TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.12.2010 04:10:05

Senátoři rozhodnou o podpoře solárních elektráren a státních maturitách

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na prosincové schůzi Senátu je řada významných bodů. Senátoři projednají například novelu omezující podporu pro solární elektrárny, návrh na zrušení státních maturit nebo dluhopisový program v celkové výši 275 miliard korun.

Senátoři ve středu projednají novelu, která od příštího roku omezí podporu pro solární elektrárny. Podle senátora Petra Bratského (ODS) by pro přijetí zákona mohlo hlasovat až 60 procent členů horní komory. Zákon je prvním krokem ministerstva průmyslu a obchodu k potlačení takzvaného solárního boomu. Podpora se má podle předlohy od příštího roku zúžit pouze na solární panely na střechách a domech.

O podporu naopak přijdou elektrárny na zemědělské půdě. Doposud vybudované provozy, které jsou připojeny, o podporu nepřijdou. Nově by měl také platit limit ve výši 30 kilowattů, nad který už podpora nebude platit. Novela zákona zavádí zdanění tržeb provozovatelů solárních elektráren 26procentní daní, zvyšuje poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí darovací daň na emisní povolenky.

Dále horní komora na své prosincové schůzi posoudí návrh senátora Marcela Chládka (ČSSD) na úplné zrušení státních maturit. Senátor už dříve označil státní maturity za předražené a snižující úroveň středního školství. Chládek například kritizoval, že předpis upravuje i to, zda může žák během nových maturitních zkoušek na toaletu, místo aby o tom rozhodovaly samotné školy.

Senátoři už v srpnu neschválili Chládkův dřívější návrh na odklad státních maturit na rok 2013 a vrátili ho k přepracování. Ministerstvo školství připravuje státní maturity už 14 let, vláda je schválila v letos srpnu. V říjnu se uskutečnila generální zkouška a na jaře 2011 mají podle nových pravidel odmaturovat první studenti.

Na programu Senátu je také návrh dluhopisového programu na úhradu jistin státního dluhu a na odkup splatných dluhopisů z trhu v příštích letech. Úprava počítá s emisí dluhopisů ve výši 274,6 miliardy korun. Smyslem dluhopisového programu je refinancování státního dluhu a získání prostředků na odkupy státních dluhopisů z trhu před jejich splatností.

Zjednodušení účetnictví pro cizince podnikající v Česku má přinést novela zákona o účetnictví. Senátoři rozhodnou, zda některé podnikatele osvobodí od povinnosti konsolidovat své účetnictví. Předloha vychází se směrnice Evropského parlamentu a Rady, která byla schválena v červnu loňského roku.

Cizinců se týká i další bod programu schůze Senátu. Horní komora musí posoudit, zda budou muset mít cizinci ze zemí mimo Evropskou unii od května 2011 povinně průkazy pro povolení k pobytu s biometrickými údaji. Takzvané modré karty mají jejich majitele opravňovat k výkonu zaměstnání a dlouhodobému pobytu. Úřad věří, že novými průkazy zabrání padělání a pozměňování těchto dokladů.

Do zákona je také zakomponována změna cizinecké policie. Ta už nebude jednotně řízená, ale bude rozpuštěná do jednotlivých krajů. Norma předpokládá, že se ze současné cizinecké policie převede sedm set policistů pod krajská policejní ředitelství, kde vzniknou odbory cizinecké policie pro daný region. Pět speciálních inspektorátů bude fungovat na mezinárodních letištích a ze současného vedení cizinecké policie vznikne speciální celorepublikový odbor.

Senát projedná i návrh krizového zákona, který definuje odpovědnost krajů za zpracování krizových plánů, práva a povinnosti starostů v krizovém řízení. Návrh zákona upravuje pravidla pro komunikaci mezi kraji, obcemi s rozšířenou působností a obcemi v krizové situaci. Obsahuje také paragraf o možnosti povolat v době krizových situací na pomoc nejen vojáky, ale také hasiče. Zavádí i takzvaný stav nebezpečí, který může vyhlásit například hejtman kraje během povodní.

V okolí letišť možná vznikne nový druh ochranného pásma, ve kterém bude zakázáno používání laserových zařízení. Předlohu však musí schválit senátoři. Důvodem vzniku novely jsou opakované laserové útoky na piloty letadel v posledních dvou letech. Jeden z posledních laserových útoků na letadlo přistávající v říjnu na ruzyňském letišti dokonce zranil pasažéra.

Senátory čeká také návrh vládního zákona o základních registrech. Ten umožní, aby elektronické průkazy totožnosti nemusely od ledna 2017 obsahovat údaj o rodném čísle a místu trvalého bydliště. Elektronický průkaz bude obsahovat čip, na kterém bude například elektronický podpis. Průkaz má také usnadnit komunikaci s bankami a úřady.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688