Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.11.2010 10:13:21

ČEZ se důrazně ohrazuje proti tomu, že by chtěl kupovat další projekty fotovoltaických elektráren

Energetická Skupina ČEZ se důrazně ohrazuje, že by chtěla, nebo jen uvažovala, kupovat další fotovoltaické elektrárny, tak jak zaznělo ve včerejší reportáži České televize. ČEZ dokončuje jen své stávající projekty a od poloviny letošního roku s nikým o koupi dalších nejedná, tedy dávno předtím než se začalo diskutovat o problému fotovoltaických elektráren natož než se objevila vůbec zmínka o možnosti zdanění abnormálních výnosů z těchto elektráren.

O půjčce od EIB, která je v reportáži zmiňována,  ČEZ začal jednat již v lednu tohoto roku, v červnu pak proběhlo šetření projektů ze strany bankyČR a jde o projekty v procesu realizace, již dávno ze strany ČEZ zveřejněné. V podmínkách půjčky je jasně psáno, že jde o financování projektů již ve vlastnictví ČEZ a ČEZ tuto půjčku použije na doplatky stávajících projektů. Na nové projety půjčku nelze podle podmínek ani použít.

Jde o záměrně šířenou nepravdu ze strany vlastníků solárních elektráren před projednáváním vládních opatření v parlamentu ve snaze získat pro sebe desítky miliard korun od zákazníků, kteří musí přispívat na dotovaný výkup elektřiny z těchto zdrojů. Výkupní cena je více jak 12 Kč/kWh oproti tržní na úrovni 1,50 Kč/kWh.

ČEZ zároveň vyzývá pana Martina Langa, který v reportáži ČT vystupoval jako vlastník solárních elektráren a pronesl „"ČEZ nám nabízel přímo cenu za odkoupení naší fotovoltaické elektrárny. Bylo to pod našimi pořizovacími náklady", aby zveřejnil veškeré dokumenty k této nabídce ze strany ČEZ. ČEZ pana Martina Langa nezná, není si vědom, že by kdy s panem Langem jednal. Rozhodně však ČEZ vylučuje jakýkoliv kontakt po 1. červenci letošního roku. V citaci však není uveden časový rámec ani není jasno, zda pan Lang není utajeným vlastníkem a proto před chystanými právními kroky vůči panu Langovi, dáváme prostor, aby svá tvrzení doložil.

ČEZ v první polovině letošního roku zastavil všechny své vlastní projekty solárních elektráren v lokalitách uhelných elektráren (Chvaletice, Tušimice/Prunéřov) o výkonu až 300 MW, aby nepodporoval nekontrolovatelný nárůst těchto zdrojů,  a realizoval jen nákup elektráren, kde bylo již naprosto jasno, že budou realizovány i bez ČEZ a finanční  prostředky mohou odplynout zcela mimo ČR:

Do konce letošního roku hodlá Skupina ČEZ v ČR zahájit zkušební provoz na fotovoltaických elektrárnách o celkovém instalovaném výkonu cca 100 MW (lokality Ševětín, Vranovská Ves, Pánov a skupinu fotovoltaických elektráren v lokalitě bývalého vojenského prostoru Ralsko).

Na konci letošního roku zůstane Skupina ČEZ instalovanými výkony svých FVE na tržním podílu v řádu jednotek procent, mezi 7-8 procenty (zhruba 120 MW, včetně již provozovaných elektráren). Naším záměrem není zisk pozice lídra trhu, chceme ale podporovat fotovoltaický obor ve smyslu vývoje a výzkumu, což by do budoucna mělo znamenat zvýšení účinnosti zařízení. To bude souběžně se snižováním výkupních cen elektřiny z FVE znamenat i standardizaci podmínek na trhu a větší konkurenceschopnost FVE v příštích letech.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688