Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Investice  |  08.11.2010 12:31:23

Týden na devizovém trhu (8.11.2010)


www.citfin.cz

CZK/EUR

 

Klíčová data minulého týdne

 

ČR: index aktivity v průmyslu za říjen klesl na 57,2 bodu

ČR: ČNB ponechala hlavní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny na 0,75 %
ČR: podle guvernéra ČNB M. Singera se očekávané zvýšení sazeb posouvá ke konci roku 2011
ČR: ČNB snížila prognózu průměrného kurzu koruny pro letošní rok na 25,20 CZK/EUR (původně 25,40 CZK/EUR), na další roky ponechává původní prognózy (na rok 2011 kurz 24,30 CZK/EUR, na rok 2012 kurz 23,80 CZK/EUR)

 

Kurz eura v minulém týdnu: koruna se po posílení na 24,35 CZK/EUR vrátila na 24,50 CZK/EUR

 

Začátek minulého týdne byl chudý na nové zprávy, koruna se tak držela v úzkém pásmu kolem 24,55 CZK/EUR. Během čtvrtka, což byl pro korunu nejdůležitější den (o úrokových sazbách jednala ČNB), koruna skokově posílila na 24,35 CZK/EUR. Dlouho se ale na silných úrovních neudržela a během pár hodin všechny zisky odevzdala a vrátila se na úrovně kolem 24,50 CZK/EUR.

 

Za čtvrtečními zisky stál vývoj ve světě, kdy po zprávě o napumpování dalších peněz do ekonomiky ze strany amerického Fedu slábnul dolar a posilovala riziková aktiva, kam patří i česká koruna. Výsledek jednání ČNB byl ale pro korunu studenou sprchou. Podle guvernéra ČNB M. Singera je a v budoucnu zůstane inflace stabilní kolem 2,0 %, růst ekonomiky by měl v roce 2011 oproti dřívější prognóze zpomalit z 1,8 % na 1,2 % což podle Singera  odsouvá očekávané zvýšení úrokových sazeb až na konec příštího roku. To nebyly pro korunu příznivé zprávy a proto všechny zisky odevzdala.

 

Klíčová data tohoto týden

 

Pondělí ČR: maloobchodní tržby za září
Pondělí ČR: průmyslová a stavební výroba za září
Pondělí ČR: zahraniční obchod za září
Pondělí ČR: nezaměstnanost za říjen

Úterý ČR: index spotřebitelských cen za říjen

Středa Polsko: zahraniční obchod za září

Čtvrtek Polsko: svátek

Pátek ČR: HDP za 3. Q

Pátek Maďarsko. HDP za 3. Q

CZK/EUR - výhled na další měsíce

 

Když pomineme čtvrteční výkyv na silnější úrovně, pak koruna stále zůstává extrémně stabilní a nijak výrazně se nevzdaluje od hladiny 24,50 CZK/EUR. Koruně vzal vítr z plachet komentář ČNB, která díky aktuální makroekonomické prognóze odsouvá růst sazeb až na konec roku 2011. Tento týden je ale plný nových zpráv z domácí ekonomiky. Dnes ráno byla zveřejněna nezaměstnanost, zahraniční obchod, průmyslová výroba a maloobchodní tržby. Až na nezaměstnanost vyšla data lépe než se očekávalo. Zítra bude zveřejněna inflace a v pátek HDP za 3. Q.

Koruna ale na dnešní várku dat nijak zásadně nereaguje, to nás utvrzuje v názoru, že by měla opět v první řadě sledovat vývoj v regionu.

Náš výhled na další měsíce zůstává beze změn: na konci roku očekáváme kurz blízko současných úrovní kolem 24,50 CZK/EUR.

 

CZK/EUR - výhled na začátek roku 2011

 

Náš výhled pro konec roku zůstává nezměněn. Nadále tak očekáváme na konci roku korunu blízko současných úrovní na úrovních kolem 24,50 CZK/EUR. Během příštího roku očekáváme pokračování posilujícího trendu koruny a ta by se tak měla znovu podívat pod 24,00 CZK/EUR. Rizikem zůstává výhled růstu úrokových sazeb, jejich očekávané zvýšení až na konci roku by mohlo koruně bránit v posilování.

