TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.11.2010 14:25:15

G20 prosazuje tržně určené směnné kurzy, nově se zaměřuje i na rozvojovou pomoc

Mediafax

SOUL (MEDIAFAX) - Lídři členských států skupiny G20 se na summitu v jihokorejském Soulu se postavili proti "konkurenční devalvaci" měn. Součástí pravidelné agendy se nově stala i rozvojová pomoc, informovaly v pátek agentury Reuters, AFP, server BBC a francouzský deník Le Figaro.

"Směnné kurzy musí odrážet ekonomickou realitu," sdělil americké prezident Barack Obama. "Rozvíjející se ekonomiky musí umožnit, aby směnné kurzy určovat trh. Tuto záležitost jsem rovněž nadnesl v rozhovoru s čínským prezidentem Chuem a nyní se bude pozorně sledovat zhodnocení čínské měny," dodal Obama. Washington se již dlouhodobě domnívá, že Čína uměle udržuje jüan na nízké úrovni, což zlehčuje situaci tamním vývozcům.

Na summitu se ale Spojeným státům nepodařilo prosadit návrh o stanovení limitů na výši přebytku či schodku bilance běžného účtu. Limit měl dosahovat čtyř procent hrubého domácího produktu (DHP). Proti se postavily vývozní velmoci jako Německo a Čína. Britský premiér David Cameron se domnívá, že v této otázce došlo k pokroku. "Tento problém se ale nevyřeší přes noc," míní Cameron.

Zástupci G20 se shodli, že je třeba vypracovat "indikativní vodítka", která by měla definovat obchodní nerovnováhy. Stanovení těchto vodítek "nebude vůbec lehké, to mi věřte", míní francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

"Nejen, že je tato záměr nesmyslný už ze své podstaty, ale nebere v úvahu ani skutečnost, že celý nápad se objevil těsně před americkými volbami," uvedl ještě před zasedáním skupiny analytik Mads Koefoed ze Saxo Bank. "Problém ale momentálně spočívá v tom, že jsou to většinou rozvinuté, pomalu rostoucí ekonomiky v Evropě a USA, kdo má ohromné obchodní deficity, neboť se státní výdaje vymkly kontrole. Tyto ekonomiky své výdaje financují vydáváním státních dluhopisů," vysvětlil analytik. "Možná by rozvinuté země měly Číně a ostatním vývozcům poděkovat, protože výměnou za své zboží očividně spokojeně nakupují drahé dluhopisy s nízkým výnosem, například americké pokladniční poukázky," upřesnil Koefoed.

Lídři G20 současně podpořili reformy, které povedou k zvýšení hlasu rozvíjejících se ekonomik, jako je Čína či Indie, v Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Tím vznikne "modernizovaný MMF, který silnějším zastoupením dynamických nových trhů a rozvíjejících se zemí lépe odráží změny ve světové ekonomice".

Agentura Reuters uvedla, že skupina G20 se na summitu snažila vyrovnat s dopadem finanční a ekonomické krize. Na jednání vyvstala i otázka snížení rizika, které je spojeno s pádem velkých finančních institucí. To je jedna z lekcí, kterou se státy naučili kvůli pádu Lehman Brothers v roce 2008. V otázce bankovních regulací panovala i shoda ohledně implementace pravidel Basel III. Panel složený se zástupců centrálních bank a ministerstev financí se dohodl, že paralelně s těmito pravidly by měl být vypracován seznam bank, které jsou "příliš velké na to, aby padly". Podle zmíněného panelu by seznam bank, jejichž pád by měl celosvětový dopad, měl spatřit světlo světa k první polovině roku 2011. Tyto banky by pak musely čelit přísnějším požadavkům, než jsou Basel III.

G20 se v pátek navíc dohodla na přijetí nového přístupu k mezinárodnímu rozvoji. Současně by se státy měly více zabývat pomocí chudým zemím. Rozvojová otázka by se nyní měla stát pravidelnou součástí agendy G20. "K trvalému a smysluplnému snížení chudoby nemůže dojít bez pružného, všeobjímajícího a udržitelného růstu," uvedla G20 v závěrečném komuniké.

"Komuniké jasně říká, že nejchudší země potřebují zajistit ekonomický růst a potřebují i pomoc," upřesnil Adrian Lovett z Save the Children.

Skupina G20 odhaduje, že kvůli finanční krizi bude žít v extrémní chudobě zhruba o 64 milionů lidí více. Ještě pesimističtější odhady zveřejnila organizace Save the Children, podle které právě kvůli dopadům hospodářské krize zemře více než 200 tisíc dětí.

Dále se skupina G20 shodla na nutnosti dokončit jednání Světové obchodní organizace (WTO) v katarském Dauhá, které se již před časem ocitlo ve slepé uličce. Příští rok podle G20 představuje zvláštní příležitost pro dokončení jednání.

Vedoucí G20 dále ujistili, že se zasadí o úspěch světové konference o klimatu v mexickém Cancúnu, která se bude konat na konci listopadu. Jejím hlavním cílem je boj proti globálnímu oteplování.

Na jednání se hovořilo i o současné situaci kolem Irska, které díky rostoucím nákladům na financování státního dluhu čelí složité situaci. Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko vydaly společnou deklaraci, která by měla uklidnit trhy.

Evropská unie (EU) ve svém prohlášení uvedla, že je "spokojená" s výsledky summitu.

Zasedání G20 k Soulu bylo již páté od začátku finanční krize v roce 2008. Po Jižní Koreji se předsednictví skupiny G20 ujme Francie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy sdělil, že Paříž povede předsednictví s "odpovědností a realismem". Sarkozy by se měl do konce letošního roku či na začátku roku 2011 sejít se svým americkým protějškem, se kterým bude diskutovat o ambiciózním programu francouzského předsednictví.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688