Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  31.01.2011 13:13:07

Egypt tlumí ochotu investorů riskovat

V popředí zájmu obchodníků jsou v pondělí víkendové tiskové zprávy ze Středního východu. Během obchodování na asijských trzích jsme zaznamenali obrovskou poptávku po cenných kovech. Ceny ropy Brent se přiblížily hranici 100 USD, ale všeobecná poptávka po dolaru byla o něco utlumenější.

Pokud jde o dnes ráno zveřejněná data, z Nového Zélandu přišly slabé údaje o obchodní bilanci, zatímco Japonsko oznámilo největší meziměsíční nárůst průmyslové výroby od dubna 2009 (+3,1 % m-m). Po již dříve ohlášené silné hodnotě indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru za leden (51,4 oproti 48,3) prodloužil JPY coby bezpečná měna svůj vzestupný trend a poprvé od 5. ledna se (nakrátko) dostal pod úroveň 82,0.

Během evropské seance na sebe budou poutat pozornost maloobchodní tržby v Německu a maloobchodní tržby a ukazatel C2 v Norsku. Během severoamerické seance můžeme na počátku tohoto týdne očekávat měsíční údaj o HDP, ceny průmyslových výrobků a surových materiálů z Kanady a osobní příjmy/spotřebu, chicagský index nákupních manažerů a index výrobní aktivity dallaského Fedu z USA. Volatilitu tak typickou pro konec měsíce může ještě vystupňovat aktuální situace v Egyptě, zveřejňované indexy aktivity ISM/indexy nákupních manažerů, zasedání RBA a ECB a páteční změna počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA.

Ještě k pátku – narůstající občanské nepokoje v Egyptě přidusily ochotu riskovat, z čehož těžil především USD a JPY. EUR už v závěrečném finiši oslabovalo (zejména pod vlivem událostí mimo hranic Evropy), jelikož americká data poskytla vzpruhu dolaru. Co se týká situace na dalších místech, Švédsko (konečně) přišlo s nějakými špatnými zprávami, když jeho maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně klesly o 0,8 % (spolu s revizí listopadových údajů směrem dolů), zatímco švýcarské předstihové ukazatele dopadly lépe, než se čekalo.

Americký kalendář událostí přinesl HDP v USA za 4. čtvrtletí. Ačkoliv hlavní číslo přineslo zklamání (+3,2 % mezikvartálně oproti očekávaným 3,5 %), ve srovnání s 2,6 % za 3. čtvrtletí šlo o určité zlepšení a složka spotřeby byla koneckonců velice silná (+4,4 %), přestože ji táhly dolů zásoby. Odečtou-li se z výpočtu slabé zásoby, pak by se růst amerického HDP v ročním vyjádření blížil 7 %. Konečný index spotřebitelské důvěry podle University of Michigan také vzrostl z očekávaných 73,3 a předchozích 72,7 na 74,2. Wall Street přesto brzdily nepokoje na Středním východě, a tak utrpěl největší jednodenní ztrátu téměř za šest měsíců

Andrew Robinson, FX Analyst, www.saxobank.cz

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688