TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.12.2010 12:15:05

Návrat velvyslance USA do Prahy je dobrý signál, shodují se politici (30.12.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Po dvouleté odmlce je návrat velvyslance Spojených států amerických (USA) zpět do Prahy dobrým signálem pro zahraniční politiku s Českou republikou, shodují se poslanci. Důvěřují pak americkému prezidentovi Baracku Obamovi, že pro funkci diplomata vybral Normana Eisena správně.

"Dva roky, co jsme neměli amerického velvyslance, byla dlouhá doba. Bylo nestandardní, že spojenec USA neměl nejvyššího diplomata," řekl Mediafaxu člen zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Foldyna (ČSSD). Vztahy se spojenými státy by se prý nyní měly ještě zlepšit. Poslanec přiznal, že toho o osobě Normana Eisena příliš neví, věří však v dobrou volbu Baracka Obamy.

Fakt, že matka nového velvyslance údajně pocházela z Československa, Foldynu nijak nepřekvapuje. "Řekl bych, že to není podstatné a nijak zvláštní, pokud se jedná o zemi jako je USA," uvedl. Dodal, že důležité pro Českou republiku bude spíš to, jakým způsobem bude nový diplomat prosazovat zahraniční politiku.

Ani poslanec a člen zahraničního výboru sněmovny Rom Kostřica z TOP 09 nemá o novém velvyslanci bližší informace. Ve spolupráci s ním však věří a jeho příchod vítá s nadšením. "Bude to velmi přínosné pro navázání nových vztahů mezi oběma zeměmi. Především pak vidím pozitiva pro zahraniční politiku České republiky," konstatoval Kostřica.

Mediafaxu přiznal, že s bývalým velvyslancem USA i jeho ženou měl nadstandardní vztahy. "Byl velmi kooperativní a projevoval maximální vstřícnost," řekl. To, že po jeho odchodu v Česku nebyl americký velvyslanec dva roky, přisuzuje politické situaci v USA a volbě nového prezidenta.

Také Tomáš Chalupa (ODS) ze zahraničního výboru jmenování Normana Eisena vítá. "Toto jméno se diskutovalo již delší dobu. Mne osobně volba překvapila, protože Kongres měl s jeho jmenováním problém. Ale zaplaťpánbůh, že tu budeme mít amerického velvyslance," řekl. Přestože se jedná o osobnost spjatou zejména s americkou vnitřní politikou, je jeho jmenování podle Chalupy dobrým znamením. "Pan Eisen je dlouhodobě v nejbližším týmu prezidenta Obamy. Z tohoto pohledu to musíme vnímat jako jednoznačně pozitivní signál," dodal.

Klady vidí ve jmenování nového velvyslance USA i místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. "Jednoznačně je to dobrý signál pro rozvoj diplomatických vztahů mezi Českou republikou a USA. Nového velvyslance v Praze vítám," uvedla Mediafaxu.

Místopředsedkyně zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Kateřina Konečná (KSČM) přiznala, že o novém velvyslanci USA nemá jiné informace, než ty z médií. Věří však, že prezident USA Barack Obama vybral svého zástupce v Praze dobře. "V této fázi věřím, že USA posílají do Prahy člověka, který pomůže vztahy mezi spojenými státy a Českou republikou rozvíjet," řekla. To, že Česká republika neměla nejvyššího diplomata USA dva roky, vnímá jako chybu spojených států.

Karolina Brožová, Martina Týblová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688