TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.11.2010 08:00:51

Kandidát na pražského primátora za TOP 09 Tůma: ODS by měla jasně říct, s kým bude vládnout

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma vyzval pražskou ODS, aby příští týden jasně řekla, s kým chce jít v hlavním městě do koalice. Tůma to napsal v neděli v otevřeném dopise lídrovi ODS Bohuslavu Svobodovi.

Tůma také tvrdí, že pražská ODS pouze hledá zástupné problémy, proč neuzavřít koalici s TOP 09. "Těmito problémy se snažíte na jednáních i v médiích doložit, že my na takovou koalici nejsme připraveni. Konstatuji, že náš návrh koaliční smlouvy máte na stole již celkem dlouho a skutečnost, že jsme se v diskuzi nad tímto návrhem neposunuli dále, není rozhodně naše vina," napsal Tůma.

Dodal, že podle něj je ODS připravena uzavřít koalici s ČSSD. Zmínil také, že ODS se ve vztahu k TOP 09 dopustila několika nepravd. "Není pravda, že by úterní prohlášení předsednictva TOP 09 obsahovalo tvrzení, že "Vámi vybrané tváře jsou vlastně chapadla nějaké byznysu, a že chce jiné". Nic takového tam není a nepodsouvejte nám, prosím, co jsme neřekli," napsal Tůma.

Podle Tůmy není pravda ani to, že by TOP 09 neměla program. "Bez programu a jasně formulovaných priorit bychom těžko získali 30procentní podporu voličů. Pokud máte na mysli, že s některými Vašimi předvolebními sliby máme problém, nemýlíte se. Osobně ale nepovažuji sliby typu "cestování dětem do 15 let v MHD zdarma" za hodné pravicové strany. Přesto jsme se snažili při návrhu koaliční smlouvy vzít v potaz maximum z programu Vašeho a vytvořit smysluplný průnik. V tomto okamžiku bychom se tedy měli bavit o konkrétním návrhu koaliční smlouv," napsal Tůma.

Tůma také popřel, že by šéf pražské TOP 09 František Laudát řekl, že Bohuslav Svoboda je lhář. "Vyjádřil podezření, že se z koalice s TOP 09 chcete vylhat, což je vyjádření sice ostré, nicméně není vůbec osobní vůči Vám a odráželo vážné pochybnosti o tom, jaké jsou vůbec záměry pražské ODS," napsal Tůma.

Na závěr dopisu pak napsal, že TOP 09 je připravena k diskuzi nad návrhem koaliční smlouvy, a to v jakémkoli složení. "Platí i moje nabídka našeho osobního jednání," uzavřel Tůma.

O koalici v hlavním městě se vyjednává se bude vyjednávat už čtvrtý týden. Volby vyhrála TOP 09 a vyjednává o koalici ve vedení metropole s ODS. Část pražských občanských demokratů by však raději viděla spojenectví se socialisty, které si v Praze vyzkoušeli v minulosti. Velkou koalici však nepodporuje vedení ani občanských, ani sociálních demokratů.

Příští týden by se podle kandidáta na primátora Bohuslava Svobody za ODS mělo rozhodnout o budoucí koalici. ODS studuje nabídku TOP 09, která by znamenala šest radních včetně primátora pro TOP 09 a pět členů rady pro ODS. Občanští demokraté na druhou stranu předali svou nabídku ČSSD s dominancí ODS v radě včetně postu primátora a akceptace programu ODS ze strany ČSSD. Oficiálně však se socialisty nevyjednávají, dokud neskončí rozhovory s TOP 09.

Volební výsledky umožňují vytvořit radu s většinovou podporou TOP 09 a ODS (46 křesel ze 63), ODS a ČSSD (34 křesel) i TOP 09 a ČSSD (40 křesel).

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688