TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.12.2010 08:00:21

Poslanci rozhodnou o rozpočtu České republiky na příští rok

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Stěžejním bodem prosincové schůze poslanců, která začne v úterý, bude schválení rozpočtu České republiky na příští rok. Ten počítá s příjmy ve výši 1,044 bilionu korun a výdaji v částce 1,18 bilionu korun, má však řadu odpůrců především mezi opozičními poslanci a odborovými svazy.

Rozpočet na rok 2011 počítá s příjmy ve výši 1,044 bilionu korun. Výdaje se vyšplhají na 1,18 bilionu a stát počítá s tím, že mu na financování svých závazků bude chybět 135 miliard korun. Deficit představuje 4,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Je to větší závazek než schodek 4,8 procenta HDP, se kterým počátkem roku počítala v konvergenčním programu vláda Jana Fischera.

Nečasův kabinet navrhuje řadu škrtů a úsporných opatření, například snížení tarifních platů zaměstnanců ve státním sektoru. To se nelíbí především odborovým svazům i opozičním stranám, sociální demokracii a komunistům. Obě strany předem deklarovaly, že rozpočet ve sněmovně nepodpoří. Státní rozpočet mají poslanci projednat jako první bod ve středu, tedy v den, kdy v Praze proběhne stávka státních zaměstnanců, především ze zdravotnictví.

Schůze sněmovny odstartuje v úterý návrhem zákona o veřejných zakázkách, který dolní komoře vrátil Senát. Novela pochází z pera poslankyň Věcí veřejných, Karolíny Peake a Kristýny Kočí. Jejím cílem je napravit chybu v zákoně z května tohoto roku, kvůli které se od 15. září nesmí veřejných soutěží účastnit firmy s akciemi na majitele, tedy například ani ČEZ, Komerční banka nebo Česká spořitelna. Norma je proto v rozporu s evropským právem. Senátorům se však nelíbí, že novela VV, která má chybnou normu napravit, je zbytečně složitá.

Na své prosincové schůzi sněmovna projedná ve druhém čtení i vládní novelu zákona o snížení platů soudců a představitelů státní moci, která zkracuje mzdy politiků, soudců či státních zástupců o pět procent. Platy politiků by měly být sníženy až do roku 2014, ústavněprávní výbor však sněmovně navrhne, aby platy všech ústavních činitelů byly zkráceny jen na rok 2011.

Zákonodárci projednají i změnu Ústavy ČR, kterou navrhují poslanci trojkoalice VV, ODS a TOP 09. Norma by výrazně omezila imunitu zákonodárců, nově by totiž měla trvat pouze po dobu výkonu mandátu. Pokud by byl tento návrh zákona přijat, měli by být poslanci za své prohřešky trestáni po skončení volebního období.

Poslanci projednají i normu z dílny ČSSD, která mění podmínky nákupu vojenského materiálu a vynechává z něj takzvané prostředníky. Novela, kterou již projednala vláda a vyslovila k ní negativní stanovisko, má zabránit korupci a zprůhlednit vztahy mezi dodavateli a ministerstvem obrany, vysvětlil agentuře Mediafax poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). "V zásadě za ty největší problémy, které na ministerstvu obrany byly, může to, že armáda musí materiál kupovat od společností, které jsou z 51 procent české," řekl Tejc, který je jedním z předkladatelů.

Poslanci projednají ve druhém čtení i návrh zákona, který zavádí centrální Úřad práce. Náklady na provoz stávajících 77 úřadů práce jsou nyní přibližně 1,7 miliardy korun ročně, novela má ušetřit 175 milionů korun. "Úspory budou spočívat zejména v centralizaci některých činností a centrálním nákupu energií a dalších provozních položek," upozorňují předkladatelé. S návrhem nesouhlasí úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který soudí, že centrální úřad zkomplikuje situaci nezaměstnaných.

Na pořad prosincové schůze by měl přijít mimo jiné i senátní návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která zmírňuje některé dopady bodového systému a mění systém trestání za řízení s nízkým množstvím alkoholu v krvi. Novelu již schválil Senát. Počítá s tím, že za drobné přestupky řidiči nepřijdou o body, ale dostanou pouze pokutu. Jedná se především o mírné překročení rychlosti nebo jiné jednobodové přestupky.

Poslanci by měli projednat i novelu zákona, která zavádí možnost opravy daně u pohledávek, novelu o dani z nemovitosti, která uleví provozovatelům parkovišť, nebo návrh novely trestního řádu z dílny sociální demokracie, který má zefektivnit boj proti korupci a organizovanému zločinu.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688