Kvalitní povlečení – sladký spánek

Povlečení je pro nás samozřejmostí a jeho nabídka je dnes více než pestrá. Není nad to, povlečení si dobře vybrat, vždyť podle odborníků bychom měli prospat třetinu dne. Jak budeme ráno svěží a odpočatí záleží nejen na délce spánku, ale hlavně na jeho kvalitě. Základem našeho zdravého spaní je pohodlná postel, měkké a teplé přikrývky a v neposlední řadě ložní povlečení. V čem a jak se vyspíme je důležité pro každý náš den.


Podle čeho vybíráme povlečení

Povlečení se dá vybírat podle materiálu a jeho kvality, podle rozměrů a způsobu zapínání povlečení, podle jeho barev a vzorů, případně podle speciální   úpravy. Pro výrobu ložního povlečení je nejčastěji používaným přírodním materiálem bavlněná příze.

České povlečení
 


 

Druhy látek z bavlněné příze


Bavlněné plátno

Bavlněná látka s klasickou plátnovou vazbou je již dlouhá desetiletí nejčastěji používaná pro výrobu ložního povlečení.

Bavlněný krep

Krepový efekt je v látce vytvořen rozdílnou hustotou přízí. Tato úprava je nežehlivá, proto je povlečení z krepu tolik oblíbené. Údržba je velmi snadná a nenáročná, povlečení stačí vyprat, lehce vyždímat, vyrovnat a nechat uschnout - žádné žehlení.

Flanel

Bavlněný flanel se vyrábí z bavlněného plátna s vyšší gramáží, které se počeše. Flanelové povlečení je teplejší a měkčí než povlečení z bavlněného plátna nebo krepu. Flanelové povlečení má i několik nevýhod – kratší životnost a vyšší srážlivost.

Atlas, damašek, satén

Látka utkaná atlasovou vazbou má větší hřejivost a hladší povrch, lépe se udržuje a méně se znečišťuje. Povlečení z této látky je označené jako atlasové, damaškové, nebo saténové. Je jemné, má elegantní vzhled a splní vysoké požadavky na kvalitu a luxusní charakter ložního povlečení. Mako satén je vyráběn v nežehlivé úpravě.


Standardní rozměry povlečení na našem trhu:
Polštáře: 90x70cm (80x80)
Povlečení jednoduché přikrývky: 140x200cm (135x200)
Povlečení jednoduché přikrývky prodloužené: 140x220cm
Povlečení tzv. francouzské (dvojpovlečení): 240x200cm
Povlečení tzv. francouzské prodloužené (dvojpovlečení prodloužené: 240x220cm
Dětské povlečení: polštář - 50x60cm, přikrývka - 90x135cm

Zapínání povlečení

Systém zapínání povlečení je také důležitý. Původně se povlečení zavazovalo na tkalouny. Nahradilo ho zapínání na různé typy knoflíků. V současné době se nejvíce prosazuje stále oblíbenější moderní a praktické zapínání na zip.


Barvy a vzory povlečení  

Vzory a barvy povlečení prodělaly vývoj, od dvoubarevných  pruhovaných cích našich prababiček po dnešní možnosti fototisku. Dnes můžeme povleceni-disney pouze výměnou ložního prádla zcela změnit svoji ložnici. Současné povlečení je nápadité, vybírat můžeme od zámeckých po etno motivy, od rozkvetlé louky po závodní auta. Vzory povlečení jsou od klasických po abstraktní, barvy a jejich kombinace jsou téměř nekonečné. Metodou fototisku lze vytvořit povlečení s autentickými motivy přírody. Celou kategorii tvoří dětské povlečení se zvířaty, motivy pohádek a filmů.


Doporučení před nákupem povlečení

Kupujte povlečení zhotovené v EU, musí splňovat přísné normy pro kvalitu použitých látek a barviv, které zaručují zdravotní nezávadnost a barevnou stálost látek. Vyhnete se tak zklamání z nedostatečné kvality ložního prádla dováženého zejména z Asie, které nemusí splňovat normy a kritéria EU.

Kupujte povlečení z materiálu, který je vám příjemný. Flanel hřeje, satén chladí, materiály ze směsi bavlny a polyesteru vám nemusí vyhovovat. Vnímání materiálu je individuální záležitost. Vybírejte nejen vizuálně, ale i hmatem.

Povlečení vybírejte i podle náročnosti jeho údržby. Jsou materiály, které nemusíte žehlit a ušetříte čas i energii.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry