Research (LevelTrading.net)
Akcie v ČR  |  18.01.2011 11:07:18

Lze zajímavě vydělávat i na českém trhu ? Část 2.

V první části článku v minulém týdnu ( Lze zajímavě vydělávat i na českém trhu ? Část 1. ) jsme se zamýšleli nad výhodami a nevýhodami obchodování na českém akciovém trhu. Závěr byl takový, že není žádný důvod se českému trhu vyhýbat. Na naší burze se dlouhodobě nacházejí velmi dobré obchodní příležitosti a je chybou této někdy až extra atraktivní nabídky nevyužívat.

Jak k obchodování na českém trhu přistupujeme my ?

Z našich dlouholetých zkušeností víme, co je pro dlouhodobé úspěšné obchodování a investování nejdůležitější.  A není to ani přesné načasování obchodů ani výběr konkrétního titulu. Nejdůležitější pro dlouhodobý pozitivní výsledek je správná alokace a diverzifikace kapitálu.  Výběr konkrétního titulu a snaha o přesné načasování ovlivňuje dlouhodobou výkonnost obchodního portfolia z méně než 10% (dle výzkumů mezi portfolio manažery).

Víme také, který z obchodních přístupů (trendfollow, random walk, mean reversion) je pro obchodování našich akcií dlouhodobě funkční a ziskový. Již mnoho let obchodujeme a propagujeme  v Čechách obchodníkům málo známou Mean Reversion metodu. Zjednodušeně - čekáme na výraznější odchýlení sledovaného instumentu (akcie, komodity, index, měnový pár,… ) od jeho férové hodnoty (fair value, F.V.)  a následně obchodujeme návraty k této „zdravé“ úrovni, ke kterým v drtivé většině případů postupem času dojde. Přesné vstupy do obchodů konfirmujeme základními a funkčními prvky technické analýzy, zohledňujeme ekonomické a tržní cykly i aktuální tržní sentiment. Náš obchodní přístup je tedy kombinací Mean Reversion metody, základních fundamentů, technické a sentiment analýzy. To vše musí být bezpodmínečně doprovázeno použitím korektních pravidel alokace, diverzifikace i money managementu.

Jak již bylo napsáno výše, základem úspěšného dlouhodobého portfoliového obchodování je správná alokace obchodního kapitálu (rozdělení kapitálu do jednotlivých tříd – akcie, komodity, dluhopisy, hotovost apd…). Při obchodování na českém trhu využíváme jednoduchou alokaci: Akcie x Hotovost. Namísto dluhopisové složky portfolia nakupujeme akcie s dlouhodobě vysokým dividendovým výnosem (Telefonika, vzácněji Philip Morris). Tyto akcie, nakoupené za dobré ceny, jsou schopny dluhopisy v portfoliu v podstatě úspěšně nahradit.

Alokaci (poměr akcie vs.hotovost) upravujeme dle stavu důležitých globálních trhů (USA, Evropa, Asie). Dle vlastních analýz a kritérií určujeme, zda jsou tyto trhy  podhodnocené, férově oceněné či nadhodnocené a jak moc.

-         hlavní střednědobé pozice (nejen v českých akciích ) akumulujeme v době, kdy jsou trhy podhodnocené, alokace je pak samozřejmě výrazně vychýlena na stranu akcií.

-         při férově oceněném trhu přidělujeme akciové složce max. 70 % obchodního kapitálu, zbytek zůstává v hotovosti a atraktivních dividendových titulech (pokud byla příležitost je výhodně nakoupit).

-         nadhodnocené trhy využíváme předevšém k prodeji našich střednědobých pozic a alokaci upravujeme na stav cca 30 x 70 (ve prospěch hotovosti a dividendových titulů). Prováděny jsou pouze krátkodobější Swing obchody na korektních signálech.

Kromě alokace je pro úspěšné obchodování veledůležitá i diverzifikace. Nákup jediného titulu za celý obchodní kapitál a nedejbože ještě s marginem je výbornou cestou ke ztrátě celého obchodního kapitálu.  Do pozičního portfolia tedy vybíráme zástupce různých sektorů. Samozřejmě jen pokud samotný titul není nadhodnocen a obdrželi jsme-li korektní obchodní signál, na předem planované obchodní úrovni.

Až nyní, po nastavení alokace a diverzifikace,  je na řadě výběr jednotlivých titulů do portfolia. Tituly nikdy nenakupujeme intuitivně, náhodně, na základě nějakých horkých zpráv, upgradů apd… Všechny  obchodované tituly máme dávno dopředu zanalyzované, mají určenou férovou hodnotu a určené důležité obchodní hladiny (nákupní i prodejní).

