což je stav, který bude patrně trvat ještě poměrně dlouho. Na začátku týdne by trh mohl reagovat na výsledky víkendového setkání G-20 (promluví mimo jiné Bernanke a Geithner) a jako obvykle promluví několik lidí z Fedu.

O       FX a FI: dolar k euru by měl kolísat kolem 1,35. Ovlivňovat ho mohou hlavně zprávy z regionu Severní Afriky a Blízkého a Středního východu (čím větší napětí, tím větší toky do kvality a tedy tím silnější dolar) a případné komentáře ze setkání G-20. Americké státní dluhopisy poněkud korigují, parně kvůli vyšší averzi k riziku v souvislosti s napětím na Středním východě a možná také kvůli vnímanému přestřelení při předchozím růstu.


USA 

 

O       Makro data: Z hlediska dat bude tento týden vyloženě odpočinkový. Bude zveřejněna pouze obchodní bilance a michiganský index spotřebitelské důvěry a ani jeden z těchto údajů by neměl mít zásadnější dopad na obchodování. Z Fedu vystoupí 3x Lockhart, jednou Lacker a Sack. Nejvíce pozornosti by mělo přilákat vystoupení Bernankeho před rozpočtovým výborem sněmovny reprezentantů.

O       FX a FI:.Dolar je trochu v korekci, protože trh čekal více hawkish ECB. Pro tento týden čekáme stabilizaci v okolí 1,35, pokud se ovšem nebudou stupňovat problémy v Egyptě a okolním regionu. Dluhopisy na datatrhu práce trochu nelogicky růstem výnosů, logická by proto byla korekce na poněkud nižší úrovně. 

 

Evropa

O       Makro data: Evropský datový kalendář bude bohatší než v USA. Důležité budou předstihové konjunkturální indikátory – PMI a IFO. Česká se stabilita na vysokých úrovních, trh by citelně zasáhlo hlavně zklamání. Tyto indikátory doplní objednávky v průmyslu za EMU a sada indikátorů důvěry za EMU. Z hlediska posouzení budoucí politiky ECB budou hodně zajímavé předběžné údaje o německé inflaci v únoru a růst peněžního agregátu M3.

O       FI: Evropské dluhopisové trhy by měly reagovat jak na napětí na Středním východě tak na případné informace týkající se evropské dluhové krize. Důležitá pro ně může být také německá inflace, zvlášť při větším než očekávaném růstu.

 

CEE region

O       Makro data: Tento týden se pozornost soustředí na zasedání maďarské centrální banky. Tam se očekává, že cyklus zvedání sazeb se pozastaví – tomu nasvědčují i komentáře centrálních bankéřů – přece jenom ekonomika ještě nemá sílu na příliš vysoké sazby a i když inflace se drží na vyšších úrovních je to zejména díky externím faktorům. Ani forint momentálně nemusí dělat CB velké starosti. Důležité do budoucna bude, že v březnu dojde k výměně části členů a díky tomu, že jmenování bude více pod kontrolou vlády lze čekat posun více holubičím směrem. Je proto pravděpodobné, že stávajících 6% je letošní vrchol sazeb a pokud to situace na finančních trzích dovolí a inflace se nebude vymykat spod kontroly, mohly by sazby letos ještě klesnout. Zdá se však, že vláda si rizika spojené s tímto krokem uvědomuje a proto by klesání nemělo být nijak dramatické.

 

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.07.2011ČS - koment 21.7. - řešení řecké krize, makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.01.2011ČS - koment 4.1. - Maďarsko, PMI, polská inflace Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.09.2009ČS - koment 21.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688