Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.12.2010 09:48:05

ČR - růst HDP ve 3Q revidován směrem dolu na 2,8%

Národní účty - 3. čtvrtletí 2010

V letošním třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt, očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, zvýšil meziročně o 2,8 %, k růstu přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu. Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl HDP o 1,0 %.

* * *
Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy, sezónnost a nestejný počet pracovních dní*/ vzrostl ve 3. čtvrtletí meziročně o 2,8 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,0 %. Předběžný odhad meziročního vývoje HDP zveřejněný 12. listopadu byl zejména v důsledku změny odhadu vývoje nepřímých daní snížen o 0,2 procentního bodu (p.b.). Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP ve 3. čtvrtletí meziročně vyšší o 2,5 % při nižším počtu pracovních dní než ve stejném čtvrtletí roku 2009. V mezičtvrtletním srovnání rostl HDP nepřetržitě již pět čtvrtletí, oproti dnu ekonomiky ve 2. čtvrtletí 2009 byl HDP v letošním 3. čtvrtletí vyšší o 3,3 %. Po prudkém poklesu v loňském 1. čtvrtletí o 3,6 % se tak HDP postupně zotavoval, do absolutně nejvyšší dosažené úrovně z 3. čtvrtletí 2008 mu zatím chybí 1,8 %.

Na nabídkové straně ekonomiky se ve 3. čtvrtletí na meziročním zvýšení hrubé přidané hodnoty (HPH) reálně o 3,7 % podílela především objemově významná odvětví zpracovatelský průmysl (růstem o 10,7 %), tržní služby (+ 7,0 %) a obchod (+ 5,3 %). V rámci zpracovatelského průmyslu se výrazně dařilo automobilovému průmyslu, strojírenství a výrobě elektrických a optických přístrojů a zařízení, u činností obchodního charakteru přispěl k růstu zejména velkoobchod. Naopak v odvětví zemědělství HPH klesla vlivem nepříznivých klimatických podmínek téměř o čtvrtinu, pod loňskou úrovní zůstaly též stavebnictví a netržní služby. Ve srovnání s 2. čtvrtletím HPH vzrostla o 1,5 %, tahounem ekonomiky byla stejně jako v meziročním srovnání zejména odvětví obchodu (+ 6,6 %) a zpracovatelského průmyslu (+ 4,5 %).

Jednotlivé složky poptávky přispěly ve 3. čtvrtletí k růstu HDP diferencovaně, klíčovou roli měla stejně jako v předchozím čtvrtletí tvorba kapitálu a v jejím rámci zvýšení zásob:
  • Výdaje na konečnou spotřebu byly v úhrnu o 0,7 % vyšší než ve stejném čtvrtletí minulého roku a přispěly tak k růstu HDP v rozsahu 0,5 p.b. Přírůstek zabezpečily domácnosti meziročním růstem výdajů o 1,2 %, zatímco výdaje vládních institucí meziročně klesly o 0,5 %.
  • Meziroční růst tvorby hrubého kapitálu o výrazných 14,4 % přispěl ke zvýšení HDP v rozsahu 3,1 p.b. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně vyšší o 1,7 %, zásoby, bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy, se v průběhu letošního 3. čtvrtletí zvýšily v běžných cenách o 19,9 mld. (zatímco ve 3. čtvrtletí roku 2009 naopak o 5,2 mld. klesly). Mezičtvrtletní růst tvorby hrubého fixního kapitálu o 3,7 % byl nejvyšší za tři roky, když se v něm promítly mimo jiné investice do fotovoltaiky.
  • Aktivní saldo zahraničního obchodu zbožím a službami (27,2 mld. v běžných cenách) bylo o 22,9 mld. nižší než ve stejném čtvrtletí roku 2009, a to zčásti vlivem výrazného zhoršení směnných relací o 2,3 p.b. V reálném vyjádření vzrostl vývoz o 14,1 %, zatímco dovoz o 16,6 %. Zahraniční obchod tak vývoj HDP ovlivnil negativně v rozsahu 0,9 procentního bodu.

V běžných cenách hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,5 % na 925,4 mld. . Implicitní deflátor HDP meziročně klesl o 0,3 % především vlivem vývoje směnných relací v zahraničním obchodu.

Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů (a po odstranění sezónnosti) byla ve 3. čtvrtletí meziročně o nepatrných 0,1 % nižší než ve stejném období předchozího roku. Ve srovnání s 2. čtvrtletím se počet zaměstnaných zvýšil o 21 tisíc (+ 0,4 %) na 5 191 tisíc osob.

V návaznosti na úplnou soustavu ročních národních účtů, zveřejněnou v souladu s Edičním plánem 1. října na internetových stránkách ČSÚ, byly zpřesněny odpovídající čtvrtletní ukazatele. Rozsah úprav HDP ve čtvrtletní periodicitě oproti údajům zveřejněným 8. září ilustruje následující tabulka.


Hrubý domácí produkt zemí EU 27 očištěný o vliv sezónnosti vzrostl podle odhadu Eurostatu ve 3. čtvrtletí 2010 meziročně o 2,2 %, z toho v EA o 1,9 %. Ze zemí našich hlavních obchodních partnerů vzrostl v tomto období HDP v Polsku o 4,7 %, na Slovensku o 4,2 %, v Německu o 3,9 % a v Rakousku o 2,5 %.

* * *

Předběžný odhad vývoje HDP za 4. čtvrtletí 2010 bude zveřejněn 15. února 2011.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688