 

 

CZK/USD

 

Klíčová data minulého týdne

 

USA: index aktivity ve zpracovatelském sektoru za říjen vzrostl na 56,9 bodu, lépe než trhy čekaly

USA: FED ponechává úrokovou sazbu beze změny mezi 0-0,25 %

USA: FED provede další nákupy dluhopisů v objemu 600 mld. USD, plus bude reinvestovat již držené dluhopisy, celkem tak do poloviny příštího roku nakoupí dluhopisy za 850 – 900 mld. USD

USA: report ADPtrhu práce ukázal 43 tis. nových pracovních míst, čekalo se méně

Eurozóna: ECB podle očekávání ponechala úrokovou sazby beze změny na 1,00 %
USA: nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti vzrostly na 457 tis.(více než se čekalo), pokračující žádosti naopak klesly na 4 340 tis. (očekával se pokles jen na 4 378 tis.)

USA: míra nezaměstnanosti v říjnu zůstala na 9,6 %, podle očekávání

USA: za říjen vzniklo nových pracovních míst mimo zemědělství 151 tis., čekalo se +60 tis., zářijový výsledek byl revidován vzhůru na –41 tis. z –95 tis.

 

Kurz dolaru v minulém týdnu: koruna posílila na 17,10 CZK/USD, koncem týdne ale oslabila zpět na hodnoty z úvodu týdne na 17,50 CZK/USD

 

Nejdůležitější zprávou minulého týdne bylo dvoudenní jednání amerického Fedu. Výsledek byl zveřejněn ve středu večer, ovlivnil tak až čtvrteční evropské obchodování. Trh s napětím očekával na zprávu o kvantitativním uvolňování číslo 2. výsledkem byl objem ve výši 600 mld. USD, za které Fed nakoupí státní dluhopisy do poloviny příštího roku a navíc bude reinvestovat výnosy z již dříve držených dluhopisů. Celkem se tak bude jednat o nákupy až za 900 mld. USD. Dolar v reakci na tuto zprávu výrazně oslabil až na 1,4280 USD/EUR. Během pátečního dne ale všechny ztráty vymazal, když posiloval po zprávě z amerického trhu práce, kde vzniklo výrazně více nových pracovních míst než se očekávalo, vzestupně byl revidován i výsledek za září. Dnes se již dolar obchoduje kolem úrovně 1,3950 USD/EUR a 17,60 CZK/USD.

 

Klíčová data tohoto týdne

 

Středa USA: žádosti o podporu v nezaměstnanosti

Středa USA: zahraniční obchod za září

Čtvrtek USA: svátek

Pátek eurozóna: HDP za 3. Q

Pátek USA: spotřebitelská důvěra Michiganské univerzity za listopad

 

CZK/USD - výhled na další měsíce

Po zveřejnění důležitých zpráv z USA (kvantitativní uvolňování, nezaměstnanost) by se pozornost opět mohla přesunout na problémy eurozóny s veřejnými financemi. Výnosy dluhopisů problémových zemí (Irsko, Portugalsko, Španělsko a Řecko) v posledních dnech vzrostly na nová maxima, to hovoří proti euru.

Předpokládáme, že by mohl dolar v dalších týdnech dál posilovat a udržet se pod 1,4000 USD/EUR. Koruna by tak mohla směřovat k 18,00 CZK/USD.


CZK/USD - výhled na začátek roku 2011

Výhled na začátek roku je dost nejistý. Důležité bude, zda výsledky, které budou publikovány z USA budou nad očekáváním trhu. Pokud americká ekonomika poroste rychleji, nebude potřeba do ekonomiky pumpovat tolik peněz. A pokud se ještě prohloubí problémy eurozóny s veřejnými financemi, mohl by se dolar na začátku roku 2011 držet na silnějších úrovních, koruna by se tak obchodovala nad 18,00 CZK/USD.

 




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší Citfin,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Skupina Citfin

Nabízíme komplexní služby ve světě bankovnictví pro společnosti obchodující se zahraničím. Firemní účet, výhodné kurzy měn – webový kurzovní lístek, zahraniční platební styk, kurzovní zpravodajství a poradenství.
Multiměnový firemní účet můžete vést až ve 14-ti cizích měnách. Profesionální internetové bankovnictví umožňuje bezpečně a jednoduše řídit Vaše firemní finance. Výhodné devizové kurzy měn (euro EUR, dolar USD, libra GBP, PLN, JPY, CHF, SEK, DKK, HUF). Směna deviz zdarma. Nízké poplatky za zahraniční platby a inkasa.

Společnost působí na trhu již více než 12 let, její portfolio tvoří téměř 2600 firemních klientů a roční obrat přesahuje 26 mld. Kč.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.08.2011Týden na devizovém trhu (8.8.2011) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
29.11.2010Týden na devizovém trhu (29.11.2010) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
15.11.2010Týden na devizovém trhu (15.11.2010) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688