X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  15.12.2010 13:23:23

Podnikatelská důvěra Japonska se ve 4Q začala zhoršovat

Podnikatelská důvěra klíčových japonských výrobních korporací se po šesti nepřetržitých čtvrtletích růstu začala zhoršovat. Navíc výhled je pro následující čtvrtletí negativní. Sentiment velkých korporací nadále převyšuje malé a střední podniky. Růst nadále vykazuje ukazatel investic, ziskovosti a stabilní výhled signalizuje ukazatel zaměstnanosti.

Indikátor podnikatelského klimatu velkých výrobců se ve 4Q snížil o 3 body na 5 procentních bodů, zatímco ve 3Q vyskočil o 7 bodů na dvouletý vrchol 8 bodů, uvedl nejnovější průzkum “Tankan“ Bank of Japan. Výsledek nakonec předčil o dva body očekávání. Pro čtvrtletí do března 2011 BOJ odhaduje -2 body. Nejhorší podnikatelský sentiment byl v Japonsku zaznamenán v prvním čtvrtletí 2009, tehdy se index propadl z -24 na -58 bodů.

Ukazatel důvěry velkých nevýrobních podniků ve 4Q klesl o 1 na 1 bod, většinový konsenzus předpokládal nulovou hodnotu. Indikátor důvěry středně velkých výrobců ve sledovaném čtvrtletí klesl o 3 na 1 bod, zatímco u malých korporací se zlepšil o 2 na -12 bodů. Pro čtvrtletí do března 2011 BOJ projektuje výrazné zhoršení na -13 bodů resp na -11 bodů.

Průzkum byl proveden od 11.listopadu do 14.prosince napříč 11 183 společnostmi a odráží poměr kladných a záporných hodnocení. Oživení v zámoří ve 3Q podpořilo velké proexportně zaměřené korporace, střední a malé podniky stále čelí slabosti domácí poptávky. Japonský jen zdolal vůči dolaru nové 15- leté maximum. BOJ v půlce září poprvé po šesti letech intervenovala v neprospěch jenu. Korporace odhadují pro 2H 2010 průměrný devizový kurz 83,44 jenů za dolar, slabší než 89,44 jenů předpokládaný ve 3Q.

Další zlepšení zaznamenal výhled kapitálových investic Capex. Velké korporace všech odvětví plánují letos navýšit investice o 2,9%, po snížení o 15,5% v roce 2009. Podle očekávání to znamená revizi nahoru oproti 2,4%. Střední a malé výrobní korporace plánují letos navýšit investice o 4,7% resp o 8,3%, nevýrobní podniky nadále předpokládají pokles investic.

Korporace všech odvětví odhadují nárůst ziskovosti o 28,2% po poklesu o 4,3% v roce 2009, z toho velcí výrobci o 57,8%. Ukazatel zaměstnanosti zaznamenal ve 4Q jen mírné zhoršení, avšak výhled je stabilní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688