TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.11.2010 17:10:05

V Českém Těšíně se budou opakovat volby, rozhodl soud

Mediafax

ČESKÝ TĚŠÍN (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme doplnili o vyjádření starosty ve 3. a 4. odstavci)

Ostravský krajský soud v pondělí zrušil výsledky letošních komunálních voleb v Českém Těšíně. Volby se v tomto městě budou tedy opakovat.

"Důvodem rozhodnutí soudu bylo podplácení voličů, aby nakupovali hlasy Mariana Kuśe ze Strany pro otevřenou společnost. Rozsudek padl ve tři hodiny odpoledne a odvolání možné není," řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková a dodala, že Český Těšín povede do voleb dosluhující starosta Vít Slováček (KDU-ČSL).

Starosta Slováček je s rozsudkem spokojen. "Soud potvrdil, že k masivnímu kupování hlasů ve prospěch jednoho volebního subjektu došlo a došlo tak k zásadnímu ovlivnění výsledku voleb v neprospěch stran a hnutí, které doposud pracovaly v zastupitelstvu pro rozvoj města, za co v poslední době získaly řadu ocenění," uvedl.

Nyní je podle něj třeba zajistit řádný průběh hlasování tak, aby opět nedošlo ke kupování hlasů a tím další žalobě a dalšímu opakování voleb. "Po zkušenostech z průběhu těchto voleb je zřejmé, že není v silách strážníků nebo řadových policistů tomuto zabránit. Apelujeme proto na ministra vnitra, aby se k problému kupování hlasů a ovlivňování voleb postavil čelem a aktivně jej řešil. Je to i výzva slušným lidem. Pokud jim záleží na dalším rozvoji města, aby se aktivně zúčastnili nových voleb a nenechali se uplatit," dodal starosta.

Žalobu na průběh voleb v Českém Těšíně podaly čtyři politické strany - Hnutí pro Těšín, Strana zelených, TOP 09 a Nestraníci. Kuś již dříve obvinění z kupčení s hlasy odmítl.

Komise ve svých zápisech uváděly, že lidé přicházeli s předem vyplněnými lístky s tím, že bylo patrné, že je vyplnil jeden člověk. Voliči se také netajili tím, že na ulici někdo „z červeného vozu Audi“ rozdává peníze. Jeden z voličů při vstupu do volební místnosti řekl přímo, že dostal nabídku peněz za to, že bude volit Mariana Kuśe ze Strany pro otevřenou společnost (SOS).

"Rozhodnutí soudu budu respektovat. Nevím, proč se všichni proti mně domluvili," řekl v pondělí dopoledne Kuś.

Na skupování hlasů upozornila nejprve koalice Hnutí pro Těšín a Strana zelených. "V době přípravy voleb a v průběhu voleb do Zastupitelstva města Českého Těšína byly hrubě porušeny principy demokracie. Volební strana SOS pro Český Těšín, vedená Marianem Kuśem, prostřednictvím placených aktivistů skupovala pro sebe hlasy voličů většinou ze sociálně slabých a sociálně nepřizpůsobivých vrstev. Pomocí takto získaných hlasů dosáhla výrazného úspěchu ve volbách do zastupitelstva města, změnila poměr politických sil v zastupitelstvu a znehodnotila smysl voleb," uvedl předseda Hnutí pro Těšín Lubomír Matěj.

Podle Matěje tímto způsobem strana SOS pro Český Těšín získala patnáct procent voličů a zásadním způsobem ovlivnila výsledek voleb.

"Mám informace z důvěryhodného zdroje, že Kuś za to zaplatil celkem téměř dva miliony korun. Najal si skupinu lidí, kteří obcházeli město a ve vytipovaných místech posbírali sociálně slabé a etnické menšiny, které odvezli taxíkem k volební místnosti a dali jim pětistovku za hlas. Druhá pětistovka šla člověku, který někoho takto získal. Za jeden hlas tedy zaplatil tisícovku," řekl agentuře Mediafax Matěj.

"Ministr vnitra vyhlásí nově volby do 30 dnů poté, co mu bude usnesení soudu oznámeno," reagovala krátce po ukončení jednání Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Eva Vanácová, Ilona Honusová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688