Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  21.12.2010 14:03:21

V Maďarsku prošel mediální zákon o pokutách

Maďarský parlament v pondělí schválil další část kontroverzního balíku rozsáhlé mediální reformy.

Podle schválené normy mohou být média pokutována až 200 miliony forintů (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství. Podle kritiků reformy tak vládní Svaz mladých demokratů (Fidesz) premiéra Viktora Orbána získá kontrolu nad obsahem zpravodajství. Parlamentem, v němž má přesvědčivou ústavní většinu Orbánův Fidesz, hladce prošel. Proti nové právní úpravě demonstrovalo v pondělí večer v Budapešti asi 1500 lidí.

Podle schválené normy bude za prohřešky hrozit tištěným médiím a zpravodajským webům pokuta deset až 25 milionů forintů, rádiím a televizím pak 100 až 200 milionů forintů. Mezi nejvíce kritizované body zákona patří to, že pochybení proti normě jsou nejasně definována. Ještě před hlasováním byl k návrhu podle DPA přidán pozměňovací dodatek, podle kterého musí být pokuta zaplacena okamžitě, i když se kvůli ní postižený obrátí na soud. Některé sdělovací prostředky si stěžují, že je mohou případné pokuty zcela zničit.

Rozhlas bude nově muset podle zákona vysílat více maďarské hudby a státní média budou právně vázána vysílat více reklam a méně kriminálních zpráv.

Národní asociace maďarských žurnalistů se spolu s dalšími organizacemi neúspěšně pokusila poslance přimět k odkladu hlasování. Maďarský list Népszabadság již oznámil, že se chce kvůli normě obrátit na ústavní soud. Zástupci opoziční ekologické strany Je možná jiná politika (LMP) si před zasedáním parlamentu na protest zalepili ústa oranžovou lepicí páskou. Oranžová je totiž barvou Fideszu.

Maďarský parlament již koncem července přijal část z mediálních zákonů. Odsouhlasil tehdy, že národní telekomunikační úřad, rozhlas a televize budou spojeny v nový národní mediální a telekomunikační úřad NMHH. Vedením této instituce s devítiletým mandátem jmenoval premiér Annamárii Szalaiovou. Na podzim pak poslanci potvrdili další součásti reformy.

Parlament v pondělí schválil i kritizovaný ústavní dodatek, který šéfce NMHH dává pravomoc vydávat bez parlamentní kontroly nařízení a předpisy.

Orbánův kabinet již v minulosti několikrát odmítl, že by nezávislost médií byla ohrožena. Jejich fungování musí být podle Fideszu regulováno a soubor chystaných norem naopak jasně nastavuje pravidla tiskové svobody.

Strategie.cz - Brána do světa médií, marketingu a reklamy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688