TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.11.2010 08:00:41

Ministr vnitra John vyzval policejního prezidenta k rezignaci (30.11.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr vnitra Radek John (VV) vyzval v pondělí k rezignaci policejního prezidenta Oldřicha Martinů. John to oznámil na tiskové konferenci s tím, že důvodem jsou jeho indicie, že z policejního vyšetřování unikají informace.

Dalším důvodem, proč se chce John prezidenta Martinů zbavit, je prý nedůvěra krajských policejních ředitelů ve vedení policie. "Radek John s nevolí sleduje odchod náměstka policejního prezidenta Viktora Čecha a dvou krajských ředitelů. Zároveň má informace o tom, že celostátní útvary mají nedůvěru vůči stávajícímu vedení policejního prezidia," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

"Policejní prezident Oldřich Martinů potvrzuje, že byl dnes odpoledne vyzván ministrem vnitra Radkem Johnem k rezignaci. Tuto výzvu bere velmi vážně a v této souvislosti požádal ministra vnitra o schůzku s předsedou vlády České republiky Petrem Nečasem," sdělil Mediafaxu mluvčí policejního prezidia Jan Melša. Nečas poté potvrdil, že se s Martinů i Johnem setká.

Právě podpis premiéra by podle koaliční smlouvy musel vedle toho Johnova na odvolání Martinů být. Policejní prezident je ale podle zákona odvolatelný pouze v případě, že spáchá trestný čin. Oldřicha Martinů začala z Johnova popudu na začátku listopadu vyšetřovat Inspekce Policie ČR kvůli odměnám vysokým policejním důstojníkům. Pokud ta zjistí, že Martinů spáchal trestný čin, byl by John jediným, kdo by jej mohl odvolat.

A pravý důvod výzvy k rezignaci je podle vysoce důvěryhodných zdrojů blízkých prezidiu právě ten, že Oldřich Martinů odmítl ministru vnitra sdělit důvody, proč toho kterého policejní šéfa finančně vysoce odměnil. Tento argument vnitra, že policejní prezident zároveň odmítá předat databázi vysokých policejních důstojníků a s tím spojené výše odměn, je podle zdroje přímo úsměvný.

"Pan ministr by měl vědět, a zcela jistě už i ví, že přístup do databáze je samozřejmá součást personalistiky ministerstva vnitra. Tudíž chce-li vědět jména a výše odměn, pak mu v tom nikdo nebrání, najmě policejní prezident," sdělil Mediafaxu důvěryhodný zdroj.

"Je to vždy výsadní právo každého policejního šéfa, koho a jak za co odměnit," uzavřel zdroj. Podle dalších důvěryhodných policejních zdrojů John žádného horkého kandidáta na post policejního prezidenta v současné době nemá.

Nového policejního prezidenta by měla do konce roku vybrat Johnem zřízená expertní komise. Do výběrového řízení se podle ministra může přihlásit každý, kdo splňuje zákonné předpoklady. Jméno nového šéfa policie bude podle Johna spolusignovat i premiér Petr Nečas (ODS).

"Chceme transparentní výběr, proto se expertní tým zaměří na profesní způsobilost kandidátů. Hledání nového policejního prezidenta je plně v mé kompetenci, ale chci dát možnost i vládě, aby se mohla podílet na hledání nového kandidáta,“ uvedl Radek John.

Členy expertního týmu budou někteří Johnovi náměstci, například Jaroslav Salivar, náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost, či v pondělí jmenovaný náměstek pro mezinárodní vztahy Viktor Čech. Dále pak zástupci policejní akademie či místopředseda Nezávislého odborového svazu PČR Petr Tomek.

Jak na tiskové konferenci uvedl náměstek ministra vnitra pro ekonomiku a provoz Jiří Franc, problém s Martinů má i on. "Dohodl jsem se panem prezidentem, že mi předloží jasný harmonogram, jakým se snižování počtu zaměstnanců policie projeví do ekonomiky a kdy a jak bude tyto prostředky možné použít pro pokrytí provozních výdajů. Bylo pro mě zklamáním, že jeho odpověď z 25. listopadu je nekonkrétní, uvádí obecná čísla," uvedl Franc.

Martinů mu prý také nepředložil jasné důkazy, zda policie v letošním roce vůbec s penězi vystačí. "Budu chtít znát daleko konkrétnější informace o snižování úřednictva u policie, tak jako jsme udělali opatření na ministerstvu, kdy pan ministr rozhodl o snížení úřednictva o dvacet procent," dodal Franc. Ministerstvo ale podle něj naráží na velitelskou pravomoc policejného prezidenta.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Martinec, Petr Štrompf, martinec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688