Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  20.02.2011 11:56:09

Je to podlá pomsta nebo oprávněný postup?



Pošťuchování mezi lékaři a vládou nebere konce, přičemž ovšem vládu a její ochotu k razanci nemůžeme vnímat úplně jednolitě. Situace se mění takřka každý den, přetahování je dlouhodobě vděčným soustem médií, Partii na Primě nevyjímaje. V krátkém období se v ní objevuje již poněkolikáté. Za tohoto stavu se pak nelze divit, že původně anoncovaný leitmotiv  dnešní relace, Krize ve zdravotnictví skončila a lékaři stahují výpovědi, tak docela neplatí.

U debatního stolu opět sešli dva lékaři. Konstatování, že jeden z nich je stále aktivní a druhý dezertoval do politiky, by nebylo úplně výstižné, politiky jsou v podstatě oba. Třiačtyřicetiletý cévní specialista Milan Kubek  je od roku 2006 prezidentem České lékařské komory a vedle toho provozuje soukromou interní ambulanci.  Již v roce 2004  byl jmenován viceprezidentem Evropské federace lékařů zaměstnanců a později byl zvolen i viceprezidentem Stálého výboru evropských lékařů.  O dva roky mladší Boris Šťastný absolvoval rovněž na UK, od roku 1998 je členem ODS, poslancem Parlamentu od roku 2006, kde aktuálně působí ve funkci předsedy Výboru pro zdravotnictví. Od června 2010 souběžně vykonává funkci předsedy regionálního sdružení ODS Praha. Je rovněž  členem Správní rady VZP ČR.

Role byly jasné od počátku, eso Kubkových karet byla faktická reforma zdravotnictví prováděná lékařskou obcí zdola, trumfy Šťastného se opíraly o neústupný postoj proti vyděračům. Žhavou dílčí causou je ovšem momentální osud odborového předáka Martina Engela. Každý nezaujatě uvažující člověk jistě nebude popírat nátlakový charakter akce lékařských odborů. Lékaři kolektivně podstupovali individuální riziko, a když už podali výpověď, tak si v okamžiku jejího zpět vzetí musí být vědomi toho, že se míč nachází na druhé straně hřiště a nemocnice není povinna změnu postoje konkrétního lékaře akceptovat. S ohledem na vývoj události a více či méně formální dohody či memoranda nicméně postup managementu fakultní Vinohradské nemocnice nepostrádá jistou pachuť pomstychtivosti, pro někoho (např. Milana Kubka) možná i podlosti. Nelze totiž přehlédnout, že lékaři zvolili objektivně mírnější formu nátlaku, nešli do stávky, která by zcela jistě skýtala více šancí na rychlé vítězství, ovšemže za cenu opravdu reálného ohrožení zdraví pacientů, tedy faktoru, který je jim i tak, ne úplně korektně připisován k tíži.

Oba aktéři vzdělaní a úspěšní, dojem, projev a nasazení odlišné, předobraz názvu novely Svatopluka Čecha, Jestřáb kontra Hrdlička, však nelze s klidným svědomím použít, zdaleka neplatil bezvýhradně, občas se tyto charakteristiky rozostřovaly. Šťastný odmítl svůj podíl na kroku Vinohradské nemocnice, příslušnost ředitele Zemana k ODS považuje za shodu náhod, Kubek to naopak označil za přímý útok na ministra zdravotnictví, protože samotný Engel s tím takový problém nemá a jako dobrý profesionál uplatnění jistě najde. Šťastný upozornil na personální provázanost LOK a ČLK, ocenil organizační a vyjednávací schopnosti Leoše Hegera a zmínil i obtížné postavení ODS ve vládě. Kubek nechce, aby republika byla skanzenem na okraji Evropy, chce pořádek v lékové a investiční politice, spravedlnost v platbách zdravotnickým zařízením, jeho oponent sice stesky lékařů chápe, ale důvody pro jejich akci nenachází, aniž nachází zdroje pro dohodnuté zvýšení platů. Kritizoval záměr zastropovat výdaje center na medikamenty a z toho vyplývající riziko pro těžce nemocné pacienty. Kubek této kritice přisvědčil, ale akcentoval obecnou neochotu méně utrácet za předražené léky i změněnou metodiku vykazování. 

Pořad samozřejmě v žádný závěr nevyústil, kromě opětovném souhlasu s potřebou provedení zdravotnické reformy, jejíž obsah však oba zúčastnění očividně chápou poněkud odlišně. Pozoruhodná ovšem zůstává absence alespoň zmínky o komparativně nízkém podílu HDP směřujícího do předmětné oblasti.

Další informace a zajímavosti  zde, např. ukázka jak šidit investigativní novináře paděláním vlastností dokumentů


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

21.02. 13:35  Odboráři (r.m.)
20.02. 13:19  Odboráři (2643383279)


Přečtěte si také:

21.12.2023Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.06.2021Startuje anketa o nejabsurdnější bankovní proces nebo postup Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688