TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.11.2010 16:50:10

S varšavskou burzou se pražská nemůže srovnávat, tvrdí generální ředitel BCPP Koblic

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zatímco na akciové burze ve Varšavě se aktuálně obchoduje 380 emisí, v Praze pouze 15. Podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha (BCPP) Petra Koblice však varšavská burza funguje za zcela odlišných podmínek, uvedl ve čtvrtek v rozhovoru pro server Patria Online.

„Kritika se na nás většinou obrací ze dvou stran. Emisí je údajně málo a emise jsou malé. Odpověď by proto mohla být jednoduchá. Pokud by ve Varšavě měli dělat jen soukromé emise velikosti Fortuna a AAA a větší, mají na trhu také pouze dvě až tři do roka. Podotýkám, že bez privatizací,“ řekl Koblic. Fortuna byla podle jeho informací v první pětce největších emisí v regionu střední a východní Evropy v tomto roce. „Vše ostatní je menší, dramaticky menší. Privatizace jsou v Polsku naprosto specifická věc a uznávám, že to, jak byl trojúhelník privatizace - penzijní reforma - kapitálový trh v Polsku v průběhu devadesátých let nastaven, je unikátní a obdivuhodné. U nás penzijní reforma neproběhla, 99 procent firem bylo privatizováno v kupónovce a dohled nad trhem v tomto období způsobil totální marasmus důvěry v kapitálový trh,“ dodal.

Podmínky ve Varšavě a v Praze jsou podle něj naprosto nesrovnatelné. „Takže dosahujeme relativně, opakuji relativně, solidních úspěchů,“ řekl Koblic. Od burzy ve Varšavě by však rozhodně nic nekopíroval. „My se spíše musíme dívat po trzích, které jsou podobně velké a kde podpora státu není tak masívní jako v Polsku a snažit se něco okoukat tam,“ uvedl šéf pražské burzy.

Pokud jde o vstup nových emisí, především mediálně hodně zmiňovaných ČSOB nebo CS Cargo, nechtěl být Koblic příliš konkrétní. „S těmito emisemi je to jako s každou jinou soukromou emisí. Soukromou myslím neprivatizační. U privatizací je to možná trochu více o tom, že když se nějaký stát rozhodně privatizovat přes kapitálový trh, tak to udělá a necouvne těsně před emisí. U soukromých emisí vlastník do posledního okamžiku zvažuje různé cesty a jejich výhodnost pro společnost,“ upozornil.

Na vstup velkých společností jako například RWE, E.ON, Deutsche Telekom, Pfizer, Danone nebo Volkswagen, se dívá skepticky. „Na to aby se emise na trhu aktivně obchodovala, musí mít pro ten který domácí trh ´story´. Proto se u nás solidně obchoduje s akciemi Erste (story Spořitelna) nebo CETV (story Nova), ale třeba Pegas nebo ČEZ ve Varšavě se skoro neobchoduje, protože chybí důvod, story,“ vysvětlil Koblic.

S přechodem na nový burzovní systém XETRA, bychom se podle Koblice mohli dočkat několika změn. Tou nevětší by mělo být posunutí závěru obchodování ze současné 16. hodiny. „Názor většiny našich členů byl zatím takový, že by prodloužení doby obchodování přineslo více pozitiv než negativ. Jsem přesvědčen, že stoprocentně dojde k prodloužení doby obchodování s příchodem nového obchodního systému. Do té doby to bude předmětem našich debat se členy a celý trh třeba překvapíme pozitivním rozhodnutím v tomto směru,“ uzavřel Koblic.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688