Výstupem našich obchodních analýz je rozdělení sledovaných akcií na podhodnocené, neutrální a nadhodnocené. Sledujeme a vyhodnocujeme také základní důležité fundamenty (vývoj zisků, tržeb, ROE, marže, účetní hodnota na akcii …), orientačně porovnávame P/E titulu s P/E příslušného sektoru i jejich dlouhodobými průměry.

                Obchodní grafy – neutrální NWR s cenou u F.V.(modře) a podhodnocené CETV (cena pod F.V.)


Po komplexní analýze titulů, jejich roztřídění a  stanovení nákupních úrovní již pouze sledujeme dění na trzích a případně upřesnujeme obchodní nastavení.

Plánovanou pozici v titulu nikdy nekupujeme celou najednou. Pokud plánujeme do portfolia 20% ČEZu, nakupujeme na první plánované obchodní úrovni (a signálu) nejdříve první  část pozice (1/4-1/2). Další části nakupujeme až na dalších plánovaných úrovních, pokud tam cena dojde. Pokud ne a titul jde nahoru, máme alespoň části pozice v několika titulech a splňujeme plánovanou alokaci. Vždy se snažíme kupovat pokud možno nízko, kdy jsou akcie podhodnocené a přeprodané. A to akcie splní  pouze po tržních korekcích a poklesech. Poklesy trhu jsou tedy pro nás vítané neboť nám generují  výhodné obchodní přiležitosti. Správně vybrané podhodnocené akcie vždy budou svou podhodnocenost a přeprodanost korigovat a vracet se ke zdravým cenovým úrovním…

Je-li akcie pro nás nadhodnocená (cena je nad naší F.V.), pak ji do portfolia nenakupujeme (aktuálně například KB či Philip Moris). Nakupujeme především podhodnocené akcie - tedy ty, kde je cena pod férovou hodnotou (aktuálně např ČEZ, CETV, Telefonika). Neutrální akcie jsou ty, kde je cena v oblasti či blízko u férové hodnoty (Erste, NWR, Pegas).

Náš současný náhled na vybrané české akcie dle našeho obchodního systému

1.ČEZ

Čez je dle našich kritérií podhodnocený, férová hodnota titulu je mnohem výše. Titul disponuje výbornými dlouhodobými fundamenty, zajímavým růstovým potenciálem a nadstandardním dividendovým výnosem. Energetický sektor a energy komodity patří k favoritům pro  rok 2011. Z růstu cen energy komodit a elektřiny bude samozřejmě těžit i ČEZ. V titulu držíme několik pozic.



Orientační obchodní ukazatele

Titul

Cena

P/E

P/E sektoru

Divi výnos

F.V.

Růst.potenciál

ČEZ

835

9

12,5

6,3 %

950

15%

 

2.Telefonika O2

Telefonika představuje, dle nás, nejatraktivnější portfoliový titul z pražské burzy. Telefonika nabízí dlouhodobě velmi dobré fundamenty a vysoce atraktivní dividendový výnos, který bude zřejmě zachován i v následujících letech. Na současných cenách navíc titul nabízí též i zajímavý růstový potenciál. Telefonika musí být zastoupena v každém kvalitním pozičním portfoliu, klidně i jako alokační dlouhodobá náhrada dluhopisů.



Orientační obchodní ukazatele

Titul

Cena

P/E

P/E sektoru

Divi výnos

F.V.

Růst.potenciál

TELEFONICA O2

394

10,8

11,3

10 %

450

15%

 

Naše aktuální obchodní roztřídění akcií obchodovaných v Praze:

1.      podhodnocené : ČEZ, Telefonika O2, CETV

2.      neutrální : Erste Bank, NWR, Pegas, Unipetrol

3.      nadhodnocené : KB, Philip Morris ČR

4.       

Dovolíme si tvrdit, že naše metoda pozičního obchodování (Mean Reversion přístup  v kombinaci s technickou a fundametální analýzou a kontrolou tržního sentimentu) je v ČR ojedinělá a jsme rádi, že se již objevují některé vzdělávací subjekty i obchodníci, kteří se touto obchodní metodou začali taktéž vážněji zabývat.

Tento obchodní přístup ze své podstaty zabraňuje výrazným ztrátám obchodního kapitálu. Zamezuje totiž plnému zainvestování v nadhodnocených trzích a naopak, při výrazných tržních poklesech, systém postupně „generuje“ nákupně-akumulační signály v podhodnocených aktivech.

                                                                                                                                     Josef Lukáč, Leveltrading.net

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688