TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.11.2010 18:35:11

Němeček (ERÚ): Instalovaná solární kapacita může letos přesáhnout 1800 MW

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - K pondělku tohoto týdne vydal Energetický a regulační úřad (ERÚ) licence na více než 1300 MW instalovaného solárního výkonu a žádosti o dalších 500 MW jsou ve stadiu zpracování. Uvedl to ve středu v online rozhovoru na Patria.cz místopředseda ERÚ a šéf sekce regulace Blahoslav Němeček.

"Každý den dochází zhruba 50 žádostí o licenci. K 19. listopadu je pravomocných 1182 MW, ve lhůtě nabytí právní moci (15 dnů) 124 MW, v řízení pak dalších 507 MW, to je dohromady 1813 MW, které by mohly být potenciálně do konce roku 2010 připojeny," upřesnil místopředseda ERÚ.

Dále řekl, že v případě, že by skutečný instalovaný výkon roku byl nízký (proti odhadům ERÚ), pak by úřad korigoval velikost nákladů na krytí podpory u distributorů. "Prakticky se spíše obáváme, že naše odhady mohou být překonány," uvedl Němeček. Poslední odhad ERÚ hovořil o instalovaném výkonu FVE do konce kolem 1600 MW (plus dalších 200 MW počátkem roku 2011).

Kvůli prudkému rozvoji solárních elektráren v příštím roce hrozí skokové zdražení elektřiny, proti kterému vláda ČR přijala sadu opatření, zahrnující například 26procentní srážkovou daň na solární zdroje nad 30 kW instalované v letech 2009 a 2010, 32procentní darovací daň na emisní povolenky let 2011 a 2012 či zvýšení poplatku za vynětí půdy pro fotovoltaické instalace z půdního fondu. Zákon již schválila Poslanecká sněmovna a v nejbližších dnech se jím bude zabývat Senát.

"Pokud by Senát ještě na počátku prosince novelu schválil, systém by mohl zafungovat tak, jak bylo původně předpokládáno, aby bylo dosaženo nižšího nárůstu cen elektřiny. Pokud by ale Senát vrátil návrh Poslanecké sněmovně, pak se zřejmě nutně posouváme do roku 2011. Dle mého názoru závisí vše na rozhodnutí Senátu," uvedl místopředseda ERÚ Němeček v online rozhovoru.

Prudký růst počtu solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu investorů. "Příčina problému je přisuzována vysoké výkupní ceně, což je určitě pravda, nicméně pokud by se v ČR dodržovaly zákony, zde mám na mysli stavební zákon a související předpisy, těžko by se dalo s ohledem na ochranu přírody oplotit několik hektarů nebo desítek hektarů půdy ve volné krajině," uvedl Němeček.

Nová legislativa umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud. To by mělo od příštího roku obor částečně stabilizovat. "Nyní se připravuje nový zákon o podporovaných zdrojích, který se snaží řešit i problematiku likvidace panelů po skončení jejich životnosti," uvedl dále místopředseda ERÚ.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688