TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.12.2010 13:55:05

Heger zvažuje vyhlášení stavu nebezpečí, odcházející lékaři by se museli vrátit do práce

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud by nemocnice nedokázaly v některém kraji kvůli hromadnému odchodu lékařů poskytovat ani základní akutní péči, je ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připraven přesvědčit hejtmany, aby vyhlásili stav nebezpečí. Lékaři by se pak museli do práce vrátit, píší ve středu Hospodářské noviny.

"V případě nutnosti je možné vyhlásit stav krizového ohrožení, který se vyhlašuje při hromadných neštěstích nebo přírodních kalamitách. Když je v ohrožení zdraví většího počtu obyvatel, tak to je důvod k vyhlášení krizového stavu. A v krizovém stavu může hejtman nařídit i pracovní povinnost," citují Hospodářské noviny (HN) ministra Hegera. Ve hře by mohl být i stav nouze, který vyhlašuje vláda v případech, kdy nebezpečí překračuje hranice kraje.

Hejtmani mohou vyhlásit stav nebezpečí na území kraje maximálně na 30 dní. Po tu dobu přestávají automaticky platit některá základní lidská práva a kraje ve spolupráci se státem mohou lidem nařídit nejen pracovní povinnost, ale mohou je i proti jejich vůli přemístit z místa na místo nebo jim zakázat pohyb v určitých oblastech. Stav nebezpečí kraje vyhlašují například při povodních, kdy záchranáři evakuují "neposlušné" obyvatele proti jejich vůli, píše deník.

Hejtmani jsou ale zatím k možnosti, že by kvůli hromadnému odchodu lékařům nařídili krizový stav, zdrženliví. "Nechám to posoudit právníky. Ale když to posvětí vláda, tak o tom můžeme diskutovat," řekl HN hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Právě na Vysočině hrozí největší problémy, výpověď tam podalo 60 procent nemocničních lékařů.

Odborářům se hrozba vyhlášením stavu nebezpečí vůbec nelíbí. "Není možné nás srovnávat s nepředvídatelnou přírodní katastrofou. Na to, že hrozí hromadné výpovědi lékařů, upozorňujeme od března," reagoval pro HN šéf lékařských odborů Martin Engel. Pokud by lékaři nucený návrat do práce odmítli, hrozila by jim pokuta až 50 tisíc korun. Podle právníka České lékařské komory Jana Macha by však vyhlášení krizového stavu kvůli výpovědím bylo za hranicí ústavnosti.

Sám ministr zdravotnictví Heger ve středu v pořadu Ozvěny dne Českého rozhlasu (ČRo) informace o chystaném stavu nebezpečí mírnil. "Jsem trochu nešťastný z toho, kde se tato zpráva vzala. Samozřejmě jsme zkoumali všechny možnosti, co je možno dělat v případě, že by situace eskalovala až k vyhlášení krizového stavu. Toto je všechno předčasné. Samozřejmě teoretické řešení to je, ale opakuji znovu, nic takového přinejmenším v osmi týdnech nehrozí," řekl Heger pro ČRo.

Ministr je přesvědčen, že většina lékařů výpovědi stáhne. "Musím říci, že jsem hovořil s několika řediteli nemocnic, kteří jsou velmi vstřícní, uvědomují si svou odpovědnost. Snaží se kontaktovat své sousedy, předjednávat možnou spolupráci. Věřím, že část lékařů, kteří podávají výpovědi, si svůj definitivní postoj rozmyslí," dodal Heger pro ČRo.

Výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme do úterního večera podalo 3650 ze 16 tisíc nemocničních lékařů, během středy přibyly zhruba další dvě stovky výpovědí. Podle lékařských odborů toto číslo ještě mírně stoupne.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688