Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  08.11.2010 11:24:22

Petr Novák: ČEZ, NWR a Unipetrol. Zaostřeno na české energetické akcie

Jaké aktuální události hýbou českým energetickým sektorem? Nabídnou firmy lepší výsledky v porovnání s předchozími kvartály, nebo investory zklamou? Výsledky Unipetrolu byly mezikvartálně slabší, s tím trh počítal, říká Petr Novák, analytik společnosti PPF Asset Management.

Petr Novák pro Investiční web okomentoval situaci jednotlivých firem z energetického sektoru zastoupených na hlavním trhu pražské burzy.

Aktuální události

ČEZ

Mezi žhavá témata patří zdanění emisních povolenek na následující 2 roky, které bude nejspíš vyšší, než se očekávalo. Investoři to vnímají samozřejmě negativně. Možnost vzít ČEZu všechy emisní povolenky má na společnost hlavní dopad, ale podle mě to cena akcie již reflektuje. Negativní je to pro investory především proto, že stát poprvé do ČEZu takto zasáhl, což se odrazí na ziscích společnosti v dalších letech. Proto tak nervózní reakce investorů.

Kurz akcií ČEZ sledujte zde

NWR

Investory určitě budou zajímat komentáře managementu k nabídce převzetí uhelného dolu Bogdanka. Nabídka je stále platná a k cenovému navýšení se NWR nechystá. Hodnotím to pozitivně, jelikož společnost má vysoké marže a je efektivní, na rozdíl od těch větších, státem kontrolovaných firem. Navíc těží energetické uhlí, takže by se NWR zředilo riziko v tom smylu, že by koksovatelné uhlí, které je dosti cyklické, mělo menší váhu.

Doporučení na akcie NWR

Konkurenční kroky polské společnosti Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW) byly podle mě pouhými "výkřiky" managementu nebo politicky motivovanými kroky a k žádné konkrétní nabídce nepovedou. A to i proto, že se JSW nyní nachází ve fázi připravované restruktulizace, kde není záměrem nějaké sloučení společností, které by prodloužilo privatizaci o dalších několik měsíců, nebo dokonce let. Vstup na polský trh je pro NWR klíčový, ale složitý v tom, že musí čekat než přejdou společnosti přes burzu, a poté jim teprve nabídnout převzetí. Může se však stát, že cena bude v tom momentu "vyhnána" trhem výše, a tudíž nebude pro NWR tato IPO už tolik zajímavá.

Unipetrol

Hlavním krokem managementu, na který investoři čekají, je oznámení investiční strategie týkající se přestavby energetických zdrojů v rafinériích. To rozhodne o tom, zda zbudou prostředky na výplatu dividend. Nicméně tyto investiční výdaje budou nutné. Jsem v tomto ohledu konzervativní a myslím si, že žádné dividendy v příštích dvou letech nebudou, a ačkoli by výdaje na přestavbu příští rok nebyly tolik signifikantní a byl by zde prostor pro výplatu dividend, Unipetrol bude spíše akumulovat hotovost na realizaci těchto plánovaných investic. Elektrárnám končí životnost a už se s tím musí něco dělat.

Kurz akcií Unipetrolu sledujte zde

Celkově je společnost valuována dráž než konkurence, což však trvá delší dobu, ale nikoho na trhu to, jak je vidět, nezajímá. Samozřejmě akcie se pod tíhou poklesu marží svezly z úrovně 220 na úroveň těsně oscilující kolem 200 na akcii, reflektovaly tedy provozní výkonnost Unipetrolu

Pokračování článku naleznete na serveru Investicniweb.cz, a to konkrétně ZDE

Autor:  Michael Šolín,, redaktor, investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688