TNBiz (TN.cz)
Finance  |  05.11.2010 00:35:13

E15: Fotovoltaika vleče do potíží i banky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci by v pátek měli rozhodnout o omezení státní podpory solárních elektráren, aby zabránili raketovému nárůstu cen elektřiny, tímto krokem však podříznou větev bankám, kterým hrozí růst objemu nesplácených úvěrů, a tím i snížení budoucích zisků. Ve svém pátečním vydání to uvádí deník E15.

Výše a podmínky úvěrů totiž byly sjednány na vyšší předpokládané výnosy, což může řadě dlužníků zkomplikovat splácení.

Podle údajů České národní banky ke konci září rozpůjčovaly banky na energetické projekty 57 miliard korun. Solární energetika přitom pro ně byla s garancí výkupu elektřiny státem mimořádně atraktivní hlavně kvůli krizovému propadu firemních úvěrů. Podle zdrojů z trhu půjčila desítky miliard na fotovoltaiku Česká spořitelna a Komerční banka. Samy banky nechtějí objem solárních úvěrů komentovat.

Banky budou muset úvěry, které poskytly na fotovoltaiku, začít okamžitě restrukturalizovat, aby investorům snížily splátky a prodloužily splatnost,“ řekl deníku E15 jeden z pražských bankéřů. Na restrukturalizovaný dluh však banky musejí vytvářet povinné rezervy jako pojistku proti ztrátám z nesplacení. Ty jim potom snižují profit. Banky také mohou po klientech požadovat dodatečné zajištění úvěrů.

Banky komplikace opatrně přiznávají. „Šestadvacetiprocentní zdanění ve spojení s dalšími legislativními změnami významně ovlivní cash flow projektů. V úzké součinnosti s investory budeme aktivně hledat řešení, které by v případě potřeby mohlo spočívat v kombinaci kapitálové injekce ze strany investorů a úpravy splátkových kalendářů,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Také Česká spořitelna předpokládá, že bude s klienty individuálně hledat řešení jejich situace.

Vyšší zdanění velmi pravděpodobně negativně ovlivní možnost financování nových projektů v segmentu obnovitelných zdrojů, ale zejména negativně ovlivní obchody uzavřené v minulosti,“ dodává mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. „Návrh vyvolá celou řadu diskuzí, nepovažujeme jej za finální,“ poznamenal k tomu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Změny legislativy v oblasti fotovoltaiky řešili bankéři i na půdě České bankovní asociace. „Diskutovali jsme o tom z pohledu velmi intenzivního nesouhlasu nad retroaktivitou opatření, které se týkají jak solárních elektráren, tak stavebního spoření,“ řekl tajemník asociace Jan Matoušek. Bankéřům vadí, že vládní návrhy nejsou sice právně retroaktivní, ale prakticky ano. „Jde o poškození investičního prostředí obecně. Stát by podmínky měnit neměl,“ uvedl Matoušek.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688