Moderní lampy současnosti

Moderní lampy současnosti

 

Interiér, který denodenně obýváme, ale i pracovní stoly místa našeho pracoviště jsou již tradičně většinou vybaveny lampičkami ať už z důvodu funkční aplikace nebo jen z důvodu doplnění prostoru o designový prvek. Stejně to platí pro stojací lampy, které zpravidla tvoří funkční produkt interiéru.

 

U svítidel typu lamp a lampiček došlo v poslední době k zásadním změnám a s tím spojeného rozšíření nabídky, která by již měla uspokojit individuální představy každého z nás.

 

Změna první: směrování osvětlení lamp

 

Variabilita, tak by se jednoslovně dala tato změna charakterizovat. Jedná se o zpracování svítidla tak, aby bylo možné tok světla směrovat, respektive upravovat tak, aby bylo možné osvětlit buďto celou pracovní plochu nebo se zaměřit na omezený prostor kde probíhá koncentrovaná činnost. K tomu lampám a lampičkám pomáhají různé klouby a čepy, kterými je dnes snad již každá lampa vybavena.

 

Dalším aspektem pro vyšší variabilitu je jistě i tvar svítící části, která může být různých pravidelných i nepravidelných tvarů jenž mají vliv na výslednou geometrii světla, která dnes již není pouze kruhového tvaru. Zdaleka to neplatí pouze o designových svítidlech, ale tvar světla má především svůj užitný význam.

 

Změna druhá: využití různých materiálů

 

Materiálem jak stolní lampičky, tak pokojové stolní lampy není dnes již pouze obyčejný plech nebo nekvalitní dřevo. Zejména i díky různorodým světelným zdrojů používaných v dnešních lampách (viz. níže) je možné využívat širokou škálu materiálů od plastických hmot v různých formách, přes sklo a skelná vlákna až po kvalitní přírodní materiály typu dřeva nebo různé kovové profily od standartních přes ušlechtilé ocely a slitiny.

 

Různé materiálové provedení umožňuje lampy použít i jako moderní doplněk interiéru či kanceláře a vypovídá tak i o svém majiteli, jak vnímá design a souhru všech prvků jeho interiéru.

 

Změna třetí: použití světelných zdrojů

 

Konečně další zásadní změnou, která platí u současných svítidel typu lampy a lampičky je používání různých zdrojů. Již dávno jsou doby, kdy lampičky byly zpravidla osazeny obyčejnou žárovkou s výrobcem doporučeným příkonem 40W. Takovéto lampičky byly sotva použitelné pro čtení avšak absolutně nevhodné pro osvětlení prostoru, které bylo naprosto nedostatečné.

 

V současnosti již tomu tak není a lampičky i stojací pokojové lampy jsou nyní vybavovány různými zdroji ať už se jedná o náhradu obyčejné žárovky úspornější kompaktními zářivkami, ale i speciálnějšími méně objemnými zdroji s dnes již běžnými paticemi E14, G9, DX53.

Tyto nové zdroje dávají možnosti návrhářům svítidel možnost vytvořit kreativnější ale i funkčnější modely s vysokou použitelností a praktickým designem a díky menšímu nebo u některých zdrojů zcela minimálnímu vyzařovanému teplu volit i různé materiály, které by v případě standardní žárovky nebylo možné použít.

 

Budoucí vývoj a LED technologie

 

Stejně jako byly aplikovány změny ve vývoji a produkci pro lampy a lampičky díky uvádění nových technologií, i budoucnost jistě nabídne další nečekané možnosti vývoje. Důkazem je dnes velmi populární LED technologie, kdy již dnes významný výrobce svítidel Philips produkuje řady s názvem LEDINO, což jsou LED svítidla využívající LED diod, které nejen umožňují nové futuristické tvary, tak minimální odběr elektrické energie, vysokou spolehlivost a životnost a mimořádnou kvalitu zpracování. Mimo tyto zásadní výhody je třeba zmínit i možnost barevného světla, které LED zdroje umožňují v rámci celého spektra RGB systému barev.

 

Závěrem snad jen můžeme zopakovat to co na začátku. V současnosti je v oblasti osvětlení, kam patří i lampy velmi široký a z nepřeberné nabídky si po zvážení priorit pro volbu svítidla, vybere snad každý.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry