TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.11.2010 00:20:06

E15 - Říman: ČEZ by měl mít dál povolenky zdarma

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetická společnost ČEZ má naději, že bude i po roce 2013 dostávat část emisních povolenek zdarma. Šéf poradců premiéra Martin Říman v rozhovoru pro pondělní vydání deníku E15 totiž prohlásil, že výjimka pro ČEZ a další elektrárenské firmy by měla zůstat.

Pořád sice platí, že prodej povolenek bude jedním z nástrojů, jímž chce vláda bránit růstu cen elektřiny kvůli boomu solárních elektráren, zároveň se však prosazuje názor, že výjimka pro ČEZ a další elektrárenské firmy by měla zůstat. „Jinak by to znamenalo obrovský zásah do hospodaření ČEZ, pravděpodobně i změnu ratingu, což by snížilo hodnotu firmy, její úvěrovou kapacitu a tak dále,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf poradců premiéra Martin Říman, který má být na pondělním jednání valné hromady potvrzen ve funkci šéfa dozorčí rady ČEZ.

Pokud by se Praha výjimky pro své elektrárny vzdala, mělo by to i nepříjemný mezinárodní dopad. Češi by podle Římana působili divně, protože právě o tuto výjimku svedli velkou bitvu v Evropské unii. Jde o povolenky pro období 20132020, jejichž celková hodnota bude v řádu desítek miliard korun.

To, že o povinnosti elektrárenských firem nakupovat povolenky ještě není rozhodnuto, potvrzují i ministerstva průmyslu a financí.

„Toto ještě bude předmětem vážné politické i odborné debaty,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Zatím se o tomto tématu jedná, takže nelze předjímat konečnou odpověď,“ uvedl Jiří Sochor z ministerstva průmyslu. Vláda podle něj dala ministerstvu životního prostředí úkol zpracovat možné scénáře řešení, ministerstvo průmyslu k nim přidalo své poznámky.

Stát má podle Římana zájem, aby ČEZ dokázal realizovat svůj klíčový projekt dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Díky výjimce, kterou si vyjednali Poláci a Češi, platí, že elektrárenské firmy nebudou všechny povolenky nakupovat hned od roku 2013, ale do nového systému aukcí se zapojí postupně. Podmínkou je, že budou zároveň investovat do ekologicky šetrných provozů.

Dohady, jak to bude s povolenkami od roku 2013, ovlivňují cenu akcií ČEZ na burze. Pavel Cermanek z hedgeového fondu Sanning Capital upozorňuje, že povolenky v poslední době snížily hodnotu akcií dvakrát když se ukázalo, že na ČEZ dopadne nová darovací daň z povolenek v letech 2011 a 2012, a následně když se objevily právě předpoklady, že ČEZ bude muset od roku 2013 nakupovat všechny povolenky v aukcích. Jan Fousek ze společnosti Carbon Warehouse dodává, že vzhledem k velikosti přídělu povolenek pro ČEZ může mít rozhodnutí české vlády určitý vliv i na samotnou cenu evropských povolenek.

Martin Říman upozorňuje, že Evropská komise už mírně pozměnila poměr mezi povolenkami, které se mají přidělovat zdarma, a těmi, jež se budou dražit a jichž bude oproti předpokladům o něco více. „Výnos pro stát tedy bude tak jako tak vyšší, než se předpokládalo,“ řekl Říman. Celkový výnos z povolenek tak podle něj bude dostatečný na to, aby se jeho část využila na zmírnění dopadů solárního boomu, i když si ČEZ zároveň zachová výjimku.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688