Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  17.02.2011 10:03:27

Komerční banka – ČTĚTE v HV mezi řádky


V minulém týdnu jsme predikovali vývoj akcií společnosti Unipetrol a.s. Nyní se zaměříme na společnost Komerční Banka a.s. která zveřejnila své výsledky 16. 2. 2011. O KB jsme již psali v 12. 8. 2011, kde jsme predikovali růst akcie na 4500 , v průběhu doby se již tak stalo. Akcie otestovala dlouhodobá maxima, a nyní se nacházíme v období, kdy nastala mírná korekce na  4200 . V průběhu času bylo zveřejněno několik super upgradů od bank, či brokerských společností, které cílují akcii výrazně nad 5000 . Své analýzy opírají o dobrý ekonomický vývoj ČR, kvalitní klientelu banky a dobré podmínky na trhu.

My s tímto názorem souhlasíme a také predikujeme již delší dobu akcii potenciál růstu na 5000 , v našem týdenním magazínu obchodních příležitostí. Naše analýza se především opírá o tvorbu zisku na rozdílu úrokového diferenciálu, který tvoří cca 50% zisku banky, nadále o kvalitní portfolio úvěrů, které nevykazuje potřebu vytvářet opravné položky – to pramení především z toho, že banka je orientovaná na bonitní klientelu, která nebyla výrazně zasažena krizí a pokud byla, tak retaliová i korporátní klientela měla dostatek financí, aby toto složité období bez problémů překlenuli. 

Za poslední čtvrtletí roku 2010 a celý rok 2010 KB svými výsledky mile překvapila, když dosaženým čistým ziskem 3,37 mld. předčila očekávání trhu na úrovni 3,14 mld. a stejně tak úrokový výnos 5,4 mld. mírně překonal očekávání na úrovni 5,36 mld. . Ve stejném období před rokem čistý zisk Komerční banky dosahoval 2,57 mld. a čistý úrokový výnos 5,4 mld. . Hrubý objem úvěrů banky vzrostl za celý rok 2010 meziročně o 3,5 procenta, v samotném posledním čtvrtletí roku o 2,8 procenta. Hrubá úroková marže za rok 2010 dosahuje 3,3 procenta. Poměr úvěrů k depozitům za rok 2010 dosahuje 71,5 procenta a ukazatel kapitálové přiměřenosti 15,3 procenta. Podle managementu Komerční banky 4Q10 potvrdil zlepšení v poptávce po úvěrech podnikatelů a firem. Celkový objem úvěrů spravovaných skupinou KB se do konce roku 2010 meziročně zvýšil o 3,5 procenta na 399,7 miliardy korun. Meziroční růst poskytnutých hypoték soukromým osobám dosáhl 9,0 procenta na celkových 109,3 miliardy korun, přičemž nově poskytnuté hypotéky v roce 2010 meziročně vzrostly o 14,5 procenta. Také úvěrové portfolio Modré pyramidy v roce 2010 vzrostlo o 9,0 procenta na 49,7 mld. . Ze zisku roku 2010 management banky navrhuje výplatu dividendy 270 korun na akcii, což představuje dividendový výplatní poměr ze zisku na úrovni 77 procent.

Tato čísla nám jasně potvrzují naši zveřejněnou predikci HV v našem magazínu obchodních příležitostí, kdy jsme již několik týdnů upozorňovali na dobré výsledky banky, překvapila nás i výše navrhované dividendy, která byla navržena managementem, my jsme predikovali 250 na akcii. Banka nadále ovládá dostatek volných finančních prostředků, které je schopna v následujícím období uvolnit do trhu a to ve formě úvěrů, které by měli v budoucnu generovat větší zisk. Ve srovnání s ostatními bankami na trhu, ovládá KB největší volné cash, které je schopna efektivně zhodnotit. Od managementu v následujícím období očekáváme agresivnější politiku investování volné likvidity a to na poli hypotečních a spotřebitelských úvěrů, neboť majoritní vlastník Societe Generale má enormní zájem inkasovat co největší dividendy a to z toho důvodu, že v brzké budoucnosti bude nucen vracet poskytnutou státní pomoc. Z našeho pohledu výsledky KB překonali očekávání trhu na všech sledovaných úrovních, avšak pozitivního zhodnocení akcie jsme se nedočkali. Jedním z důvodů, který tento růst krátkodobě zbrzdil, je spekulace uvedení IPO ČSOB na trh a to z toho důvodu, že se jedná o emisi v řádech 60 mld. . Investoři si pomalu začali uvolňovat prostředky na možný nákup akcií ČSOB. Druhým důvodem mohlo být, až přehnané očekávání investorů, kdy si mysleli, že výsledky KB budou ještě lepší, bohužel to se nestalo a nastal výprodej. My přesto budeme držet akcii v našem portfoliu s cílem 5000 a v případě poklesu akcie na, či pod 4000 budeme zvažovat nákup do našeho portfolia. O případném nákupu akcií do našeho portfolia vás budeme informovat.

 

Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688