Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  16.12.2010 09:55:35

ČS - koment 16.12. - makro z USA, summit EU

ČR + Region

 ·          (CZ)  Včera zveřejněná data za ceny průmyslových výrobců (PPI) ukázala meziměsíční růst o 0,5% (po říjnové stagnaci, trh čekal +0,2%. Meziročně pak PPI přidalo 2,7, což je nejvíce za posledních 25 měsíců. I když vazba mezi CPI a PPI obecně není moc úzká, včerejší data můžou naznačovat zárodek inflačních tlaků.

 

Svět

 

·          (US) Spotřebitelské ceny USA v listopadu přidaly 0,1% m/m a 1,1% r/r, což je v souladu s očekáváním trhu. Jádrový index (bez cen potravin a energií) stoupl rovněž v souladu s očekáváním o 0,1% m/m a 0,8% r/r (trh:0,6%). To tudíž prozatím nenaznačuje žádné inflační tlaky a tudíž Fed může dále uvolňovat.

·          (US) Průmyslová výroba USA stoupla v listopadu o 0,4%. Trh čekal 0,3%, jelikož však říjnová data byla revidovaná směrem dolů, celkově to bylo v podstatě v souladu s očekáváním. Využití průmyslových kapacit také pozitivně překvapilo, když stouplo na 75,2% oproti čekaným 75,0, i říjnová data byla revidovaná nahoru o 0,4pb. Data jsou sledována jako důležitý ukazatel inflačních tlaků. Nakonec ještě dost pozitivně překvapil index newyorského Fedu, který stoupl o 22 bodů z listopadových -11,14 na 10,57.

·          (EU) Zítra začíná summit EU. Bude schválen dodatek k lisabonské smlouvě, který formálně umožní vytvoření záchranného valu EMU. To by mělo být odpovědí na podání na ústavní soud v Německu a odstranit tak překážky pro jeho spuštění. Dále se bude projednávat vytvoření permanentního mechanismu Evropské stability, který by měl nahradit tento dočasný val. Zde zůstává ještě mnoho otevřených otázek (celkový objem balíčku, jestli vůbec dojde k jeho navýšení, jestli bude mechanismus čerpat prostředky i ze soukromého sektoru, jestli jej bude možné použít i na překlenutí krátkodobých nedostatků likvidity a jestli prostředky budou používány i na odkup rizikovějších dluhopisů států EMU). Bude důležité sledovat, nakolik těžká bude diskuse, a nakolik budou představitelé jednotlivých států ochotní hledat společné řešení.

·          (EMU) Pak EMU dnes ještě PMI indexy a předběžný odhad inflace. U všech se čeká takřka stagnace. U PMI indexů to ale stále bude znamenat potvrzení solidní výkonnosti.

·           (US) V USA dnes budou data z trhu s rezidenčními nemovitostmi, u stavebních povolení se očekává pokračování stagnace na velmi nízkých úrovních. Trh to sice nepotěší ale ani nepřekvapí. Index filadelfského Fedu by měl potvrdit relativně pomalý růst.

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

13.05.2011ČS - koment 13.5. - domácí HDP, makro z EU a USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688