Finance  |  28.01.2011 09:05:58

ČS - koment 28. 1. - dnes odhad US HDP za 4q

ČR + Region

  • (HU) Maďaři měli včera v celku úspěšnou aukci. Nakonec prodali 17,5 mld. nad plán, celkově tak za 62,5mld. HUF.  Prodávali tříleté bondy (za 25mld.) s výnosem 6,90%, čili o 52bb méně než před dvěma týdny, pětileté bondy (za 22,5mld.) s výnosem 7,07% což je o 55bb méně než na poslední podobné aukci a desetileté bondy (za 15 mld.) s výnosem 7,25%, čili o 53bb méně než na poslední aukci tohoto typu. Úspěšná aukce podpořila i forint, který vyšplhal až k 272. Agentura Fitch pak večer ještě potvrdila, že nevidí důvod na snížení ratingu do junku v nejbližší době. Ministr hospodářství Matolcsy později večer přislíbil, že další reformy, na kterých vláda pracuje pomůžou ušetřit kolen 300mld. HUF příští rok a do roku 2013 až 650mld. ročně. Zdá se, že tentokrát i trhy věří, že dojde na skutečné reformy.

Svět

  • (US) Včerejší žádosti o podporu v nezaměstnanosti byly výrazně vyšší než se čekalo, narostly o cca. 51 tisíc na nejvyšší úroveň od konce října (trh čekal +1tis). Velkou roli však sehrálo pravděpodobně špatné počasí, které způsobilo vyšší než běžný sezónní nárůst. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby byly slabší než se čekalo, když ubraly 2,5% přičemž trh čekal růst o 1,5%. Hlavním důvodem byla slabší dopravní technika které je ale hodně volatilní.
  • (US) Dnes asi nejdůležitější údaj tohoto týdne, první odhad HDP za čtvrté čtvrtletí. Očekávání jsou poměrně dost optimistická, což je založeno zejména na lepší bilanci zahraničního obchodu. Pokud se očekávaní naplní, může to přinést poměrně silnou reakci.
  • (JP) Agentura S&P včera snížila rating Japonských závazků z AA na AA- s varováním, že japonské schodky rozpočtů zůstanou v nejbližších letech vysoké. Výhled hodnocení dlouhodobých závazků však zůstává stabilní, a další snížení by proto nemělo přijít. Výhodou Japonců je, že většina jejích dluhu je financována interně a tudíž  nemají moc externích věřitelů. Jen v reakci oslabil.
  • (GER) Podle předběžného odhadu v prosinci zrychlila německá inflace na 1,9% r/r, což je o 0,2pb více než v listopadu. Meziměsíčně ale ceny ubraly 0,5%. Harmonizovaný index HICP rostl o 2,0% r/r a ubral 0,5% m/m. Podobně jako v posledních měsících byl růst cen způsoben zejména cenami topných olejů a paliv i ovoce a zeleniny. V každém případě data nepřekvapila. Trichet ještě ráno, před zveřejněním se již podruhé tento týden vyjádřil na téma inflace. Začátkem týdne řekl, že ECB nebude reagovat na jednorázové vlivy komodit ale bude čekat na sekundární efekty (růst mezd). Včera již však v o něco jiném duchu řekl, že ECB nebude podceňovat inflační tlaky. Trochu nám to začíná připomínat polskou centrální banku…


Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.03.2011US - finální revize HDP za 4Q zvedla růst ze 2,8 na 3,1% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688