TNBiz (TN.cz)
Finance  |  28.12.2010 00:50:21

E15: Audit armádních zakázek: servis techniky je předražený

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo obrany nenakupuje jen předražená letadla, transportéry a další techniku. Nyní se ukázalo, že více, než je obvyklé, platí i za následný servis a další služby, uvedl deník E15.

Vyplývá to z výsledků auditů, které nařídil šéf rezortu Alexandr Vondra. „Třeba za servisní hodinu některých vozidel platíme´až čtyřnásobně více,“ shodují se dobře informované zdroje
blízké ministerstvu. V této souvislosti například zmiňují nákup 90 lehkých obrněnců Iveco za 3,9 miliardy korun. Vážné pochybnosti o cenách služeb jsou i u dopravních strojů CASA za 3,6 miliardy.

U italských vozidel vybavených norskou zbraňovou stanicí je zarážející rozdíl v ceně, který by se dal vysvětlit právě předraženým servisem. V roce 2008 koupilo ministerstvo 15 kusů, za jeden zaplatilo 33 milionů korun. Koncem loňského roku pak byla uzavřena smlouva na dodávku dalších devíti desítek. Cena jednoho obrněnce se však vyšplhala na 43 milionů.

U španělských letadel byla smlouva o takzvané servisní podpoře uzavřena až dodatečně. Školení pilotů, opravy či součástky celkem přijdou na rovnou jednu miliardu. Ovšem pouze do roku 2013, pak bude armáda muset podepsat nový kontrakt.

Ministr Vondra komentuje hloubkové kontroly pouze obecně. „Při auditech jsme si často kladli otázku, zda se dané zbraňové systémy nemohly nakoupit levněji,“ konstatoval.

Zástupce obchodní firmy Praga Export Petr Ptáček odmítl, že by servis za italské obrněnce i norské zbraňové stanice byl předražen. „S ministerstvem jsem jednal v prosinci, na nic si nestěžovalo,“ řekl včera.

Člen výboru pro obranu a bezpečnost za ČSSD Antonín Seďa rozdíl v ceně vozidel Iveco nechápe. „Čím více jich ministerstvo nakupuje, tím jsou dražší. Je to množstevní sleva otočená naruby,“ řekl poslanec. Když byli armádní nákupčí členy výboru dotazováni, tvrdili, že vojáci si objednali více různých verzí. „Některé jsou prý až o čtyřicet procent dražší než základní provedení. O jaké úpravy přesně jde a k čemu je armáda potřebuje, však úředníci neupřesnili,“ dodal Seďa.

Podle Petra Ptáčka z Pragy Export zaplatí ministerstvo za jednu servisní hodinu zhruba stejně, kolik si účtují třeba opravny značkových osobních automobilů. „To nám nepřipadá nijak přemrštěné, protože jde o vojenskou speciální techniku dodanou v omezeném počtu,“ uvedl Ptáček. Při zajištění servisu například v Afghánistánu si pak podle něho Praga účtuje o desítky procent méně, než by česká armáda zaplatila přímo výrobcům, tedy italské společnosti Iveco a norské zbrojařské firmě Kongsberg.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688