TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.12.2010 09:50:15

Manpower: Zaměstnavatelé budou na začátku příštího roku spíše propouštět (7.12.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zaměstnavatelé v České republice i v odhadech pro první čtvrtletí příštího roku očekávají mírný pokles náborových aktivit, více firem bude zaměstnance propouštět než přijímat nové. Vyplývá to z výsledků průzkumu Manpower Index trhu práce, jehož výsledky organizátoři zveřejnili v úterý.

Čistý index trhu práce -5 procent je ve srovnání s předchozím čtvrtletím nižší o tři procenta, avšak v meziročním srovnání mírně posílil, a to o jedno procento. (hodnota -5 znamená, že je o pět procent více firem, které budou propouštět, než firem, které budou zvyšovat počet zaměstnanců - pozn. red.)

Hodnota indexu vzhledem k současné situaci spíše ukazuje na stagnaci. I když se z dlouhodobého hlediska objevují jisté známky optimismu, situace na trhu práce je stále nejistá. Zatímco čtyři procenta zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, devět procent předpovídá snížení pracovních sil a 82 procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnavatelé v sedmi z deseti oborů a ve dvou ze tří regionů hlásí pokles náborových aktivit. Nejoptimističtěji se vyvíjí situace v oboru Zpracovatelský průmysl, kde Čistý index trhu práce vykazuje hodnotu +5 procenta. V mezikvartálním srovnání posílil o pět procent a v meziročním o 14 procent. "Zaměstnavatelé ve většině sektorů jsou nadále velmi opatrní v nabírání nových zaměstnanců. Domníváme se ale, že díky rostoucím náborům ve zpracovatelském průmyslu by v prvním čtvrtletí 2011 nezaměstnanost opětovně růst neměla," poznamenala Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Zaměstnavatelé v devíti odvětvích z deseti předpovídají pro první čtvrtletí 2011 negativní náborové prostředí. Nejpesimističtější vývoj se očekává v odvětví Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, kde se Čistý index trhu práce propadl na hodnotu -20 procent. Špatné vyhlídky na práci dále hlásí odvětví Ubytování a stravování a Stavebnictví (toto odvětví dosahuje dokonce nejnižší hodnoty od začátku průzkumu v druhém čtvrtletí 2008), obě s hodnotou Indexu 9 procent a Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s Indexem -8 procent. Jediné odvětví, které předpovídá pozitivní náborový vývoj je Zpracovatelský průmysl, kde má Index hodnotu +5 procent.

Podle regionálního rozdělení bude horší situace na Moravě, kde se zájemci o práci setkají s velmi slabým náborovým prostředím s Čistým indexem trhu práce -13 procent. Negativní náborové plány hlásí také zaměstnavatelé v Čechách, kde je Index v hodnotě -5 procent. Trh práce v Praze bude v nadcházejícím čtvrtletí stagnovat, Index zde dosahuje hodnoty 0 procent.

V porovnání s minulým čtvrtletím se náborové příležitosti v Čechách mírně zlepšily o tři procentní body, avšak zaměstnavatelé na Moravě hlásí pokles Indexu o devět procentních bodů a v Praze o osm procentních bodů. V meziročním srovnání je v Praze zlepšení Indexu o sedm procentních bodů, ale na Moravě o šest procentních bodů pokles. Index v Čechách zůstává proti minulému roku nezměněn.

Projektu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí 2011 se účastnil reprezentativní vzorek 750 zaměstnavatelů v České republice.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688